ŞEHİR KULİSİ

Elazığ’da 1896 yılında dönemin Valisi Enis Paşa tarafından inşa edilen ve geçmişte hükümet konağı olarak hizmet veren tarihi bina, Elazığ Belediyesi tarafından Kent Müzesi olarak düzenlenecek. 
Elazığ Belediyesi tarafından modern müzecilik teknikleri ve canlandırma heykellerle desteklenecek Kent Müzesinin tasarımı için ihale çalışmaları başlatıldı. 
Kent Müzesi olarak düzenlenecek iki katlı tarihi yapının zemin katında oluşturulacak galeride, Milattan Önce, Beylikler Dönemi, Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi Kent Belleği, Elazığ Eğitim Tarihi ile Atatürk ve Elazığ temaları işlenecek.

Müzenin ikinci katında oluşturulacak galeride ise; Elazığ Dokuma Kültürü, Elazığ Yemekleri, Elazığ Musikisi, Elazığ Giyimi, Kunduracılık, Ahşap ve Taş İşlemeciliği, Şifa ve Eczacılık, Sarrafçılık, Kalaycılık ve Bakırcılık, Madencilik, Endemik Bitkiler ve Kök Boyama, Tarım Kültürü ile Bakkal Kültürü minyatür ve modellemelerle hayat bulacak.

2009 yılında O dönemin Valisi Muammer Erol tarafında da böyle bir projeye şahit olmuştuk. Vali Erol, Bursa Kent Müzesi’ni yapan Mimar Naim Aras’ı Elazığ’a davet ederek, projeyi hazırlatmıştı. Hazırlanan proje Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca kabul edilmişti.

Hazırlanan proje bugün Elazığ Belediyesi’nce düşünülen projenin bir benzeriydi. Hatta projenin sinevizyonu bile hazırlanmıştı.

O dönem proje toplantılarına şimdiki Belediye Başkanı Nazif Bilginoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak iştirak ediyordu.

Giydiği kıyafetler ve ayakkabıları da kırmızı renk olan Mimar Naim Aras, proje bedelini de almıştı. Bu rakam o zaman telaffuz edilmedi.

Ama nedense proje rafa kaldırıldı. Unutuldu gitti…

2009 yılında hazırlanan ve anıtlar kurulundan geçen hazır “Kent Müzesi” projesine ne oldu?

****       ****     ****     ****

İlimiz basınında çoktandır “hayvan” temalı haberleri görememenin üzüntüsünü yaşıyorduk.

Geçen hafta art arda İHA imzalı haberler mahalli basınımızı süslemeye başladı.

Muhabir arkadaşlar doğaya inmişti.

Önce birlikte şehit turu atan domuz sürüsü görüntülendi. Sonra bir evin elektrik panosunda hayretler içerisinde yılan gördük. O yılan oraya nasıl girmişti? Sonra kanadından yaralı bir baykuşa üzüldük.

Elazığ’da huzur hâkim… Olaylar yaşanmıyor. Kimse kimseye bağırmıyor. Hele silah bile sıkılmıyor. Güllük gülistanlık bir şehirde doğayla tabiatla iç içe yaşıyoruz. Bir yanımızda domuzlar bir yanımızda yılanlar…

****       ****     ****     ****

“Bunların hiçbiri olmamakla birlikte, şehir halkının sevip bağrına bastığı, alçak gönüllülüğü ile her kesimle sıcak ve samimi ilişkiler kurduğu bir Belediye başkanını durup dururken ya da altyapı çalışmalarından kaynaklı birkaç çukurdan dolayı neden eleştirelim ki?”

Bu cümle bir basın kuruluşunda çıktı. Belediyeden veya AKP’den yapılan bir açıklama değil.

Bir basın kuruluşundan yapılan açıklama…

“…birkaç çukur” bu satırları kaleme alan kişi ya hayatında çukur görmedi ya da Elazığ’da yaşamıyor.

Sonra kızıyorlar; “Bizi niye eleştiriyorsunuz?” …

Galiba haklılar en iyisi suya sabuna dokunmayalım hayvan temalı haberleri okumaya devam edelim.

****       ****     ****     ****

Araştırmacı Yazar Müzisyen Aygün Çam, sosyal medya hesabından Hozat’ta bir düğün görüntüsü paylaşmış ve altına bir not düşmüş: “Kadim Elazığ kültürümüzün halaylarını artık Elazığ'da değil, Hozat, Çemişgezek, Pertek, Kemaliye, Arapgir gibi Elazığ'a bağlı olmayan ilçelerde görüp izliyoruz.

Hasret kaldık köy düğünlerine, Harput kültürüne. Teşekkürler Hozat halkı.”

Bahsedilen Hozat, Çemişgezek, Pertek, Kemaliye ve Arapgir bizden koparılan yörelerimizdir.

Bu yöreleri resmen bizden koparsalar da ruhlar aynı…

Ne yazık ki bu ruh Elazığ’da kaybolmaya yüz tutmuştur.

Biz gösterişli düğün salonlarında başka yörelerin oyununu oynamaya devam edelim…

****       ****     ****     ****

Zaferimizin 100. Yıl dönümünü, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutluyor, başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, silah arkadaşlarını ve bağımsızlık yolunda destan yazan tüm kahramanları saygı ve minnetle anıyorum.

Editör: Haber Merkezi