Harput Müziği’nin eşsiz ezgileri senfonik melodilerle müzikseverlerin beğenisine bu kez İzmir’de sunulacak…
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı’nın girişimleri ile hayata geçirilen ve temeli 2010 Yılı’na dayanan proje, 23 Eylül’de bu kez İzmirli Sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Vakıf Başkanı Mehmet ÇAĞLAR, ‘benim çocuğum’ dediği projenin uzun vadede uluslararası platformda da ses getireceğine inandığını dile getiriken, Gazeteniz TURAN’a özel açıklamalarda bulundu…
“MEMİŞOĞLU’NUN TEMENNİSİYDİ…”
Mehmet ÇAĞLAR; Projenin katettiği süreci şu ifâdelerle anlattı; ‘’Harput Senfonisi bir eser. Elazığ Harput Musîkisi’nin bir takım eserlerini seçtirdik. Fikret MEMİŞOĞLU’nun ‘Harput Ahengi’ isimli bir kitabı var. Bu kitap 50-60 yıl önce basılmış bir kitap. Kitabın başlangıç bölümündeki temenniler kısmında; ‘’Bir gün gelecek bizim de musikimiz, ruhu heyecanı ve düzeni bozulmadan, batıdan alınan tekniklerle icra edilecek, bizim de çok sesli senfonilerimiz, operalarımız olacak’ şeklinde temenniler var. Biz bu temenniden yola çıkarak bir hayal kurduk. Harput Senfonisi bir temenniden, bir hayalden yola çıkarak Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfının hayata geçirdiği bir projedir. Senfoniden ziyade ben ona ‘çok sesli uyum’ müziği diyorum. Çok sesli icra edilmesi nedeniyle senfonideki müzikal zenginliği türkülerimizin ruhuna farklı bir heyecan katarak çok sesli bir eser yarattık.”
“ELAZIĞ VE HARPUT’TA NE KADAR TÜRKÜ VARSA HOİNİC’E SUNDUK”
“O yıllarda bu eseri yaptıracak kişi arayışımızla birlikte seçeceğimiz eserlerlin hangilerinin çok sesli müziğe uyarlanacağı konusunda araştırma yaptık. Ankara Devlet Opera ve Balesi Şeflerinden Bujor HOİNİC ile görüştük. Vakfımız adına bir anlaşma yaptık. Elazığ ve Harput’ta ne kadar türkü varsa bunları verdik. HOİNİC, 2 yıllık bir çalışma yaptı, Elazığ’a geldi. Türk sanat müziği topluluğu sanatçılarıyla, mahalli sanatçılarımızla görüş alışverişi yaparak 13 eserimiz seçildi. Bu eserler notaya alındı. Urfalı değerli sanatçımız Mehmet ÖZBEK, Devlet opera Balesi’nden sanatçı arkadaşlarımızla bir araya gelerek bu çalışmayı değerlendirdik. 2012’nin sonlarında bu eser ortaya çıktı. 13 eserden oluşan bu eserimizin adı Harput Senfoni’si oldu. Bu eserin sahibi vakfımızdır. Emek verdik, uğraştık. Eserimizi İstanbul’daki Değerli otoritelerden biri olan Oğuzhan BALCI’ya götürdük. Ondan güzel yorumlar aldık. Eserimizin tüm çalışmaları bittikten sonra bu eseri ilk olarak Elazığ’da icra ettirme kararı aldık.”
“ELAZIĞ, ANKARA, İSTANBUL’DA BÜYÜK TEVECCÜH GÖRDÜK”
“Uzun zaman ve emeklerin sonucunda eserimizin Elazığ’da icra edilmesi halkımız tarafından büyük bir beğeniyle karşılandı. Bu elbette ki çok memnuniyet verici bir durumdu. Adana Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın icra ettiği eserimizi daha sonra Ankara Arı Stüdyoları’nda, İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sergiledik. 2019’da Elazığ’da tekrar sanatseverlerle buluştuğumuzda hemşehrilerimizin izdihamını gördüğümüz bir ilgiyle karşılaştık. 2020’de Adana da gerçekleştirdiğimiz organizasyonumuzla bu kez 23 Eylül’de İzmir Ahmet Adnan SAYGUN Sanat Merkezi’nde 7. Konserimizle sanatseverlerle buluşacağız. Değerli dört opera sanatçımız Zeynep HALVAŞİ, Feryal TÜRKOĞLU, Mehmet YILMAZ, Aydın USTUK’un solist olarak yer alacağı konserimizin İzmir’de de büyük ses getireceğine inanıyorum.”
ALMANYA İLK ADIM VE EVRENSEL BOYUT HEDEFİ
“Bundan sonraki amacımız Almanya, Amerika gibi ülkelerde dünya müzik platformuna taşımak ve ona evrensel bir boyut kazandırmak. 2020 Yılı’nda Almanya konserimiz için ilk adımımızı atacağız. Halk bu çalışmaları büyük bir memnuniyetle kabul etti. Harput Senfoni’si Elazığ için bir markadır. Halktan gördüğümüz bu destek ve teveccühü, Elazığ’ın kurumlarıyla, STK’larıyla topyekûn olarak görmeyi beklerdik. Çalışmalarımız, sadece bugün için, değil bizden sonraki yıllar boyunca kalıcı olacak çalışmalar. Zorlu yollardan maddi ve manevi emek vererek geçtik. Bundan sonra bu temenniden doğan hayalimizi önce Antalya Aspendos’ta, Almanya Köln’de ve Amerika’da icra etmek için çalışmalarımız olacak.”
HARPUT SENFONİSİ ELAZIĞ İÇİN MARKADIR
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet ÇAĞLAR, Fikret MEMİŞOĞLU’nun temennisinden yola çıkarak oluşturdukları eseri, Almanya ve Amerika’da sergileyip evrensel boyut kazandıracaklarını söyledi…
Bunlar da ilginizi çekebilir