POLİTİKA

IŞIKVER: ''MADEN'DE MAĞDURİYETLERE SON VERECEK BİR SÜRECİN BAŞLANGIÇ MEŞALESİNİ YAKMAYI PLANLIYORUZ''

MHP Elazığ Milletvekili Semih IŞIKVER 2 Temmuz Salı günü TBMM'de yaptığı konuşmada yine Maden'de yaşanan hafriyat ve hafriyat kaynaklı sorunlarla ilgili gündem belirledi.
IŞIKVER, bilindiği gibi 6 Haziran Perşembe akşamı saat 20:13’te sosyal medya hesabında yazdığı mesajla Maden İlçesi’nde 7 yıldır hiç yoktan yaşanan ve müdahale edilmediği için insanlık dramına dönüşen sorunu ''2 ekskavatör 5-10 kamyon ile 2-3 ayda kaldırılabilecek bir hafriyat…'' ifadesiyle özetlemiş ve 10 Haziran 2024 tarihinde de Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanına konuyla ilgili yazılı soru önergesi vermişti.
2 Temmuz Salı günü ise TBMM'de ''Allah'ın izniyle bu hafta içerisinde Madenli hemşirelerimiz müsterih olsunlar, bu hususta İçişleri Bakanlığında yine AFAD yetkililerinin de katılımıyla Madenli hemşehrilerimizin mağduriyetlerine son verecek bir sürecin başlangıç meşalesini yakmayı planlıyoruz.'' diyen IŞIKVER'in konuşması tutanağa şöyle geçti:
''Değerli milletvekillerimiz, Elazığ'da yüzyıllardır âdeta Güneydoğu Anadolu'nun kale kapısı hüviyeti taşıyan vatan, millet, bayrak aşığı insanların beldesi olan Maden ilçemizin Camii Kebir Mahallesi 19 Haziran 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı kararıyla Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un 2'nci maddesi gereğince riskli alan olarak ilan edilmiştir. Maden'imizde bulunan bakır işletmelerinin uzun yıllardır, neredeyse 2008 ile 2016 yılları arasında üretmiş oldukları bakır cevherinin cürufunu aynı yere biriktirmesi sonucunda yaklaşık yedi-sekiz senedir Madenli hemşehrilerimizin yaşam kalitesi değişmiş, yaşam standartları düşmüştür. Maden'de yaşamaya ilişkin çok önemli bir stres yaratan ve özel bir firma eliyle ortaya çıkan bu durumun kaldırılması insanlık adına çok mühimdir. Madenlinin hem bir toprak kaymasıyla karşılaşmaması hem de özel bir firmanın keyfî uygulamalarıyla Maden'deki vatandaşlarımızın hak etmedikleri bir stresle yaşamalarının önüne geçilebilmesi için gerekli önlemlerin alınması elzemdir. Bu hususta, bizler de Bakanlık nezdinde gerekli görüşmeleri yaptık, önergelerimizi de verdik. Bayram öncesinde ilçede stres yaratan ve insanların yaşam standartlarını düşüren yıkım faaliyetinin durdurulması için Sayın İçişleri Bakanımıza gittik. Sayın Ali Yerlikaya Bakanımıza bu husustaki hassasiyetlerinden ötürü sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum.
Yine, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak yeniden atanan Sayın Murat Kurum Bakanımıza da buradan yeniden hayırlı olsun diyorum. Kendisi de Maden'deki durumu çok iyi bilmektedir. Bu hususta da boşaltılması planlanan ev ve iş yerlerinin yeniden yapılarak Madenli hemşehrilerimize teslimi noktasında da Sayın Murat Kurum Bakanımızın da desteklerini beklediğimizi bir kez daha sizlerin huzurunda ifade ediyorum. Yine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızdan da Maden'de hafriyata sebep olarak aziz hemşehrilerimizi çıkmaza sürükleyen bu firmanın sorumluluğunu yerine getirmemesinden ötürü cezai yaptırımların uygulanması hususunda destek bekliyoruz.
Allah'ın izniyle bu hafta içerisinde Madenli hemşirelerimiz müsterih olsunlar, bu hususta İçişleri Bakanlığında yine AFAD yetkililerinin de katılımıyla Madenli hemşehrilerimizin mağduriyetlerine son verecek bir sürecin başlangıç meşalesini yakmayı planlıyoruz.''