F.Ü. TEKNOLOJİ FAK. 6 BÖLÜME ÖĞRENCİ ALIMI YAPACAK!

Kıymetli TURAN Gazetesi okurları, Fırat Üniversitesi’nin en başarılı Fakültelerinden olan Teknoloji Fakültesinin bu yıl 6 bölüm için öğrenci tercihine açılacağı ile ilgili bilgi vermek istiyorum.

Fırat Üniversitesinin yaklaşık 40 akademik personelinin son yıllarda dünyadaki bilim insanları arasında ilk yüzde 2’lik dilime girdiğini daha önce Üniversitemiz resmi medya hesapları paylaşmıştı, bizler de kişisel sosyal medya hesaplarımızdan bu haberleri paylaşmıştık. Teknoloji Fakültesi öğretim üyelerinin bu 40 kişilik liste içerisinde yaklaşık yarısı kadar sayıda olması, 17 Fakülteli ve 2100 akademik personelli üniversitemiz içerisinde Teknoloji Fakültesinin başarılı akademik kadrolara sahip olduğunu ispatlamaktadır.

Üniversitemiz bünyesinde, 13.11.2009 Tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2009/15546 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Teknoloji Fakültesi kurulmuştur. Fakülte bünyesinde; Adli Bilişim Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümleri açılmış olup, bu bölümlerin şu anda birinci öğretim programlarına öğrenci alınmaktadır. Birbirleri ile doğrudan ve dolaylı ilişki içinde olan bu bölümler, günümüzün en geçerli ve gözde mühendislik dallarıdır.

Üniversite sınavı için geri sayım sürüyor. ÖSYM tarafından üniversite adaylarına uygulanacak olan YKS 2023 Haziran ayında gerçekleşecek. TYT: 17 Haziran 2023 Cumartesi, AYT: 18 Haziran 2023 Pazar ve YDT: 18 Haziran 2023 Pazar günü yapılacak. Daha sonra sınav sonuçları açıklanacak ve tercih dönemi başlayacak.

Bu yıl 2023 YKS Tercih Kılavuzunda Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesinden 6 bölüm yer alacaktır. Bu bölümler;

# Adli Bilişim Mühendisliği

# Elektrik-Elektronik Mühendisliği

# Enerji Sistemleri Mühendisliği

# İnşaat Mühendisliği

# Mekatronik Mühendisliği

# Yazılım Mühendisliği

Açılacaktır. Mühendislik eğitiminde en önemli mesele; kazandırılan teknik bilginin yanında uygulama beceresi yüksek mühendislerin topluma kazandırılmasıdır. İşte Teknoloji Fakültelerini Mühendislik Fakültelerinden eğitim olarak öne çıkaran en önemli olgu, UYGULAMA yönlerinin fazlalığıdır.

Fırat Üniversitesinde 4 yıl önce kurulan Adli Bilişim Mühendisliği Türkiye’de ilk defa kurulan bir mühendislik bölümü olarak Teknoloji Fakültesi bünyesinde açılmıştır. Günümüz dünyasında internetin yaygınlaşması, kişisel bilgisayarlarla akıllı cihazların kullanım oranının artması ve kişisel bilgilerin sayısal ortamlarda depolanmasına paralel olarak, bu bilgilere yetkisiz erişmek isteyenlerin sayısı da artmıştır. Yetkisiz erişim ve internet korsanlığı (hacker) siber suç kavramını ortaya çıkarmıştır. Devletleri dahi etkileyen bu tehditlerle mücadele edebilmek için Adli Bilişim Mühendisliği (Digital Forensics Engineering) disiplini ortaya çıkmıştır.

Teknoloji Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 2009 yılında kurulmuş olup, 2012 yılında lisans eğitimine başlamıştır. Bölümün ilk mezunları 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında verilmiştir. Bölümde sadece örgün öğretim programı mevcuttur. Bu programa her yıl 30 öğrenci kayıt yaptırmaktadır. Bölümde Yüksek Lisans ve Doktora programları 2013 yılında açılmış olup, 2013-2014 Bahar yarıyılından itibaren lisansüstü öğrenci alımına başlanmıştır.

Teknoloji Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü 2011 yılında kurulmuş olup, 2012 yılında lisans eğitimine başlamıştır. Bölümde Yüksek Lisans ve Doktora programında da öğrenci kabulü 10 yıldır yapılmaktadır. Bölümümüzün hem örgün hem de ikinci öğretim programları mevcuttur. Dünya ve ülkemizdeki nüfus artışıyla doğru orantılı olarak enerji ihtiyacındaki artışa alternatif enerji kaynakları ile çözüm yolları aranması ve mevcut enerji yapılarının iyi bir şekilde yönetilerek verimli bir şekilde kullanılması günümüzdeki önemli çalışma başlıklarını oluşturmaktadır. Bu noktadan hareketle kurulan bölüm; yüksek standartlarda yetişmiş mezunlarını enerji sektörünün çeşitli alanlarında ve sektörün başrol oyuncuları ile çalışabilecek yeterlilikte ülkemiz iş gücüne hazırlamaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları, enerji üretimi, enerji yönetimi ve politikaları, enerji verimliliği, konvansiyonel yakıtlar ve çevre ile etkileşimleri başlıklarında kendilerini geliştirme olanağına sahip öğrencilerimiz, ülkemiz enerji sektörünün hareketli temposunda görev almaya hazır halde iş yaşamlarına başlamaktadırlar. Bölümde 3 adet Laboratuvar bulunmaktadır. Yenilenebilir Enerji Laboratuvarında yakıt pilleri, güneş pilleri ve rüzgâr enerjisi eğitim testleri mevcuttur.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2011 yılında kurulmuştur. Bölümde Yapı, Yapı Malzemeleri, Mekanik, Geoteknik, Ulaştırma ve Hidrolik olmak üzere altı adet anabilim dalı bulunmaktadır. Yaklaşık alanı 550 m2 olan 8 adet sınıf, 780 m2 olan 6 adet laboratuvar ve alanı 860 m2 olan 2 adet atölye olmak üzere 2190 m2 fiziki mekân mevcuttur.

