GÜNDEM

ÖZMEN; “SİVRİCE YALNIZ BIRAKILDI!”

Sivriceliler Derneği Başkanı vatandaşın muhatap bulamadığını söyledi…

Sivrice’de vatandaşların basın açıklamasıyla maruz kaldıkları sorunları anlatmaları ve evlerinin yerine yapılan konutların kuraya dâhil edilmesini istemediklerini dile getirmelerinden sonra; TURAN’a konuşan Sivriceliler Derneği Başkanı Çetin ÖZMEN, vatandaşların taleplerine karşılık ciddi manada muhatap bulamadıklarını söyledi… 

24 Ocak 2020 Depremi’nin merkez üssü olan Sivrice İlçesi’nde aralarında Sivrice eski Belediye Başkanları ile Muhtarların da bulunduğu vatandaşların bir araya gelerek basın açıklaması yapmaları ve kentsel dönüşüm konusunda maruz kaldıkları sorunları anlatarak, kentsel dönüşüm kapsamına alınan evlerinin yerine yapılan konutların kuraya dâhil edilmesini istemediklerini dile getirmelerinden sonra gazetemize bir açıklama yapan Sivriceliler Derneği Başkanı Çetin ÖZMEN, vatandaşların taleplerine karşılık ciddi manada muhatap bulamadıklarını söyledi…

“İNSANLARI YERİNDEN YURDUNDAN ETTİLER!..”
Sivriceliler Derneği Başkanı Çetin ÖZMEN, gazetemize yaptığı özel değerlendirmede Sivricelilerin sıkıntılarını dile getirdi. Depremin üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen hâlâ çözüm bekleyen ciddi sorunlar olduğunu kaydeden Başkan ÖZMEN, vatandaşların evler konusunda ciddi manada bir muhatap bulamadıklarını kaydetti. ÖZMEN: ‘’Sivriceliler depremin üzerinden geçen bunca zamana rağmen hâlâ evlerini teslim alamamış durumdalar. Deprem sonrası yapılan 305 konutun teslim edilememiş olması, büyük bir eksiklik. Süreç öyle çapraşık bir hâl aldı ki eksik olan 60 konut yerine Sivrice’deki vatandaşlara Elazığ Abdullahpaşa’dan ev verildi. Bu vatandaşlar seçme şansları olmadığından bu durumu kabullenmek zorunda kaldılar. Sivrice zaten depremde büyük yara aldı, toparlanmaya çalışıyor. Ama bu şekilde insanları yerinden yurdundan ettiler.”

‘BEN YAPTIM OLDU’ MANTIĞIYLA YAPILAN EVLER İNSANLARI MEMNUN ETMİYOR?..”
“Yapılan konutlar tamamlandı, ancak hâlâ 200 kişiye 305 adet konutu dağıtamadılar. İnsanlar hâlâ konteyner kentte yaşıyorlar. Sivriceliler mağdur edildi. Tercih ettikleri ev örneklerini talep etmelerine rağmen maalesef karşılık bulmadı. ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla yapılan evler insanları memnun etmiyor. Evler insanların yaşam tarzına uygun değil. Kalabalık aileleri 2+1 evlere mahkûm ederek daha zor bir yaşam sunuldu insanlara. Kaldı ki bu evleri ücretsiz olarak vermiyorlar insanlara. İnsanlar bu evler için bir bedel ödeyecekler. İnsanların satın alacağı bir evle ilgili elbette talep ve ihtiyacına yönelik beklenti hakkı vardır. Evler toprağın altında. Toprağı kazarak zemin katların görünür hale getirilmesini sağladılar. Ki ona rağmen hâlâ bir kısmı yerin altında olan evler var. Dubleks evler yapıldı. Metrekare olarak diğer evlerle hemen hemen aynı büyüklükte olmasına rağmen önceden tercihe göre verilirken şimdi iki ev hakkı olan vatandaştan 2 evinden de feragat etmesi karşılığında veriliyor bu evler.  Kuralar da çekilmedi hala. Önce tercihe bağlıyken sonra kura dediler. Gelin görün ki kura da çekilemedi henüz. İnsanlar gerçekten mutsuz ve umutsuz. Bundan sonra da insanların TOKİ’ye bakış açısı olumsuz.” Diye konuştu…

