Ekran görüntüsü 2022-10-19 154035

Çadırlarda yapılmaktan kurtarılarak bu yıl Ahmet Tevfik OZAN Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen, Türk Edebiyatı’nın önde gelen İsimlerinden hemşehrimiz Şeyhülmuharririn Ahmet KABAKLI anısına düzenlenen Elazığ Kitap Fuarı geride kalırken, etkinliği Gazeteniz TURAN’ın yazarlarına sorduk…

09-KİTAP FUARI TURAN GAZETESİ
GÖZLEMLERİNİ ANLATTILAR…

Elazığ Kitap Fuarı’ndaki gözlemlerini anlatan Yazarlarımızdan Av. İrfan SÖNMEZ, Bedrettin KELEŞTİMUR, Ali KOÇ, Av. Cem BAYINDIR ve Bedri YÜCEL, bu yıl Şeyhülmuharririn Ahmet KABAKLI anısına düzenlenen Elazığ Kitap Fuarı’nın artıları ile eksilerini belirtirken organizasyona ilişkin önerilerini de dile getirdiler…Yazarlarımızın gözlem ve düşünceleriyle, dile getirdikleri önerileri aynen şöyle…

04-FOTO-4-              İRFAN SÖNMEZ


AV. İRFAN SÖNMEZ; ‘’ÖNEMLİ YAYINEVLERİNİN BİRÇOĞU YOKTU!’’

‘’Kitap fuarları okuma alışkanlığı ve kitap sevgisi kazandıran önemli etkinliklerdir. Yayıncılar yeni yayınlarını tanıtma, yazarlar okuyucu ile buluşma imkânı bulurlar. Yazarlarla buluşma, tanışma bilhassa amatör yazarlar üzerinde çok önemli tesirler bırakır. Kitap Fuarı’na ikinci gün gittim, epey bir kalabalık vardı, fakat kitap alan çok azdı. Belediye 25 TL değerinde kitap çekleri hazırlayarak öğrencilere dağıtmış, her gün okullardan birkaç otobüs öğrenci taşıyarak fuara getirildiğini söylediler. Bu gibi teşvikler güzel. Fuar’ın eksikleri de vardı. Bir defa önemli yayınevlerinin çoğu yoktu. Bu da biraz Elazığlı’nın kitaplara ilgisinin azlığından, yayıncılar için cazip olmamasından kaynaklanıyor. Gelen yayıncıların çoğu araştırmacılara hitap eden yayınlar yerine daha çok gençlere hitap eden roman ve hikâye türü yayınları tercih etmişler, birçok stantta aynı kitaplar satılıyordu, yani çeşitlilik yoktu.”
“EKSİKLER OLABİLİR FAKAT BU TİP ORGANİZASYONLAR SÜREKLİ DEVAM ETMELİ!”
“Bu mevsimde birçok şehirde kitap fuarları var. Yayınevleri kitaplara ilginin olduğu ekonomik getirisi yüksek olan yerleri tercih etmişler, Elazığ’daki Fuara katılımın az olması biraz da bundan kaynaklı. Belki ilginin satışa dönmesini etkileyen konulardan biri de kitapların çok pahalı olması. Okuyucu aynı kitapları yüzde 20/30 daha ucuza internette bulabiliyor. Fuarlarda satışların düşük olması, biraz bundan kaynaklı. Yayınevleri biraz fedakârlık yaparak, indirim kampanyaları yapmalıdır. Bu indirimler hem ilgiyi hem de satışları arttıracaktır. Eksikler olabilir fakat bu tip organizasyonlar sürekli devam etmeli. Bugün böyle olur, yarın daha iyi olur.”

05-FOTO-5-  BEDRETTİN KELEŞTİMUR

BEDRETTİN KELEŞTİMUR; “FUAR TARİHİ’NİN ÖNEMİ VE FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NİN OLMAYIŞI?

