Elazığlı yer bilimci Prof. Dr. Naci GÖRÜR, ‘’ Bu bölgeye büyük bir deprem geliyor insanlar ve yerel yönetimler farkında değil. Gerekçesiyle bir projemizi hazırladık. Bu proje defalarca red edildi. Bağırdık durduk. Bu övünme değil. Depremi kimse ciddiye almadı” dedi.
Fırat Üniversitesi’nde düzenlenen Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı kapsamında Elazığ’a gelen GÖRÜR, 24 Ocak ve 6 Şubat olmak üzere yıkıcı depremler yaşayan Elazığ için değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Naci GÖRÜR, şöyle konuştu: “Değerli hemşehrilerim burada sizin anlayacağınız şekilde mümkün olduğunca bilimsel terimlerden kaçarak anlaşacağımız dertleşeceğimiz şekilde konuşalım. Elazığ 2000 yılları başında ben ve arkadaşlarım uyardık. Elazığ'a deprem geliyor dikkat edin dedik. Elazığ deprem şehrinde yaşadığını bilmiyordu. Biz konuştuk anlattık. Elazığ, Bingöl, Maraş bu illerde depremi çok anlattık. Bizim bir projemiz vardı. Bu bölgeye büyük bir deprem geliyor insanlar ve yerel yönetimler farkında değil. Gerekçesiyle bir projemizi hazırladık. Bu proje defalarca red edildi. Bağırdık durduk. Bu övünme değil. Depremi kimse ciddiye almadı. Bütün Türkiye için geçerli çünkü deprem ülkesiyiz. Deprem yasası yöneticilerimizin önünü açmalı. Siyasete göre değişmeyen bir yasa. İkincisi ise bir fona ihtiyaç var. Bizim ülkemiz tun Türkiye'yi depreme dirençli yapacak zenginlikte değil. Uzun vadeli ve düşük faizli krediler verilmeli. Bu fon devletimizin ve merkez bankamızın garantisinde olacak. Bu fon iş dünyasına çeşitli vasıtalarla sunulsa. Emin olun para kaynakları yatırım için gelecektir. Üçüncüsü çok önemli herkesin duymasını istiyorum. Muhakkak hangi ili depreme hazırlayacaksınız. mikro bölgeleme çalışması yapmalısınız. Mikro bölgeleme çalışması pahalı ve ciddi bir iştir. Mikro bölgeleme çalışması demek her kilometre kareye sondaj yapıp numune alıp inceleyerek yer altı hidro jeolojisi yaprak elimizde muazzam bir bilgi ortaya çıkar. Kentin gelişimini bu çalışma ile dikte edilebilir. Eğer mikro bölgeleme çalışmasındaki çalışmalar bir bölgede hangi çalışmaların yapılacağını gösterir. Mikro bölgeleme olmazsa olmaz. Elazığlı hemşehrilerim özellikle size söylüyorum. Deprem bilgi birikiminiz yoksa ve gerektiği gibi davranamazsanız ölmeye devam ederiz. Deprem bir gün geldi geçti demeyin. Deprem gerçeği ülkemizde milyonlarca sene devam edecek. Elazığlı olarak deprem kentine yakışır tutumda olmalıyız. Devamlı olarak depreme hazırlıklı olmalıyız. Elazığlı deprem kültürü almak zorunda. Bölgedeki tüm fayların hepsi aktif faylar. Elazığ bir dilim üzerinde ve o dilimin her tarafı faylarla çevrili. Bunlar deprem üretecek üretirse Elazığ'ı farklı etkiler. Depremden zaman kavramını kaldırın. Tehlike analizi ortaya konulmalıdır.'’