GÜNDEM

SEL'E DAVETİYE ÇIKARILDI!

Elazığ’da 4-5 Mayıs’ta meydana gelen su taşkınları sürpriz değil ki TURAN kaç kez uyarmıştı…

DSİ’nin 1957 ve 1964 yıllarında “şehrin selden kurtarılması” talebi üzerine inşa ettiği Elazığ Taşkın Koruma Kanalı’nın üstü Elazığ Belediyesi tarafından kapatılarak bulvar ve rekreasyon alanı yapıldı… 

Gazeteniz TURAN ile DSİ Genel Müdürlüğü’nün uyarıları ve yürütmenin durdurulması kararına rağmen, Kanal 2006 / 27 Sayılı “Dere Yatakları ve Taşkınlar” Genelgesi’ne aykırı olarak kapatıldı…

Elazığ’da 4-5 Mayıs 2022 Tarihleri’nde görülen kısa süreli sağanak halindeki yağışların ardından şehir merkezinde meydana gelen sel ve su taşkınları sonucu yaşanan mağduriyet ve vatandaşların evlerini su basması, araçların göle dönen ana arterlerde ve battı çıktı olarak adlandırılan alt geçitlerde araçlarıyla birlikte mahsur kalmaları alyapı tartışmalarını da beraberinde getirdi…

BAŞKAN’IN AÇIKLADIĞI ALTYAPI YETERSİZLİĞİ TEK ETKEN DEĞİL?..
Yaşanan sel sonrası başlayan eleştirilere karşın Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI da bir, paylaşımda bulunarak; “Kıymetli hemşehrilerimiz, kısa süreli bir yağışta bile şehrimizin altyapısının ne kadar yetersiz olduğunu görüyoruz. 20 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz altyapı ihalesiyle ilk kazmayı vurarak yılların problemini ortadan kaldıracağız inşallah” diye açıklama yaptı.

Elazığ’da yeniden etkisini sürdüren yağış sonrasında Başkan Şahin ŞERİFOĞULLARI, kent genelinde meydana gelen hasarı yerinde tespit etmek amacıyla incelemelerde bulundu.

Yağmur sonrasında çizmelerini giyen Belediye Başkanı ŞERİFOĞULLARI, sahaya indi ve belediye personellerinin çalışmalarını inceledi.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI’nın açıklamasına destek veren kurum ve şahıslara karşılık, kamuoyunda başkanın açıklamasını eleştirenler de oldu…
Oysa Başkan Şahin ŞERİFOĞULLARI’nın açıklamasına ve aynı doğrultuda açıklama yapanlara rağmen, kısa bir süre önce yaşananlara bakıldığında Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI’nın öne sürdüğü altyapı yetersizliğinin yaşanan su taşkını ve selde tek etken olmadığı ortada…   

GAZETENİZ TURAN’IN 1957 YILI’NDAKİ MANŞETİ VE TALEBİ…
Gazeteniz TURAN’ın 10 Mayıs 1957 Tarihi’nde eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL’in henüz DSİ Umum (Genel) Müdürü’yken Elazığ’a gelişi dolayısıyla hazırladığı Manşet haberiyle Şehrin adına “Derelerin ıslahı” ve “Şehrin Sel tehdidinden Kurtarılması” talebi karşılık bulmuş, DSİ tarafından Elazığ Merkez Taşkın Koruma Tesisi yapılmıştı…
Elazığ’ın üst kotlarından gelecek olan taşkını önlemek amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilmiş olan Elazığ Merkez Taşkın Koruma Kanalı’nın güzergâhına bakıldığında memba Şehit İlhanlar Caddesi üst kotundan batı yönünde, Ehlibeyt Cemevi önünden, Zafran Camii üstünden FÜ Hastanesi üst kotundan, üniversite içinden Azgan ve Çalgan Dereleri’nin başlangıcı ile bugünkü Alparslan TÜRKEŞ Bulvarı devamında, Eski Selçuklular Okulu yanından Şorşor Deresi’ne bağlantı sağlanıyordu.
Doğu istikametinde ise; Yıldızbağları Odun Ambarı, eski Asker Hastanesi üst kenarından Harput yol bağlantılı, 8. Kolordu içinden, Doğukent İlköğretim Okulu yanından yine Şorşor Deresi’ne bağlanıyordu… 

