NECDET KOÇAK KERKÜK SERDARI 1938 – 1980

1938 Kerkük doğumlu. Öğretmen bir babanın oğlu olan Necdet, ilk, orta ve lise tahsilini Kerkük’te tamamladı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. Lisans ve yüksek eğitimini bu fakültede tamamladı. 1962 yılında yüksek Ziraat Mühendisi olarak mezun oldu. Tarım Bakanlığı’na bağlı zirai donatım kurumunda çalıştı. 1969 yılında doktorasını tamamladı. 1970 tarihinden itibaren Bağdat Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1976 yılında doçent oldu. 22 Mart 1979 tarihinde Türkçülük propagandası ve Türkiye adına casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. 16 Ocak 1980 tarihinde Bağdat’ta Baas idaresi tarafından idam edildi.

Sovyetler Birliği döneminde Türk Cumhuriyetlerinde yaşayan münevverler, Türkiye Cumhuriyetini biliyor ve bir vesile yaratıp ilişki kurmaya çalışarak varlıklarından haberdar olunmasını istiyorlardı. Türk olmanın büyük bir suç olduğu bu dönemde, Türk kültür sınırları içinde yaşayan insanlar için büyük bir azap olmuştu. Balkanlardan Çin’e kadar milyonlarca kilometrekare içinde 150 milyon nüfus; Türkmen, Azeri, Kazak, Özbek, Tatar gibi coğrafi terimleri millet terimi yerine dikte ettiren Sovyet Rusya, her birine ayrı alfabe kullandırarak aralarında millî şuurun uyanmasına engel olmaya çalıştı.

Irak’ta yaşayan Türkmen Türklerinin durumu Sovyet Rusya’dakilerden daha farklıydı. Anadolu coğrafyasının devamı olan Kerkük, Musul ve civarı, aynı zamanda Anadolu’daki Türklerle akrabalık bağlarıyla bağlıydı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra çizilen sınırlar, aralarında suni bir sınır oluşturmuştu. Kerkük, Musul ve civarında yaşayan Türkmenler, Anadolu’da yaşayan Türkleri dayı, amca tabiriyle tanımlamaktadırlar. Yüz sene öncesine kadar Elazığ’dan İstanbul’a akraba ziyaretine nasıl gidiliyorsa; Kerkük’ten Anadolu’daki herhangi bir şehre akraba ziyaretine gidiliyordu. Türk olarak yaşamak, geleneklerini yaşatmak, kendi dilini konuşmak, kendi diliyle eğitim yapmak, Irak coğrafyasındaki tek amaçlarıydı. Irak Baas yöneticileri; Türkmen hayatını tamamen ortadan kaldırmaya, Türkiye’ye giden gelen ve orada okuyan öğrencileri takip altına almaya başladılar. Türkiye ile ilişiği olan herkesi tasarrut altına aldılar.

Türkiye’ye gelip eğitim görenler arasında Necdet Koçak, mümtaz bir şahsiyet olarak öğrenci çevresinde ve daha sonra milliyetçi çevrelerde sevilen bir insan oldu. Türklük şuuru oldukça güçlü olan Necdet Koçak, milliyetçilik fikir ve düşüncesine Kerkük’te lise yıllarında iken şehit edilen Ata Hayrullah’ın kurmuş olduğu cemiyetlerde çalışarak hizmet etmişti. Ata Hayrullah’ın kurduğu cemiyette çalışan Necdet Koçak, burada yaradılışından kaynaklanan özelliği ile liderlik yaptı. Millî duygularını coşkun, hareketli yaşamasını lise yıllarındaki Ata Hayrullah’ın rahle-i tedrisinden almıştı. Baba Gurgur Gurgur gibi kaynayıp coştu ömrünce. Esasında Kerkük, hicranın, ızdırabın öteden beri bol olduğu bir yerdi. İngiliz işgali ile başlayan zulüm, 1959 yılında soykırıma varan hareketlere maruz kalan Türkmenler, büyük acılar yaşadılar. Evleri, tarım arazileri ellerinden alınarak açlığa mahkûm edildiler.

Tarihte Irak diye bir devlet kurulmamıştır. Osmanlı, merkezden uzak anlamına bu bölgeye Irak adını vermişti. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlı Devleti’nden koparılan topraklar üzerinde Şii Araplar, Türkmenler, Kırsal alanlarda yaşayan Kürtler ve Suni Araplar yer alıyordu. Nüfus oranı bakımından Irak toplumunun üçüncü büyük toplumu olan Türkmenler, İngiliz sömürgesi ve daha sonraki bütün diktatör yönetimler tarafından zulme ve baskıya maruz kaldılar.

Ticari faaliyetleri ellerinden alındı. Memur olanlar sürgün edildiler. Türkmenlerin yaşadığı acılar içinde 14 Temmuz 1959’da yaşadıkları soykırım, Kerkük katliamı olarak tarihe geçti. Irak Cumhuriyetinin kuruluşunun birinci yıl dönümünde gerçekleşti. Kutlamalara katılan Kerkük Türkmenleri millî kıyafetlerini giyerek ailece sokaklarda yapılan şenliklere ve kutlama programlarına katıldılar. Kutlama konvoyunun ön saflarında bulunan silahlı militanlar, Türkmenlerin silahsız bir şekilde sokağa çıkmasını fırsat bilerek saldırıya geçtiler. Silahların patlamasıyla birlikte neye uğradıklarını şaşıran Türkmenler hazırlıksız olduklarından kayıp vermeye başladılar. İlk olarak Türkmen kahvehane sahibi Osman Hıdır’ı şehit ettiler. Ayaklarına ip takarak motorlu bir aracın arkasına bağlayarak caddelerde sürüklediler. Sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinden Türkmenler evlerine çekilmişlerdi.

