GUGUK KUŞU

Göçmen bir kuş olan Guguk kuşu, ilkbaharda ötmesi ile baharı müjdeler. Kül grisi bir renge sahip olan kuşun, erkeklerini dişilerinden ayıran özelliği ise göğüs kısmında bulunan kızılımsı renkleridir.
Bu kuşun dişileri kuluçkaya yatmazlar ve bunun için yuva yapmazlar, etrafı gezip hangi kuş türü olursa olsun onların en çok sahiplendiği en iyi yuvayı bulup o yuvaya gizlice kendi yumurtasını bırakır. Eğer yumurta sayısında fazlalık görürse, diğer bir yumurtayı dışarı atıp kendi bıraktığını araya kaynatmış olur. Guguk kuşu bu bıraktığı yumurta ile gelip ilgilenmez, artık yeni aileye teslimatı bırakmıştır.
Peki, yeni dişi kuş bu yumurtayı ayırt edemez mi derseniz, Guguk kuşu yumurtayı bırakmadan önce yuvayı seçerken öyle bir araştırma yapar ki, bıraktığı yuvadaki yumurtaların rengi ve desenine uydurarak yumurtlar.
Guguk kuşunun yumurtası ilk çatlayan olacağı için, doğar doğmaz yuvadaki diğer yumurtaları aşağı atar ve ilk sahiplenmeyi başlatır. Yuvadaki anne kuştan ve çevre kuşlardan da kendisine bakmalarını sağlar. Bir müddet sonra büyüyünce, bu yuvayı yıkıp veya dağıtıp kaçar gider.
İş Hukuku hocamız Prof. Dr. Baki Tuğ derdi ki; “Hukukun olmadığı yerde Guguk olur, hukuk herkese lazım olacak.”
AB, hukukun üstünlüğü kavramını ön planda tutmasına rağmen, yıllardır Türkiye’yi yuva dışında tutmuştur. Yuvaya giriş kriterlerini ve standartlarını sağlayamayan, diğer blokta yer alan Doğu Avrupa ülkelerinin AB’ye girişine izin vermiştir.
AB, yuvanın dağılmaması için yeni arayışlar ve toplantılar yapmaktadır. Türkiye-AB ilişkilerinde yapıcı olmayan süreçlerle yuva dışına itilen Türkiye ile yeni ortamda iş birliği oluşturmak istemektedir.
AB liderler zirvesi toplantılarında yeni yol haritasında “Ortaklıklar Yoluyla Güçlendirilmiş Güvenlik” başlıklı bölümde Türkiye de yer almıştır.
Bu bölümde, AB üyesi olmayan ülkelerle partnerliğin, tedarikçilerin çeşitlendirilmesi ve bağımlılıkların azaltılması bakımından önemli olduğu; “benzer düşünen ortakların” da Daimi Yapılandırılmış İşbirliği (PESCO) projeleri gibi iş birliğine dayalı savunma projeleri ve girişimlerine katılımına izin veren imkânlar sunabileceği belirtiliyor.
NATO, ABD, İngiltere, Norveç, Kanada ile iş birliği seçeneklerini irdeledikten sonra Türkiye’ye atıf yapılarak şu ifadelere yer verilmektedir:
“Türkiye, AB’ye aday ülke ve Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası alanında eski bir ortak. AB, Nisan 2024 tarihli Avrupa Konseyi kararları doğrultusunda, Türkiye’nin eşit taahhüdüne dayalı olarak, tüm ortak çıkar alanlarında, her iki tarafa yarar sağlayacak bir ortaklık geliştirmek için yapıcı bir şekilde angaje olmaya devam edecektir.”
AB, bu topraklarda ekonomik ve siyasi istikrar istiyorsa, Avrupa Birliği'nin Türkiye’siz olamayacağını anlamış olmalı.
Bu topraklarda asırlardır Bizans oyunları döndü ve bize bıraktığı miras da bu oyunlar olmuştur. Ekonomik göstergelerimizde sapma olmuş olsa bile, enflasyon ile mücadeledeki kararlılıktan vazgeçilmemelidir.

Hayırlı haftalar dilerim.