UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantılarının 44.'sü online olarak gerçekleştirildi. Uluslararası önem taşıyan korunmaya değer varlıklara, anıtlara ve sitlere yönelik değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda Dünya Mirası statüsü alacak varlıklar belirlendi…
MALATYA VE ELAZIĞ FARKI!

2014 Yıl’ında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Malatya’daki Arslantepe Höyüğü, alınan kararla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi. Malatya’nın hedefine ulaşması dolayısıyla Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı ile Elazığ Belediyesi'nin ortak projesi olarak gerçekleştirilen girişimler neticesinde 2018 Yılı Mayıs Ayında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabul edilen Harput’un UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması konusu da yeniden gündem oldu…

ÇAĞLAR; “HİÇBİR ADIM ATILMADI”!..

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı ve TURAN Yazarı Mehmet ÇAĞLAR, konunun takibi açısından tüm girişim, yazılı ve sözlü uyarılarına rağmen UNESCO sürecine sahip çıkılmadığını, bu hususta hiçbir adım atılmadığını dile getirerek, sürecin devamı için yapılması gereken çalışmalar olduğunu hatırlattı.

ÇAĞLAR; “Yönetim plânından, alan yönetimi oluşturulması, UNESCO Millî Komitesi ve UNESCO nezdinde uluslararası alanda lobi çalışması yapılması gerekmektedir. Bunları birçok kez gündeme getirmemize rağmen bugüne kadar hiçbir sonuç elde edemedik” açıklamasında bulundu.

2023 HEDEFİ VE ŞEHİR YÖNETİMİNE ÇAĞRI

Malatya’daki Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 19. varlık olarak kabul edilmesi dolayısıyla büyük çaba sarfettiklerini öğrendikleri tüm Malatyalıları ve siyasîleri kutladığını belirten Mehmet ÇAĞLAR, Harput’un UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi için sadece siyasilerin değil tüm şehrin süreci sahiplenmesinin önemini dile getirdi. ÇAĞLAR; “Koyduğumuz hedef 2023 Yılında kalıcı listeye girmektedir. Bu hedefi yakalayamadığımız takdirde kalıcı listeye girmemiz bir hayli zorlaşacaktır. Harput’ un korunması, tarihî ve kültürel varlıklarımızın yaşatılması, gelecek kuşaklara miras olarak bırakılması ve uluslararası teknik bilgi ve deneyimlerden ve mali desteklerden yararlanılması ve en önemlisi turizmde bir fırsat olarak değerlendirilmesinde UNESCO sürecini önemli görüyoruz. Bunun tarihî bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu konuda verdiğimiz çabaların boşa gitmemesi adına kaybedilen zamanın telafisi için şehir yönetimine çağrımız UNESCO sürecine sahip çıkılmasıdır” diye konuştu...

HARPUT’TA YAPILANLAR VE TAHRİBAT?

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı ve TURAN Yazarı Mehmet ÇAĞLAR’ın Malatya Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Listesi’ne alınması üzerine, “Elazığ’ın UNESCO sürecini sahiplenmedi” itirafı soru işâretleri doğurdu. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girme hedefinin takibi açısından tüm girişim, yazılı ve sözlü uyarılara rağmen Elazığ’da hiçbir adım atılmadığını dile getiren ÇAĞLAR haklı, zirâ yapılmayanların yanı sıra tarihî ve kültürel miraslarımıza yapılan Harput’taki tahribat da cabası…

Editör: Haber Merkezi