Mekatronik (Mechatronic) kelimesi İngilizce ‘mechanic’ ve ‘electronic’ kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuş ve ilk kez Japonya’da kullanılmıştır. Bu kavram Japonya’dan yola çıkarak tüm dünyaya yıllar ilerledikçe yayılmaya ve yerleşmeye başlamıştır. Mekatronik; makine, elektrik, elektronik, kontrol sistemleri teknolojisi programları ile bilgisayar yazılım bilim dallarının bir bütünlük içinde algılanmasına dayanan yeni bir bilim dalıdır. Bölüm, elektrik-elektronik, makina ve bilgisayar sistemleri teknolojileri alanlarında uzmanlık kazanan, tasarım sürecini denetleyebilen ve yönlendirebilen, ilgili alanlarda gereksinim duyulan bilgiyi alıp kullanabilen ve özellikle bu bilgiyi ürün geliştirme sürecine aktarabilecek nitelikte mekatronik mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü’nün misyonu, mühendislik süreç ve yaklaşımlarını nitelikli yazılım metodolojilerine dönüştürebilen, dünya çapında aranan bilgi ve becerilerle donanmış, sahip olduğu bilgi ve beceriyi ürüne dönüştürebilen, disiplinler arası çalışma yapabilen, girişimci, araştırmacı, mesleki ve evrensel etik değerlere sahip, etkin çözümler üretebilme yeteneği olan, ömür boyu ve kendi kendine öğrenmeyi yaşam ilkesi olarak benimsemiş, milli kalkınma ve toplumsal gönenç noktasında katkı sağlamayı hedefleyen yazılım mühendisleri yetiştirmektir.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) Amerika Birleşik Devletleri Texas Eyaletinde bulunan Sam Houston State Üniversitesi ile birlikte ortak yürütülen bir programdır. Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) onayları ile kurulmuş Devlet Üniversitesi bünyesindeki bir çift diploma programıdır. Bu Bölüm ilk olarak 2012 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Öğrenim dili tamamen İngilizcedir. Öğrenciler Fırat Üniversitesinde Yabancı Diller Yüksekokulunda 1 yıl yoğunlaştırılmış İngilizce dil eğitimine tabidir. YDS’den, YÖKDİL’den 60 puan ya da TOEFL IBT sınavından 79 puan ve üzeri geçerli belgesi olanlar İngilizce Hazırlık sınavına katılmayabilir. Öğrenciler birinci ve ikinci sınıf derslerini tamamen İngilizce dilinde yine Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümünde almaktadırlar. Derslerin bazıları yabancı uyruklu öğretim elemanları tarafından yürütülmektedir. Ayrıca zaman zaman Amerika’daki üniversitelerden alan uzmanı öğretim elemanları gelerek Fırat Üniversitesinde öğrencilerimize yüz yüze yoğunlaştırılmış dersler vermektedir.

Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin öğrenimleri esnasındaki kazanımlarının, laboratuvar uygulamaları ve gerçek iş yeri uygulamaları ile pekiştirilmesi için yapılan bir eğitimi tamamlama faaliyeti olarak staj yapmaları gerekmektedir. Staj uygulamalarında mesleki alan dışında, iş yeri görgüsü- disiplini vb. kazanımların da elde edilmesi beklenmektedir. Öğrenciler, teknolojik gelişmeleri tanımaları, uygulama becerilerini geliştirmeleri ve yönetim deneyimini kazanmaları amacıyla, uygun görülen tesis, fabrika veya şirketlerin ilgili birimlerinde hem eğitim görmekte hem de çalışmaktadır. 1 adet (20 iş günü) alan stajı ve 1 adet (20 iş günü) işletme organizasyon stajı olmak üzere 40 iş günü staj yapma zorunlulukları ve bu stajlara ilaveten 7.Yarıyıl süresince işyeri eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir.

17-18 Haziran tarihlerinde YKS sınavına girecek tüm öğrencilere başarılar dileyerek, istedikleri bölümlere girmeleri ve Üniversite hayatında eğitim görürken de mutlu olmalarını temenni ediyorum. Mühendislik alanını tercih edecek öğrencilere Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde bu yıl tercihe açılacak 6 bölümün de çok kıymetli olduğunu bildirmek istiyorum. Özellikle tüm bölümlerin akademik kadroları ve laboratuvar imkânlarının üst düzey olduğunu ayrıca tekrardan belirtmek istiyorum.

Enerjiniz sürekli yüksek olsun, esen kalınız…