POLİTİKA

MİLLETVEKİLİ EROL'DAN "BAKAN ERSOY'A SORU ÖNERGESİ" 

Milletvekili Gürsel EROL, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği önergede, Maden Camii Kebir ve minaresinin restorasyon ile ilgili sorunlara değindi...

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği önergede, Maden Camii Kebir ve minaresinin restorasyon ile ilgili sorunlara değindi. 

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı"Elazığ'ın Maden ilçesinde 1792 yılında inşa edilen 231 yıllık Osmanlı mirası Camii Kebir uzun yıllardır restore edilmeyi beklemektedir. Sultan Abdülhamid Han'ın yadigarı olarak da bilinen cami en son 1962 yılında restore edilirken, bölgede yaşanan depremler ve doğal afetler nedeniyle bir kez daha bakım yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Camii Kebir'in 1899'da inşa edilen minaresi 11 Nisan 1899 tarihli Servet-i Fünun'da "Minare hakikaten nazar-rubadır. Asar-ı umran..." ifadeleriyle yer almıştır. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak bilinen cami, 15.09.2010 tarih ve 3318 sayılı kararla 1. grup korunması gereken kültür varlığı olarak tescillenmesine ve 20.10.2014 tarih 2569 sayılı kararla restorasyon projesinin onaylanmasına rağmen rant için açılan maden sahası nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu bağlamda; 

1. Maden Camii Kebir ve minaresinin restorasyon ile ilgili bakanlığınızın çalışması var mıdır? Restorasyon ne zaman başlayacaktır? 

2. Maden Camii Kebir'in restorasyon projesinin tamamlandığı 20.10.2014 tarihinden itibaren restorasyon çalışmalarının başlatılmamasının sebebi nedir? 

3. İddialara göre Maden Camii Kebir'in ve diğer tarihi eserlerin bulunduğu bölgede bir maden sahasına ruhsat izni verilmiştir. Bu izin hangi şartlarda ve nasıl verilmiştir? 

4. Camii Kebir Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 24,95 hektarlık alan için afet bölgesi ilan edilmeden önce ilgili alanın içinde bulunan tarihi eserlerin varlığı ile ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır? Eğer alınmış ise hangi önlemler ve tedbirler alınmıştır?"dedi.