“BİZE VERYANSIN EDENLER, SORUNLARI YETKİLİLERE SÖYLEMİYOR!”
Sivriceliler Derneği Başkanı Çetin ÖZMEN, vatandaşlara bilgilendirici bir açıklama yapılmadığını, belirtirken, yaşanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin olarak açıklamalarını şu ifâdelerle sürdürdü; “İnsanlara doğru dürüst bir açıklama yapılmıyor. Herkeste bir umutsuzluk ve bir yığın soru işareti var. Ancak konunun gerçek muhatabı kim bilinmiyor. Hangi makama gidilip sorulsa bizimle ilgili değil deniyor. Yapılan evlerin bir kısmı gerçekten güzel Ama kötü olan kısmı da var. Elazığ’da 20 bin konut teslim edilmişken Sİvrice’de 300 konut teslim edilemedi. Köylerin durumu daha da içler acısı. Özellikle depremin merkez üssü olan Çevrimtaş, Doğanbağ gibi köylerde hâlâ yer teslimi yapılmamış. Sonbaharda ihalesi yapıldığı halde henüz yer tesliminin yapılmaması çok üzücü bir durum. Sivrice çok yalnız bırakıldı. Kimse ilgilenmiyor. Sivriceliler’in hatası yok mu? Elbette var. Biz STK’lar olarak onları dinliyor, sorunlarını dile getirmeye çalışıyoruz. Ancak bize veryansın eden, yaşadığı haksızlığı dile getiren vatandaşlar, yetkililerle görüşmelerinde bunu dile getirmiyorlar…”

“SİVRİCE’DE 7 MAHALLE VAR VE SADECE BİR MAHALLE YAPILDI?..”
“Ama gerçek olan şu ki yapılan evler insanlara uygun değil, küçük evler. İnsanların büyük bir kısmı hayvancılıkla geçiniyor. Evine yerleşse hayvanını koyacak yeri yok. Biz ilgili makamlara ilettiğimiz raporlarımızda bu sorunu da dile getirdik. Hiç değilse yapılacak evlerin bir kısmında hayvancılıkla uğraşan vatandaşların ihtiyacını karşılayacak ahır yapılsın istedik. Tercihe bağlı olarak isteyen bu evlere geçsin istedik. Ancak bu da gerçekleşmedi. Bu konuda vatandaşların da talepleri oldu. Bizler bu hakikatleri dile getirmezsek, sonraki aşamalarda da aynı sıkıntılar yaşanır. Sivrice’de 7 mahalle var. Ve sadece bir mahalle yapıldı.  Yapılan uygulamaların Sivrice’ye büyük bir zararı var. İlçede nüfus kaybı var. İlçede teslim edilemeyen evler için Elazığ merkezde Abdullahpaşa’da insanlara ev verildi. Fabrikalar kapandı. İlçemiz çok güzel bir ilçeyken yaşanabilirlik seviyesi düşüyor. Çok ciddi mağduriyetler var. En büyük mağduriyet de biten evlerin hâlâ teslim edilmemiş olması.”

“İŞ DAYATMAYA DÖNDÜ VE İNSANLAR ARTIK UMUTSUZLUĞA KAPILDILAR!..”
Sivriceliler Derneği Başkanı Çetin ÖZMEN açıklamasını şöyle tamamladı; “İnsanlar bıktı. Mecburiyetlere mahkûm bırakıldı. Yoruldular. Önce herkes kendi yerinde ev alacaktı. Sonra bu tercih hakkını bıraktılar. Kuralar çekilecek dendi. O da yapılmadı...                                                                                                                                                             Bir ilçede büyük paralar harcanarak evler yapılıyor. Ama, bu evler yapılırken ne vatandaşlara, ne STK’lara sorulmuyor. Paydaşların fikri alınmıyor. İş dayatmaya döndü. Ve insanlar artık umutsuzluğa kapılmış durumdalar. Biz herkes istediği yeri seçsin oraya gitsin demiyoruz. Biz, herkes kendi yerine geçsin istiyoruz. Çevre illerde, ilçe ve köylerde insanların tercih ve beklentisine uygun evler ne yazık ki ilçemizde tam manasıyla yapılamadı. Devletimizin gücü ve imkânı var. Evler yapılırken insanların da mutluluğu göz önünde tutulsun istiyorlar.
İşin garip tarafı muhatap da bulamıyoruz. Bu evleri TOKİ yaptı. Ama teslim etmeyen kim? Neden verilmedi gibi soru soracak muhatabımız da yok.”