31 AĞUSTOS 2021; TURAN “ELAZIĞ RİSK ALTINDA!” DİYE UYARMIŞTI…
DSİ tarafından yapılan kanal, bir önceki Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ Dönemi’nde, FÜ Hastanesi üstünden doğu istikametinde Çaydaçıra Mahallesi Şehir Hastanesi bağlantı yolu yapıldı…

Elazığ Belediyesi’nin kanal kapatma uygulaması, Resmî Gazete’de yayınlanmış olan 2006 / 27 Sayılı “Dere Yatakları ve Taşkınlar” Konulu Başbakanlık Genelgesi’ne aykırı olarak gerçekleştirildi…

Ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan Giresun ve Rize’de meydana gelen benzeri su taşkınlarını önlemek amaçlı olarak Elazığ Merkez Taşkın Koruma Kanalı’nın üstünün kapatılmasıyla tehlikeye davetiye çıkarıldığını vurgulayan Gazeteniz TURAN, “ELAZIĞ RİSK ALTINDA!” Başlıklı Manşet Haberi’yle; DSİ’nin 1957 ve 1964 yıllarında “şehrin selden kurtarılması” talebi üzerine inşa ettiği Elazığ Taşkın Koruma Kanalı’nın üstünün Elazığ Belediyesi tarafından kapatılarak bulvar ve rekreasyon alanı yapıldığını hatırlatarak ve bu durumun şehri risk altına soktuğuna dikkât çekmişti.

7 EYLÜL 2021; TURAN “RİSK ARTIYOR!” DİYE UYARISINI SÜRDÜRMÜŞTÜ!

Elazığ Belediyesi’nin önceki Başkan Mücahit YANILMAZ Dönemi’nde FÜ Hastanesi üstünden doğu istikametinde Doğukent’e kadar kapatıp yol yaptığı Elazığ Merkez Taşkın Koruma Kanalı’nın devamının kapatılması işleminin Şahin ŞERİFOĞULLARI Başkanlığı’ndaki yeni dönemde de sürdürüldüğünü duyuran gazeteniz TURAN, “RİSK ARTIYOR!” Başlıklı Manşet Haberiyle su taşkınlarını önlemek amaçlı yapılan Elazığ Taşkın Koruma Kanalı’nın 2006 / 27 Sayılı “Dere Yatakları ve Taşkınlar” Konulu Genelge’ye aykırı olarak kapatılmaya devam edildiğini, bu durumun da Elazığ’ın su taşkınlarına maruz kalacağına dâir riski ve tehlikeyi artırdığını gündeme taşımıştı…

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI İLE MÜHENDİS ÖZGÜR BAHAR’IN PAYLAŞIMLARI…
Risk altında olan Elazığ’ın yaşayabileceği tehlike düşünülürken, Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI, 15 Haziran 2020 Tarihli Sosyal Medya Paylaşımı’nda; “Bu şehir için çok güzel işler yapıyoruz. Şehrimizin önemli sorunlarından birisi daha çözüme kavuşuyor. Ulukent, Kırklar, Sanayi, Doğukent ve Salıbaba mahallelerimizdeki DSİ açık kanalını, kapalı enkesit haline getirip, yeni bir bulvar olarak hizmetinize sunuyoruz” ifâdesiyle kapatma işlemini kamuoyuna duyurmuştu.

