CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol tarımsal üretim ve destekler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol yaşanan gıda krizi, tarımsal üretim ve destekler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erol, “ Türkiye OECD ülkeleri içinde yüzde 68,1 ile en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülke konumuna gelmiştir. AKP iktidarının uyguladığı yanlış tarım politikaları sonucu tarımsal ve hayvansal gıdaya erişim gittikçe güçleşmektedir. Çarşı, pazar ve marketler yangın yeri, üretimdem uzaklaştırılan milyonlar kentlerde geleceksiz ve güvencesiz çalışma koşullarına itilmiştir. Bu bağlamda çözüm bellidir, üretime uygun ancak tarımsal amaçlarla kullanılmayan hazine arazileri ve Suriye sınırındaki mayınlı bölge temizlenerek tarıma açılmalı, bölge halkı bu tarımsal üretim projesinde istihdam edilmesidir" dedi.
Kırsal kalkınmayı desteklemek için hayvancılık ve tarımın geliştirilmesi için Kırsal Kalkınma Enstitüleri kurulması gerektiğini ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol;"Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yıllardır süre gelen terör ve AKP’nin uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle köylerden kentlere doğru çok yoğun göçler yaşanmıştır. Bu göçler neticesinde özellikle bölgedeki kent merkezlerine yerleşen yurttaşlarımızın pek çoğu yoksulluk sınırının altında, sosyal korunma ve güvenceden yoksun bir biçimde, sağlıksız barınma koşullarında adeta yaşam mücadelesi vermektedirler. Büyükşehirlerden kırsala geri dönüşler "Köy Kent" statüsünde özel kanunlarla teşvik edilmelidir.Hazine arazilerinin olduğu bölgelerde bölgelerin doğal, coğrafi ve beşeri özelliklerine göre; Devlet Orman Ürünleri Birliği, Devlet Tarım Ürünleri Birliği, Devlet Hayvan ve Hayvan Ürünleri Birliği adı altında Devlet Üretim Çiftlikleri kurulmalıdır’’ dedi.
Tarım girişimciliğini desteklemek için özel teşvik programları hazırlanması ğerektiğini ifade eden Milletvekili Erol"Kırsal kalkınmayı desteklemek için hayvancılık ve tarımın geliştirilmesine yönelik Kırsal Kalkınma Enstitüleri kurulmalıdır.Tarımsal üretimin en önemli halkası kooperatifler olmalıdır. Sürdürülebilir ve planlı üretim politikaları geliştirilmeli, kooperatifler niceliksel çoğunluktan ziyade etkinlik hedefli şekilde yapılandırılmalıdır. Kooperatiflerdeki üretici örgütlenmesi; üretici eğitim programları, sözleşmeli ve alım garantili ekim modelleri ile cazip hale getirilmelidir.Nitelikli işgücünü tarımsal üretime yöneltmek ve nitelikli tarım girişimciliğini desteklemek için özel teşvik programları hazırlanmalıdır.Kendine yeterlilik açısından risk taşımayan ve ihracata yönelik ürünler için ihracatı kolaylaştıracak gümrük ve lojistik alanında yasal ve idari düzenlemeler yapılmalıdır.Tarımsal üretime uygun ancak tarımsal amaçlarla kullanılmayan hazine arazileri toplumsal ihtiyaç, küçük üreticiyi destekleme ve sürdürülebilir ekolojik tarım ilkeleri gözetilerek üretime açılmalıdır. Bu arazilerden vergi alınmamalıdır.Suriye sınırındaki mayınlı bölge mayınlardan arındırılarak tarıma açılmalı, bölge halkı bu tarımsal üretim projesinde istihdam edilmesidir"diye konuştu.