Gazeteniz TURAN’ın,Elazığ için yıllardır gündemde olmasına rağmen bir türlü hayata geçirilemeyen 2. Üniversite konusunda yaptığı öneri kamuoyunda yankı bulurken, FÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ gazetemizin önerisini değerlendirdi ve Elazığ için 2. Üniversitenin bir ihtiyaç olduğunu ifâde etti…
SADECE ÖĞRENCİ SAYISI BAZ ALINMAMALI

Konuya çok sıcak bakan Rektör Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ, değerlendirmesine Malatya'yı örnek vererek başladı. GÖKTAŞ; “Bundan 10 yıl önce Malatya’da ikinci bir üniversite kurulacağını düşünmezdik, ama kuruldu. Üniversiteleri değerlendirirken sadece öğrenci sayısını baz almamak gerekiyor. Oysa üniversitelerin eğitim-öğretim dışında toplumsal olarak önemli fonksiyonları vardır. Elazığ büyük şehir olma sınırında. Biliyorsunuz büyükşehir olmak için 750 bin nüfus şartı var. Ve Elazığ'ın nüfusu arttıkça böyle bir ihtimal doğacaktır” Dedi. 

Fırat Üniversitesi’nin adıyla, yapılan çalışmalar ve fakülteleriyle Elazığ’ın  markalaşmış değerlerinden birisi olduğunu anlatan Prof. Dr. GÖKTAŞ, bir üniversitenin büyüklüğü ya da başarısının öğrenci sayısı, fakülte sayıları gibi kriterlerin yanı sıra, akademik alanda elde ettiği uluslararası başarılarla da ölçüldüğünü hatırlattı…

KESİKKÖPRÜ’DE HARPUT KAMPÜSÜ!..

Elazığ’da ikinci bir üniversitenin gerekliliğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ; “Üniversitemiz her alanda kendini kanıtlamıştır. ‘Şehrin ikinci üniversiteye ihtiyacı var mıdır?’ sorusuna gelince. Bana göre vardır. Şu anda Malatya Yolu'nda Kesikköprü yerleşkesinde, üniversitemize ait bir arazi var. İnsanlar sıkışınca, üniversitenin o arazisinin değerlendirilmediği şeklinde  görüş beyan ediyorlar. Ancak o arazimiz üniversitemiz bünyesinde değerlendirilmiş olup 2020 yılında aldığımız bir kararla Harput Kampüsü adını almıştır. Hâlihazırda Harput Kampüsümüzde İletişim Fakültesi, Havacılık Yüksek Okulu, Araştırma Laboratuvarı hizmet vermektedir. Bizim esas düşüncemiz, üniversitemiz bünyesindeki sözel alanda eğitim veren fakülteleri Harput Kampüsü’ne taşımaktır. Çünkü teknoloji ve sağlık gibi alanlarda hizmet veren fakültelerin taşınması daha zordur. Laboratuvar, sağlık alanı için hastanelerin taşınması mümkün olmayacağı için sözel alanda eğitim veren fakültelerin oraya taşınması daha kolay olacaktır” şeklinde konuştu… 

2. ÜNİVERSİTE İÇİN 2 ALTERNATİF VAR!

Elazığ'a açılacak ikinci bir üniversite için iki alternatif olduğunu ifade eden Rektör Fahrettin GÖKTAŞ, üniversitenin ikiye bölünerek sözel bölümlerin ayrı bir kampüste toplanmasıyla ikinci bir üniversite oluşumuna gidilmesinin ya da ikinci alternatif olarak Türk-Azerbaycan ortaklığında kurulacak bir üniversitenin oluşmasının mümkün olabileceğini belirtti.

Harput Kampüsü’ne sözel bölümleri  taşıyarak Harput Üniversitesi'ni kurmak. Mevcut durumda Fırat Üniversitesi 43 bin 500 öğrencisi, 2000 akademik personeli ve 3700 idari personeli ile neredeyse bir şehir nüfusuna sahiptir. Bunun şöyle bir avantajı olacaktır. Üniversitenin uluslararası alanda puanlamasında maalesef sözel bölümlerin sayısal bölümler kadar etkinliği bulunmamakta. Teknik ve sağlık alanında eğitim veren bir fakültenin uluslararası yayın ve proje üretme durumu daha fazla. Ancak, sözel bölümler uluslararası değil, daha çok ülkeye hitap ediyor. O nedenle uluslararası puanlamaya negatif etkisi var. Şayet 2. bir üniversite bu dediğim şekilde kurulursa bunun Fırat Üniversitesi için de olumlu katkıları olacaktır. Şu anda Harput Kampüsü’ne yatırıma yöneldik. Oraya binalar yaparak sözel bölümleri oraya taşımak gibi bir niyetimiz var. Şu anda orada İletişim ve İlahiyat Fakültesi var. Ancak Güzel Sanatlar Fakültesi, iktisat gibi fakülteler de orada açılabilir. Şu anda orada iki binamız var. 2023’e kadar ihtiyaç olan iki bina için ihale açılacak. Elbette bu bizim tek başına alabileceğimiz bir karar değil. Bu konuda STK'ların, ilimiz kanaat önderleri ve siyasilerin destek vermesi gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi bütçe ile doğrudan ilintili. O nedenle zor bir süreç  gerektiriyor…”

HARPUT ÜNİVERSİTESİ YA DA TÜRK-AZERBAYCAN ÜNİVERSİTESİ…
“İkinci alternatif olarak ise gazetenizin haberi sayesinde tekrar gündeme gelen Türkiye-Azerbaycan ortak üniversitesi. Bunun adı Harput Üniversitesi olabilir, Türk-Azerbaycan Üniversitesi olabilir. Ancak bunda da dikkat edilmesi gereken husus aynı şehirde iki ayrı üniversitede aynı fakültelerin olmamasıdır. Bu nedenle Harput Kampüsü ikinci bir üniversite olarak değerlendirilebilir. Ankara- Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet ÇAĞLAR Bey ile bu konuyu görüştük. Ki kendisi bu konuyu ilk gündeme getirenlerden birisidir. Türk-Azerbaycan Üniversitesi’nin açılması çok sağlıklı bir adım olacaktır. Bu şekilde üniversitenin önü de açık olur. Azerbaycan her anlamda ilişkilerimizin üst düzeyde olduğu bir ülke. O nedenle ortak üniversite iki ülkenin ilişkilerinin sağlamlığı açısından çok anlamlı ve sağlıklı bir düşüncedir.” 

Editör: Haber Merkezi