Başkan ŞERİFOĞULLARI’nın Sosyal Medya Paylaşımına 16 Haziran 2020 Tarihli yorumuyla cevap veren Mühendis Özgür BAHAR, bir uzman olarak anında başkanın dikkâtini çekmeye çalışmış; “Başkanım, bu kanalların kesitleri, yapıldıkları derelerin 50-100 yıllık max debilerine göre boyutlandırılırlar. Kanallar açık değil kapalı yapılacak olursa, kesitin çok çok daha büyümesi gerekir. Sizin yaptığınız ve sizden önceki başkanın yaptığı, binanın kolonlarını kesmekle eşdeğerdir. Kapalı kanallar zamanla dolacak ve büyük yağışlar olduğunda şehir sular altında kalacaktır. Doğru olan koruma tedbirlerinin alınarak, kanalların çevresinde peyzaj vs çalışmalarının yapılarak, şehire kazandırılmasıdır.” Uyarısında bulunmuştu…  

“DSİ’DEN ‘ÇIT’ YOK” MANŞETİMİZE GENEL MÜDÜRLÜK CEVABI!..
Gazeteniz TURAN’ın 31 Ağustos 2021 Tarihli nüshasında “ELAZIĞ RİSK ALTINDA!” başlıklı manşet haberi ile ardından 7 Eylül 2021 Tarihli nüshamızda “RİSK ARTIYOR!” manşet haberimizde ayrıntılarını ortaya koyarak uyarıda bulunduğumuz; Giresun ve Rize’de meydana gelen benzeri su taşkınlarını önlemek amaçlı “Elazığ Taşkın Koruma Kanalı”nın 2006 / 27 Sayılı “Dere Yatakları ve Taşkınlar” Konulu Genelge’ye aykırı olarak kapatıldığı ve kapatılma işleminin devam ettiğine dâir -ÖZEL- haberlerimizle yaptığımız uyarılara DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’nden tâbiri caizse “çıt” çıkarılmadı…

“BELEDİYE CAN VE MAL KAYBINI ÜSTLENMİŞ!”                       
DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’nün suskunluğu sürerken, Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI Taşkın Kanalı’nın kapatılmasını, bazı Yerel Basın Organlarında manşetlerde yer bulan haberlerde “Yılların problemini çözüme kavuşturduk” diye yorumladı. ŞERİFOĞULLARI, kanal boyu ve çevresinin yepyeni bir görünüme büründürüldüğünü ve böylece şehrin doğu mahallelerine önemli bir prestij kazandıracağını kaydetmişti…
Suskun kalan DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’nün aksine DSİ Genel Müdürlüğü Gazeteniz TURAN’ın “DSİ’DEN ‘ÇIT’ YOK!” Başlıklı haberi üzerine gazetemize bizzat özel ve yazılı bir açıklamada bulundu. DSİ; Elazığ Belediyesi’nin kendisine uyarıda bulunan Valilik Kurulu’na yaşanabilecek her türlü can ve mal kaybı durumunda sorumluluğun kendilerine ait olacağını bildirdiğini yine de belediyenin kanala tecavüzüne olumlu görüş belirtemeyeceklerini açıkladı.

GÖZ GÖRE GÖRE SEL’E DAVETİYE ÇIKARILDI!..

DSİ Genel Müdürlüğü’nün yazılı açıklamasının son bölümünde 4-5 Mayıs’ta yaşanan su baskınları ve yaşanacak sel ön görülmüş gibi aynen şu ifâdelere yer verilmişti; “Dünyada ve Ülkemizde, son yıllarda yoğunlaşan ani, kısa ve şiddetli yağışlar neticesinde ciddi taşkınlar yaşanmakta, bunlar neticede çok önemli can ve mal kayıplarına yol açabilmektedir. Bilimsel veriler ve yaşanan tecrübeler göstermiştir ki, dere yataklarına ve taşkın tesislerine yapılan olumsuz müdahaleler yaşanan felaketlerin en önemli sebepleridir. Bu konuda bütün kamu kurumlarının gereken hassasiyeti göstermesi, acıların ve kayıpların önüne geçilmesi adına son derece önemlidir.”