Elazığ’ın Salkaya köyünde bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açarken tesadüfen bulduğu, Roma ile Erken Bizans Dönemine ait olduğu değerlendirilen 84 metrekarelik tek parça taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Üzerinde onlarca hayvan, ağaç ve bitki türleri tasvir edilen mozaiğin, büyüklüğü, bordürler ve geometrik desenleriyle Türkiye’de ilk olma özelliği taşıdığı değerlendiriliyor.

G R E A H A JSALKAYA KÖYÜ MUHTARI EREN DUMAN: “KAZILAR DEVAM ETMELİ, BURASI ADETA BİR KRALLIK”

Kent merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Salkaya köyünde tarlasında yaklaşık bir yıl önce fidan diken Mehmet Emin Sualp, tesadüfen üzerinde çeşitli desenlerin yer aldığı mozaik desenli yapı olduğunu fark etti. Bulduğu yapının tarihi bir kalıntı olabileceğini düşünen tarla sahibi, durumu Elazığ Müze Müdürlüğü ile jandarmaya bildirdi. Ekiplerin bölgede yaptığı inceleme sonucunda Roma ile Erken Bizans Dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi bir yapının taban mozaikleri olduğu tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından kazı ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Bu süre zarfından yapılan kazı ve kurtarma çalışmaları neticesinde geniş alan yayılan çalışma sonucunda tek parça halinde 84 metrekarelik bir taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Tek parça halinde olması ve üzerinde aslan, dağ keçisi, ördek, tazı, geyik, sülün, domuz, ayı, kaz, Anadolu leoparı, kuş gibi hayvan figürleri ile ağaç ve bitki türlerinin tasvir edildiği taban mozaiğinin, Türkiye’de büyüklüğüyle ilk olduğu değerlendiriliyor. Öte yandan, bölgede kilise ve şarap mahzeni de gün yüzüne çıkarıldı.

H T T H S R T J54Gazeteniz TURAN’a açıklamalarda bulunan Salkaya Köyü Muhtarı Eren Duman, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bu eserlerin korunması gerektiğini vurgulayarak, “Eserler yerinde kalmalı. Burayı daha güzelleştirsinler, ziyaret edilebilecek bir yapıya kavuştursunlar ve burayı biz dünyaya açalım. Bu eserlere bakıldığında normal bir bölge olmadığını ve biz buranın kesinlikle bir krallık olduğunu düşünüyoruz. Bu büyüklükteki bir mozaik desenini başka kimsenin ayağının dibine yapmazlar” ifadelerini kullandı.

T H R R T J S JKAZILAR DEVAM ETMELİ, DAHA BİRÇOK ESER ORTAYA ÇIKACAK”

Duman, “Köyümüz ve bölgemiz adına çok sevindirici bir gelişme. Köyümüzde 84 metrekarelik tek parça taban mozaik ortaya çıkarıldı. Bu mozaiğin üzerinde onlarca hayvan, ağaç ve bitki türleri tasviri var. Mozaiğin, büyüklüğü, bordürler ve geometrik desenleriyle Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığı bizlere söylendi. Biz köy halkı olarak bu eserlerin devamının geleceği düşüncesindeyiz. O nedenle kazıların devam etmesi durumunda daha birçok önemli eser ortaya çıkacaktır. Bizler bu eserlerin yerinde kalması yönünde hemfikiriz. Bu eserler ve önümüzdeki süreçte kazıların devam etmesiyle birlikte ortaya çıkacak olan yeni eserler burada sergilendiği ve kalması durumunda hem ilimiz hem köyümüz hem de bölgemiz ciddi bir kazanım sağlayacaktır.’’ Şeklinde konuştu.

“ESERLER BURADA SERGİLENİRSE BÖLGEYE CİDDİ TURİZM KATKISI OLUR”

Kazıların devam ettiğini ve yeni eserlerin ortaya çıkacağına emin olduğunu belirten Duman, sözlerine şöyle devam etti: “Kazıların devam edeceği belirtildi. Bu kazılarda ileride tekrar yeni eserler ortaya çıkarsa burayı açık bir müze yapabilirler. Bu eserlerin ve devamında yapılacak kazılarla ortaya çıkacak olan tarihi eserlerin burada kalması ve buranın müzeye çevrilmesi en mantıklısı olur diye düşünüyoruz. Bu sadece benim şahsi fikrim değil, köy halkının ve bölgenin de düşüncesi ve isteğidir. İşte bu anlamda eserlerin yerinde sergilenmesi köyümüzün ve bölgemizin geleceği adına ciddi bir gelişme olur. Bu durumda buraya turist akını olacağı için ciddi bir kalkınma ortaya çıkacaktır.”

T Y5 H E R T H J

“KÖYÜMÜZÜN TANITIMINI VE TURİST GELMESİNİ İSTİYORUZ”

Yapılan bu çalışma ile ortaya çıkan eserlerin hem ülkemiz hem de özellikle köyleri için çok büyük bir nimet olduğunu vurgulayan Duman, “Burada 1200 yıllık bir tarihten bahsediliyor. 1200 yıl ne demek? Ortaya çıkan kalıntı basit bir kalıntı değil. Biz inanıyoruz ki kazılar devam ettikçe burada daha nice eserler ortaya çıkacak” dedi.

“BÜYÜKLERİMİZ ESKİDEN BU ESERLERİN İLERİDE ÇIKACAĞINI SÖYLERDİ”

Duman, 43 yaşında olduğunu belirterek, “Eskiden Allah rahmet etsin bizim büyüklerimiz bize anlatırlardı; eskilerin bu bölgede olan Ermenilerle komşuluk yaptıklarını biz biliyoruz. Hatta bize bölge bölge nerede neler var, hangi eserler var diye tek tek anlatırlardı. Tabi biz de dinlerdik o dönemler ve aynen o büyüklerimizin anlattıkları gibi oldu. Allah bize büyük bir nimet bahşetti, tabi biz de çok sevindik. Bu nimetler çok iyi değerlendirilmeli ve yerinde kalmalı düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.

-125“BU ESERLERİN DEVAMI GELECEK, BURASI ADETA BİR KRALLIK!”

Duman, “Ben tüm kalbimle inanıyorum; bu eserlerin devamı gelecek. Bu süre zarfında yapılan kazı çalışmaları neticesinde geniş alan yayılan çalışma sonucunda tek parça halinde 84 metrekarelik bir taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Tek parça halinde olması ve üzerinde aslan, dağ keçisi, ördek, tazı, geyik, sülün, domuz, ayı, kaz, Anadolu leoparı, kuş gibi hayvan figürleri ile ağaç ve bitki türlerinin tasvir edildiği taban mozaiğinin, Türkiye'de büyüklüğüyle ilk olduğunu biliyoruz ve bu eserlerin devamının geleceğinden hiç şüphemiz yok. Bunun yanında ayrıca bölgede kilise ve şarap mahzeni de gün yüzüne çıkarıldı” diye konuştu.

Editör: İzzet TUMAY