Fırat Üniversitesinin uluslararası görünürlüğünü artıracak önemli bir başarıya daha imza atıldı. Fırat Üniversitesi Dış İlişkiler Biriminin yoğun çalışmaları sonucunda hazırlanan 3 farklı Jean Monnet Module projesi Brüksel’de bulunan Merkezi Ajans tarafından desteklenmeye hak kazandı. 

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Işıl ŞAHİN GÜLTER, Öğr. Gör. Dr. Ceyda AKILLI ve Arş. Gör. Dr. Ahmet Melih AŞAN tarafından Erasmus+ Yükseköğretim Alanı Merkezi Projeleri kapsamında hazırlanan 3 farklı Jean Monnet Module projesi Brüksel’de bulunan Merkezi Ajans tarafından desteklenme başarısını yakaladı.  

0936Faa8 Fd6C 402B A327 F8787E656770

Bu projeler kapsamında Fırat Üniversitesinde “Avrupa Birliği Çevre Politikaları” “Avrupa Eğitim Alanı” ve “Avrupa Birliği Politikaları ve Öncelikleri” alanlarında Jean Monnet Module dersleri açılacak. Avrupa Birliği Eğitim Standartları çerçevesinde yürütülecek olan Jean Monnet Module projeleri, Fırat Üniversitesinin uluslararası görünürlüğünü ve itibarını artıracak önemli bir gelişme olarak Fırat Üniversitesinin son dönemdeki başarıları arasında yerini aldı. 

Jean Monnet Modülleri kapsamında Fırat Üniversitesi öğrencilerine; Avrupa Birliği'nin yapı ve politikalarını, önceliklerini ve kültürel yaklaşımlarını yakından tanıtma fırsatı sunacak. Aynı zamanda, proje koordinatörleri tarafından geliştirilmiş olan yenilikçi ve araştırma tabanlı modüller aracılığıyla Avrupa Birliği'nin eğitim, politika ve çevre konularındaki yaklaşımlarının derinlemesine incelenmesi amaçlanmakta. Bu çalışmalar, öğrencilerin uluslararası düzeyde bilgi ve beceri kazanmasını sağlayarak, Avrupa Birliği ile ilgili farkındalıklarını artıracak. 

Bf778239 35D7 4C42 B463 Eca916C92561

KABUL EDİLEN JEAN MONNET MODULE PROJELERİNİN AYRINTILARI 

Fırat Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Işıl ŞAHİN GÜLTER tarafından hazırlanan ECO-TRANS-ACT Modülü, Avrupa'nın eko-değerlerini, Avrupa Yeşil Mutabakatını, AB Biyoçeşitlilik Stratejisi ve Sıfır Kirlilik Eylem Planını hayata geçirme çabalarını, sosyal ve beşeri bilimlerin etkili bir değişim aracı olan tiyatro ve performans sanatlarıyla birleştirerek yenilikçi bir ders içeriği sunmaktadır. Yükseköğretimde Jean Monnet Eylemleri hedefleriyle çerçevelenen bu modül, öncelikle uluslararası akademisyenlerin katılımıyla zenginleştirilecek olup ECO-TRANS-ACT Modülü aracılığıyla AB çevre hedefleri ve yükseköğretim öğrencileri arasında bir diyalog geliştirmeyi amaçlamaktadır. ECO-TRANS-ACT, akademik yenilikçilik, AB eğitim ideallerine uyum ve bu ideallerin Fırat Üniversitesi'ndeki lisans öğrencilerine ulaştırılması kurallarına göre tasarlanmış seçmeli bir ders olarak üç yıl boyunca öğrencilerimize sunulacaktır. 

Fırat Üniversitesi Dış İlişkiler Birimi öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. Ceyda AKILLI tarafından hazırlanan EEA- 2025 isimli Jean Monnet Modülü; Avrupa Eğitim Alanı 2025 hedeflerini, Avrupa Birliği eğitim politikalarını ve kalite standartlarını yakından tanıtmayı hedeflemektedir. Modül çerçevesinde Avrupa Eğitim Alanını oluşturan “eğitim/öğretimde kalite, kapsayıcılık, cinsiyet eşitliği, yeşil/dijital geçişler ve jeopolitik öncelikler” boyutlarında hazırlanan çağdaş bir eğitim programı sunulacaktır. Bu kapsamda açılacak olan Jean Monnet Modülü, öğrencilerin Avrupa Birliği'nin eğitim politikaları ve uygulamalarını derinlemesine incelemelerine olanak tanıyacaktır. Modül kapsamında, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bulunan üniversitelerde ve eğitim bakanlıklarında görev yapan uzmanlar davetli konuşmacı olarak katılım sağlayacaktır. EEA-2025 Modülü, 3 yıl boyunca geleceği inşa edecek öğretmen adaylarının uluslararası bir perspektif kazanmasına olanak sağlayacaktır.

Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Ahmet Melih AŞAN tarafından hazırlanan EU-POP Modülü; uluslararası ilişkiler, ekonomi, işletme ve hukuk alanlarında uzman akademisyenler tarafından planlanan dersleri kapsamakta ve yeni nesil öğrenme tekniklerinin uygulanmasını içermektedir. Modülün temel amacı; lisans öğrencilerine Avrupa Birliği'nin tarihsel süreci, kurumları, ekonomik yapısı, karar alma süreçleri ve politika öncelikleri hakkında temel bilgiler vermektir. EU-POP Modülü, üniversitemizdeki öğrencilerin Avrupa entegrasyonunun değişen doğasını anlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, Avrupa Birliği politika önceliklerine odaklanan Modül; Yeşil Mutabakat, Dijital Avrupa, Avrupa Temel Değerleri konularında bilimsel altyapı oluşturmayı hedeflemektedir. Ayrıca 3 yıl sürecek Modül kapsamında, lisans öğrencilerine Avrupa Birliği'nin tarihsel süreci, kurumları, ekonomik yapısı, karar alma süreçleri ve politika öncelikleri hakkında temel bilgiler sunulacaktır. 

Editör: Haber Merkezi