''Öncelikle böyle bir faaliyet için Elazığ Belediyesini ve emeği geçenleri tebrik ederim. Fakat bizim arzumuz Elazığ Şehrinin Ulusal ve Uluslararası organizasyonlarda rol model olmasıydı. Öyle inanıyorum ki, Elazığ Belediyesi Fuar Organizasyonu da kendi içerisinde özeleştiri yapacaklardır. Bir Elazığlı olarak, Fuar Afişine bakıyorum. O afişe, Ahmet KABAKLI ismi çok yakışmış. Elazığlı yazar arkadaşlarımız da isimleriyle afişlerde yer almalıydı, Elazığlı Yazarların da fuar alanında, belediyenin ilan ettiği saatlerde sohbetlerinden istifade etmek isterdim. Fuar Tarihi de çok önemlidir. Ekim Ayı içerisinde, tarihleri de birbirleriyle çakışan takriben onbir ayrı, Kitap Fuarı etkinliği vardı. Bu da dolayısıyla ilgiyi azaltacaktır. Fuarda aradığımız isimler ve kurumlar arasında Fırat Üniversitesi’nin olmayışı, Fırat Üniversitesi, 2022-2023 Eğitim- Öğretim Yılında takriben 45 bin öğrenciye hitap ediyor. Uluslararası Kongrelere katılan F.Ü. Hocalarımızı da Ahmet Tevfik OZAN Fuar ve Kongre Merkezi’nde dinlemek isterdim!”
“BU FUARA, HARPUT’U GAYET İYİ BİLEN İLBER ORTAYLI VB ÇAĞRILABİLİRDİ?..”
“Tekrar altını çiziyorum, bir organizasyonun zorluklarını biliyorum! Elbette Elazığ Şehrimize katkıları büyüktür. Önümüzdeki yıllarda, daha mükemmeli nasıl yapabiliriz? Bu fuara, Harput’u gayet iyi bilen İlber ORTAYLI çağrılabilirdi. Bütün yazılarında Kültür, Sanat ve Edebiyata yer veren Doğan HIZLAN çağrılabilirdi. Elazığ’ın fahri hemşehrisi Atatürk Kültür Merkezi Eski Başkanlarından Prof. Dr. Sadık Kemal TURAL çağrılabilirdi. Yahya AKENGİN, Ali AKBAŞ, Yakup ÖMEROĞLU çağrılabilirdi. Prof. Dr. Mehmet AYDIN, Prof. Dr. Fikret KARAMAN Prof. Dr. Eyüp İSBİR çağrılabilirdi. Kitap Fuarına bir anı defteri konulabilirdi. Burada katılımcıların, görüş ve fikirleri yer alabilirdi. F.Ü. Sosyoloji Bölümü Hocalarımız tarafından, çaprazlama sorularla, bir sosyal analiz çıkarılabilirdi. Katılımcılardan, önümüzdeki yıl, nasıl bir kitap fuarı anket çalışması yapılabilirdi. Belediye hiçbir masraftan kaçınmamış. Kent Konsey Başkanı Rüstem Kadri SEPTİOĞLU’nun, Elazığlı yazarlarla özenle ilgilendiğini görüyoruz.  Onların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için koşuşturduğunu görüyoruz. Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI sıklıkla Fuar Alanını ve yazarlarla sohbetleri de önemli gözlemimiz…’’

06-FOTO-6-         ALİ KOÇ


ALİ KOÇ; “KİTAP FUARLARI YAZARLARIN KİTAPSEVERLER İLE BULUŞMA ZEMİNLERİDİR”

“Kitap fuarları yazarların kitapseverler ile ve okuyucular ile buluşma zeminleridir. Bir yandan okuyucunun yeni çıkan kitaplar ile ve onların yazarlarıyla tanışmalarını sağlarken, bir yandan da düzenlendiği şehrin ve beldenin tanıtımına katkı sağlamaları bakımından değerlidir. Bir tarih ve kültür şehri olan Elazığ’da da kitap fuarları, konferanslar, tiyatro gösterileri, görsel sanat sergileri ve müzik konserleri gibi etkinlikler yapılması çok değerlidir. Bu bakımdan ilimizde böyle bir fuarın düzenlenmesinden dolayı Elazığ Belediyemize teşekkürlerimizi bildiriyoruz. Ancak Elazığ ve Türkiye için çok önemli bir değer olan Ahmet KABAKLI anısına kitap fuarı düzenlenirken davet edilecek yazarların seçiminde çok dikkatli davranılması gerektiği kanaatindeyim.”
“ATATÜRK VE CUMHURİYET KARŞITI YAZARLAR KABAKLI HOCA’NIN RUHUNU İNCİTMİŞTİR!”
“Mavi Vatan Haritası’nın Mimarı hemşehrimiz Doç. Dr. Cihat YAYCI gibi kıymetli yazar ve fikir adamları olduğu gibi, vatan, millet ve Cumhuriyet’in temel değerleri konusunda hassas olan ilimizde düzenlenen bu fuara Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı fikirleriyle tanıdığımız bir kısım yazarların davet edilmeleri büyük bir talihsizlik olmuştur. Eminim ki, Cumhuriyet ve Temel değerlerimize karşı olan yazarların davet edilmesi, özel sohbetinde bulunmaktan da onur duyduğum Ahmet KABAKLI Hoca’nın da ruhunu incitmiş olacaktır. Diğer önemli bir eksiklik de birkaç istisna dışında, Elazığlı yazarların bu fuara davet edilmeyişidir. Oysa, düzenlenen Kitap Fuarlarına o ilin yazar, şair ve sanat erbabının iştirakinin sağlanması ayrı bir zenginlik olacaktı.”

