Bugünlerde İsviçreli Credit Suisse ve Alman Deutshe Bank’ın hisselerinde yaşanan ciddi düşüşlerin finansal piyasalarda yeni bir krize yol açacağından söz ediliyor. Rusya’ya karşı başlattıkları yaptırımlar sonrası enerji kriziyle boğuşan Avrupa şimdi bu finansal kriz tehlikesi ile zor duruma düşecek görünüyor. Söz konusu iki bankanın hisselerinde başlayan düşüş sert bir şekilde devam ederken 2008 kriz seviyelerinin dahi altına inmiş durumda. Credit Suisse hisselerinde bu yıl beklenen düşüşün yüzde 60 seviyelerinde olacağı ifade ediliyor. 2021’in son 2 çeyreğinde zarar açıklayan Credit Suisse bu yılın ilk çeyreğinde de zarar ederken bankanın piyasa değeri önemli ölçüde düştü.
Almanya’nın en büyük bankalarından Deutsche Bank ise Credit Suisse’in aksine, ilk çeyrekte kârını artırmasına rağmen yaklaşık 10 yıl süren fırtınalı bir sürecin ardından henüz yatırımcıları ikna edebilmiş değil. Bankanın önceki yıllarda yaşadığı çeşitli yolsuzluklar ve usulsüzlüklerin yanı sıra bu yıl yürütülen kara para aklama ve vergi kaçırma soruşturmalarından ötürü yatırımcıların bankanın geleceğine endişe ile bakmalarına neden olmuştur. Yaşanan bu skandallarla bankaya yatırımcıların güveni önemli ölçüde zedelenmiştir. Bankanın geleceğe yönelik belirsizlikleri devam ettiği için hisseleri bu yıl yaklaşık yüzde 36 değer kaybetti.
Uzmanlar her iki bankanın da iflas riski yaşadığını iddia etmektedirler. Sosyal medyada dolaşan ilginç bir iddiaya göre ise; Papa Francis Vatikan’ın tüm finansal varlıklarının içlerinde ağırlıklı olarak Credit Suisse ve Deutsche Bank’ın da bulunduğu kuruluşlardan Vatikan bankalarına çekilmesi talimatı verdiği söylenmektedir.
Ekonomistlere göre bankaların mali durumu kötü olsa da Avrupa ülkelerinin bir iflasa izin vermeyeceği görüşünde. Credit Suisse yönetiminin zor durumdan kurtulmak için bankayı küçültmeyi planladığı söyleniyor. Yetkililer bugün Credit Suisse ve Deutsche Bank’ta yaşanan sorunları ve hisselerinde yaşanan düşüşleri tek bir nedene bağlamanın mümkün olmadığını ifade etmektedirler. Yılların yanlış yönetimi ve skandalları yatırımcıların bu bankaların hisselerinden uzak durmasına yol açmış ve banka hisselerinde yaşanan sert düşüşler piyasalarda kriz oluşmasına yol açmıştır.
Kaynakça:
Habertürk.com