Türkmen ileri gelenleri birer birer evlerinden alınarak askeri karargâha götürülmüşlerdir. Buraya götürülenler arasında Irak ordusundan subay olarak emekli olan Türkmen lider Ata Hayrullah da vardı. Dakikalar içinde yargılama yapılarak infaz ediliyorlar. Ata Hayrullah “Türkçülük, Turancılık” suçlamalarıyla kışlanın önünde vahşice öldürülerek şehit ediliyor. Dr. İhsan Hayrullah, Ata Hayrullah’ın küçük kardeşiydi. Dr. İhsan Hayrullah ağabeyinin hunharca infaz edilişini seyrettirilmiş ve daha sonra kendisi de aynı şekilde infaz edilerek şehit edilmiştir.

Hazırlıksız ve beklemedikleri anda bir baskına uğrayan Türkmenler üç gün üç gece bu katliama maruz kaldılar. Türkmenlerin mülkleri, evleri ve dükkânları yağmalandı. Sebepsiz sorgusuz ve sualsiz yapılan bu soykırım hareketleri, yabancı basın ve yayın organlarında yayınlanınca büyük bir infial koptu. Bunun üzerine Irak Devlet Başkanı, tepkiler üzerine bir açıklama yaparak soykırımı telin etti. Sorumluları kınamış ve suçluların ağır bir şekilde cezalandırılacağını belirterek, hadiselerin maksatlı bir şekilde çıkarıldığını söyledi ve sorumluların mahkemeye verileceğini ilan etti. Katliamı gerçekleştirenler Irak mahkemelerinde yargılansa da cezaları infaz edilmedi. Türkmenler bundan sonra kendi metotlarıyla mücadelelerine devam ettiler. Necdet Koçak ve onun gibi vatan evlatları, bu hareketleri ve atalarına karşı yapılan bu davranışları unutmadılar.

Necdet Koçak, üniversite tahsili için Türkiye’de bulunduğu sırada Irak Türklerinin mücadelesini yakından tanıyan ve onlar için çırpınan çevrenin içinde buldu kendini. Türk dünyası ve Türklük için mücadele veren insanların içinde liderlik vasfı yanında ağırbaşlılığı, vakur duruşu ve çalışkanlığıyla dikkatleri üzerine topladı. İnsanların, Irak Türkmenlerinin haklı taleplerine duyarlı olması için çalışmalarına hız verdi. Kendisi Türkiye’de aklı fikri Kerkük’te, Irak’ta Türkmenlerin haklı davasında idi. Akademik hayatını tamamlayarak doçent olarak Bağdat Üniversitesine öğretim görevlisi olarak gitti. İsteseydi Türkiye’de kalabilirdi. O bir liderdi. Lider, kendisine umut bağlayanları yalnız bırakmamalıydı. Buna hakkı yoktu. Türkmenlerin insanca yaşamak hakkı, diğer insanlar gibi vardı. İnsanca yaşamak için mücadele etmek gerekiyordu. Kanunlar içinde legal olarak mücadele etmek gerekiyordu.

Söylediklerini nefsinde yaşayan bir insan olan Necdet başına gelecekleri biliyordu. Bundan asla bir korku duymadı. Haklı olduğuna inanarak mücadele ediyordu. Saddam döneminde daha sıkı takip edilen Necdet Koçak, Abdullah Abdurrahman ve Adil Şerif tutuklanarak hapishaneye konuldular.

15 Ocak 1980 gece yarısı Necdet Koçak’ın evine gelen Baas yöneticileri eşine gelip kocasını görebileceği ifade edildi. Hapishanenin bulunduğu yere gelenler inanılması imkânsız bir manzara ile karşılaştılar. Bir insanın zor sığabileceği yan yana üç demir kafes içinde Necdet Koçak, Abdullah Abdurrahman ve Adil Şerif kendilerine aylardır uygulanan işkenceden bitap ve bitkin bir durumdaydılar. Abdullah Abdurrahman gözlerini kaybetmişti. Vücutları yara ve bere içindeydi. Haklarında Türkiye lehine casusluk yaptıklarından idam cezası verilmiş ve o gün ceza infaz edilecekti. Kendisini ziyarete gelen eşi ve diğer ziyaretçilere Necdet Koçak bir liderin davranışlarını sergiliyor ve onlara şöyle seslenerek son sözlerini söylüyordu.

“Bir ağaç budandıkça yeşerir. Davayı bırakmayın. Haklıyız. İnsanca kimliğimizi muhafaza ederek yaşamak en tabii hakkımızdır. Bu topraklar bize atalarımızdan yadigârdır. Dilinize topraklarınıza sahip çıkın. Bugün her zamankinden daha çok huzurluyum. Allah’ın huzuruna gönül huzuru ile gidiyorum. Bozkurtlu Türkmen bayrağını size devrediyorum. Bu bayrağı şerefle taşıyacağınızdan eminim. Doğruluktan haktan ayrılmayın. Allah yolundan asla şaşmayın. Allah doğruların yanındadır. Sizleri Allah’a emanet ediyorum.”

Bu konuşmadan kısa bir süre sonra Necdet Koçak ve arkadaşları Saddam’ın Basçıları tarafından idam edilerek şehitlik mertebesine ulaştılar. 15 Ocak 1980 Kerkük Musalla mezarlığına defn edilen şehitler arkalarında şerefli bir mazi bırakarak Hakk’a yürüdüler

* 14 Temmuz 1959 Hunharca Şehit edilen Türkmenlerin lideri

** Baba Gurgur Gurgur: Kerkük yakınlarındaki petrol ve gaz sahası. 2500 yıldan beri yanan bir gaz sahası