 07-FOTO-7      CEM BAYINDIR

 AV. CEM BAYINDIR; “KİTAP FUARI KENTİN KÜLTÜRÜNE, EĞİTİMİNE, TURİZMİNE KATKIDIR!”

‘’Bir kentte kitap fuarı olması o kentin kültürüne, eğitimine, turizmine, insanına katkıdır…
Yerelde tanıdığım birçok güzel insanı, yazıp, çizip, muhakeme eden değerli kimlikleri görmek, onların yazdıklarını halka ulaştırabilmesine olanak sağlamak da o derece sevinç verici… Ancak her yıl durup durup aynı yazarları davet etmek gerçekten bıkkınlık verdi. Büyük yayınevleri hiç yok ya da varlığı ile yokluğu belli değil ki bir şey göremedim… Hele ekonomik sıkıntıların olduğu günlerde kitapta öyle belirgin bir indirim kampanyası da yok... Fuar işinin son derece planlı, kültüre, sanata, tarihe, kent kültürüne katkı verecek biçimde düzenlenmesi ve sürdürülmesi zorunlu.”
“DÜŞÜNCE, GİRİŞİM GÜZEL AMA NE YAZIK Kİ GENE OLMAMIŞ, OLMADI!..”

“Hep aynı adların, aynı düşüncenin ve aynı plânsızlıkla boy göstermenin kente bir katkısı olmayacağı gibi, kent kültürünü de geriletmekten başka bir işe yaramadığını yetkililer 60 yıldır anlayamadılar. Geçmiş yıllarda da çok başarısız örnekler gördük. Kısaca düşünce, girişim güzel ama ne yazık ki gene olmamış, olmadı. Elazığ’a çok daha büyük etkinlikler yakışır. Siyasal düşüncelerimizi, kaygılarımızı bir kenara koyarak bu evrensel ve kültürel bilincin yerleşmesini diliyorum.’’

08-FOTO-8-    BEDRİ YÜCEL

BEDRİ YÜCEL; “YERLİ YAZARLARA AYRILAN YER SALONUN EN ÜCRA KÖŞESİNDE, SAPA BİR YERDİ!’’

‘’Ahmet Tevfik OZAN Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki Kitap Fuarı’na üç defa giderek fuarı yakından izledim. Fuara katılan yazar ve yayınevi sahipleriyle muhabbet ettim. İl dışından fazla bir katılım yoktu. Yerli yazarlar 20-25 kişi kadarmış ve yerli yazarlara ayrılan yer salonun en ücra köşesinde, biraz sapa bir yerdi! Hediyelik eşyalar, oyuncaklar, posterler de stantlarda satılıyordu. Hatta bir stantta esans bile gördük. Belediyemiz okullardaki öğrencileri otobüslerle fuar alanına taşıyıp hediye çekleri armağan ederek kitap almalarına vesile olmuş. Satılan kitapların fiyatları, yerli yazarlarımızdan öğrendiğim kadarıyla fazla pahalı değilmiş. Her bütçeye uygun kitaplar mevcutmuş”

“KAPANIŞ SAATİNİN 21:00 OLARAK BELİRLENMESİ SIKINTI OLUŞTURDU!”

“Kapanış saatinin 21:00 olarak belirlenmesinin erken bir saat olduğu ifade edildi. Esnafın, memurun yemeğini yiyip hazırlanıp şehrin bir ucundan kalkıp fuara gelmesi zaten saatler sürer. Çok kısa bir sürede kitapları incelemesi, stantları gezmesi, alışveriş yapması sonra da çevredeki kafelerde çayını içip dönmesi kapanış saatini erken olması sebebiyle sıkıntılı bir durum. Bir de arabası olmayıp, dolmuş ve otobüslerle gelip dönenler için de ayrı bir sıkıntı oluşmuştur. Bazı eksikliklere rağmen ilimizde güzel bir mekânda kitap fuarı düzenlenmesi olumlu bir gelişme ileriki yıllarda daha geniş, daha farklı yazar ve yayınevlerinin de katılımıyla kitap fuarlarının düzenlenmesini temenni ederim.’’

Editör: Haber Merkezi