ŞEHİR KULİSİ

Elazığ Orman İşletme Müdürlüğünce 3 Mayıs 2016’da tarihi Harput Mahallesi Nevruz Ormanları mevkisinde yürütülen çalışma sırasında bulunan 2 metre 72 santimetre yüksekliğinde, 2 metre 25 santimetre genişliğinde olan ve 5 parçaya bölünmüş halde bulunan kabartma yapılan incelemeler sonrası ve restorasyon çalışmasının ardından Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, teşhir salonuna yerleştirilmişti.

“Harput Kabartması” adı verilen eserin tarihinin günümüzden 4,000 yıl öncesine dayandığı belirlendi. Böylelikle daha önce milattan önce birinci bin yıl olarak bilinen Harput yöresinin tarihi çok daha eskiye gitmişti.

****       ****     ****     ****

Merkeze bağlı Salkaya köyünde geçen 2023 yılı ağustos ayında tarlasına vişne fidanı dikmek için çukur açan Mehmet Emin Sualp'ın toprağın altında renkli ve desenli bir yapının olduğunu fark ederek Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğüne bildirmesi üzerine bölgede başlatılan kazılarda ortaya çıkarılan erken Bizans ya da Roma dönemine ait olduğu sanılan ve yaklaşık 84 metrekare olduğu belirlenen taban mozaiğinin üzerinde devam eden çalışmalarda Anadolu leoparı, kurt, domuz, dağ keçisi, geyik, tazı ve sülün gibi hayvanların resmedildiği anlaşıldı.

Mozaik çevresinde yapılan yeni kazılarda ise kilise ve şarap imalathanesi olarak kullanıldığı tahmin edilen çeşitli duvar kalıntıları ile yapılar da gün yüzüne çıkarıldı.

****       ****     ****     ****

Her iki tarihi eserin Elazığ sınırları içerisinde bulunması turizm açısından sevindirici bir olay olarak karşılandı. Ama gel gör ki bu iki eser Elazığ’da nasıl sergilenecek.

18 Ağustos 2016 tarihinde Elazığ Emniyet Müdürlüğü’ne gerçekleştirilen bombalı saldırı sonrası ağır hasar alan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, yeniden ziyarete açılması için güçlendirme çalışmalarına başlanmıştı. Ancak 24 Ocak 2020 depreminde müzenin bir kez daha hasar alması nedeniyle güçlendirme çalışmaları da durdurulmuştu.

İlk olarak Uzunca bir süredir kapalı halde bulunan Elazığ’ın tek müzesi olan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, İstasyon Caddesi’nde bulunan İl Halk Kütüphanesinin yerleşkesine yeni yapılacak binaya taşınacağı açıklanmıştı. Daha sonra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin Harput Yolu üzerindeki “Mekteb-i İdad-i” binasına taşınacağı bildirildi. Şu anda, "Mekteb-i İdad-i" binasında müzenin taşınması için gerekli iç işçilik ve dış peyzaj düzenlemeleri üzerinde çalışmalar hızla devam ediyor. 

****       ****     ****     ****

Salkaya Köyü’nde Mozaik bulunan alanda incelemelerde bulunan Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, “Yapacağımız çalışmaların neticesinde eğer bölgede sergi ve teşhire uygun miktarda tarihi eser ortaya çıkarsa burayla ilgili farklı bir strateji geliştireceğiz. Olmazsa da burada şu an itibarıyla sizlerin de gördüğü bu tarihi eseri Elazığ merkezimizde sergilemek için hazırlayacağız.” dedi.

Bizimde bu konuda naçizane yetkililerden bir ricamız olacak. Bu iki tarihi eser Harput’ta düzenlenmesi yapılacak olan bir alanda sergilenemez mi? Hatta bu düzenlenecek ve ışıklandırılacak alan sürekli olamaz mı?

Hem Harput’u daha ön plana çıkartabiliriz hem de çok önemli 2 tarihi eser daimî bir şekilde sergilenmiş olmaz mı?

****       ****     ****     ****

Elazığ’da son 2 aydır tonlarca saman balyaları yanarak kül oluyor.

İlk yangın Ağustos ayında merkeze bağlı Örençay Köyü’nde çıkmıştı. Yangında 400 tonluk saman kullanılamaz hale geldi.

İkinci yangın ise yine aynı yörede Hankendi Mahallesinde yaşandı. Yangında yine tonlarca saman balyası yandı.

Örençay’da yanan 400 ton samanın Fırat Üniversitesi’ne ait olduğunu öğrenmiştik. Hankendi’de yanan samanların kime ait olduğu ve kaç ton olduğu henüz basına yansımadı.

Eğer Hankendi’de yanan samanların birbirleriyle bağlantısı var ise kundaklama olayı incelenmeye alınmalı…

****       ****     ****     ****

Elazığ Son Söz Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Köşe Yazarı Arkadaşımız Mehmet Şağbanşua, “Elazığ Belediye Başkanı Şerifoğulları’nın “Bizi Sayıştaycılar her yıl denetler” ifadelerinin aksine Elazığ Belediyesi'nin 4 yıldır Sayıştay tarafından denetlenmediği ortaya çıktı.” diyerek Elazığ’ın sahipsiz olmadığını iddia etti.

Şağbanşua, “Sayıştay denetimleri yapıldıktan sonra denetim raporları Sayıştay’ın Web sayfasında yayınlanır. Sayıştay resmi web sitesinde Elazığ Belediyesi 2020 yılından sonra Sayıştay denetiminden geçmemiş.” diyerek iddiasının kaynağını da açıklamış.

Böylelikle Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın’ın “Belediye temizlik araçları kiralama ihalesi ile büyük bir kamu zararı oluşturuyor” iddiası doğrulanmış oldu.

Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, sırtını Sayıştay’a dayamış…