Turan Gazetesi’nde geçtiğimiz günlerde Elazığ iline Jandarma Astsubay Okulunun kurulması gerektiğine dair kısa bir demeç vermiştim. Bu yazımda da bunun nedenlerini detaylı bir şekilde izah etmeye çalışacağım.
Elazığlılar olarak ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için hep mücadele ettik ve bedeller ödedik. Mücadele etmeye ve bedeller ödemeye de devam ediyoruz. Bu konuda herhangi bir şikayetimizin olmadığının altını çizerek bundan her zaman gurur duyduğumuzu da ifade etmek isterim.
Elazığlılar hep değerli fikirlerin savunucusu olmuştur. Ama ülkemize ve Elazığ’a bir şeyler katabilmek adına değerli fikirlerin de sahibi olmamız gerekmektedir.
Ben Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 2019 yılında yüzbaşı rütbesindeyken malulen emekli oldum. Jandarma kökenli emekli bir subay olarak teşkilat içindeki gelişmeleri de takip etmekteyim. Elazığ iline yerleştiğimden beri bir Elazığlı olarak şehrimize ne şekilde katkıda bulunabiliriz diye sürekli arayışlarım olmaktadır.
Malum olunduğu üzere Bursa ilinde Işıklar Askeri Lisesi bulunmaktaydı. Burası 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi sonrasında kapatıldı. Burası kapanana kadar Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na tahsisli şekilde hava lisesi olarak eğitim faaliyeti sürdürmekteydi. Daha sonra bu okul Jandarma Genel Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında yapılan protokol ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi bünyesinde Jandarma Astsubay Okulu olarak faaliyet yürütmeye başlamış ve normalde bu sene yapılan protokol sonlanacakken yanılmıyorsam 2028 yılında sonlanması kararı alınmıştır.
Pilot bir uygulama olarak Bursa’da kapanacağı düşünülen Jandarma Astsubay Okulunun Elazığ ilinde kurularak eğitim ve öğretim faaliyetine devam etmesini arzuluyoruz. Nasıl ki ilimizde bir polis okulu var ise bir jandarma okulunu da hemşerilerimiz gurur ve onur nişanesi olarak taşıyacağına ve bağrına basacağına inancım tamdır.
Bu hususun özellikle İçişleri Bakanlığında iki adet bakan yardımcısı, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde bir adet bakan yardımcısının Elazığlı olması ve üç siyasi partiden mecliste vekilimizin olması hasebiyle gündeme getirilerek kamuoyu oluşturulması ve bu kararın aldırılmasını önemli bir fırsat olarak görüyorum.
Müze olarak faaliyete geçmesi düşünülen tarihi bir askeri okulumuz Harput’un eteklerinde bulunduğu aşikardır. Bu okulda Yakup Şevki Paşa gibi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün hocalığını yapmış ve aynı zamanda kurtuluş savaşının kazanılmasında önemli katkıları olan bir Elazığlı komutanımızın da mezun olduğunu ifade ederek, başta buranın okul olarak değerlendirilmesini de yetkililerden istirham ederim.
Aldığım duyuma göre de bahsi geçen okulun Konya iline kurulması yönünde kulisleri de bilmekteyim. Sayın İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA’nın Konyalı olmasından mütevellit jandarma teşkilatının böyle bir jest yapmaya çalışmasına karşı Elazığlılar olarak biz bu okulu daha çok istediğimizi gösterebilmemiz gerekir. Kaldı ki, Konya ilinde birçok askeri birlik ve Personel Okulu bulunmaktadır. Konya’nın bu okula ihtiyacı yoktur. Sayın bakanın da buna anlayış göstereceğini temenni ederim.
Sonuç olarak Elazığ için önemli bir eğitim yuvasının şehrimize kazandırılması manevi unsurların yaşatılmasının yanında ekonomik olarak da katkılarının olacağını özellikle vurgulamak istiyorum.
Kader öyle eli kolu bağlı beklemek ile gerçekleşmez, mücadele etmemiz gerekir. Saygılarımla…