GÜNDEM

FIRAT ÜNİVERSİTESİ İLE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

Fırat Üniversitesi Yapı ve Beton Uygulama ve Araştırma Merkezi (YABEM) Müdürlüğü ile Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Yapısal Afet Risk Kalkanı (RİSKAL) Ar-Ge Projesi Destek Protokolü” imzalandı. 

Milli Eğitim Müdürlüğünde gerçekleşen protokol, Fırat Üniversitesi Yapı ve Beton Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürşat Esat ALYAMAÇ ile Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yiğit tarafından imzalandı.  

Bu protokol, Fırat Üniversitesi Yapı ve Beton Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü koordinatörlüğünde geliştirilen Yapısal Afet Risk Kalkanı (RİSKAL) Ar-Ge Projesine, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destek sunması ve proje sonuçlarını afet risklerini azaltma kapsamında kullanmasına dair önemli çalışmaları kapsamaktadır. 

Fırat Üniversitesi Yapı ve Beton Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde, Cumhurbaşkanlığımızın öncülüğünde temelleri atılan “Risk Kalkanı” çalışmalarından ilham alınarak, Yapısal Afet Risk Kalkanı (RİSKAL) yazılımı geliştirilmiştir. Bu yazılım ile bina envanterlerinin çıkarılması, elde edilen verilerin afet ve deprem risklerinin azaltılması için analiz edilmesi ve değerlendirilmesi, deprem sonrası hasar tespitlerinin hızlı ve yüksek doğrulukla yapılması, kamunun hasar tespit maliyetlerinin en az indirilmesi ve dolayısıyla kamunun hak sahipliğinden kaynaklı bütçe yükünün azaltılması amaçlanmaktadır.  

Fırat Üniversitesi Yapı ve Beton Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürşat Esat ALYAMAÇ, “Dünyadaki ve Türkiye’deki en kapsamlı bina afet yönetim sistemi, RİSKAL yazılımı olarak geliştirilmiştir. Bu yazılımın gerçek verilerle ve gerçek kullanıcılar tarafından test edilmesi gerekmektedir. Bu test işlemi yapılırken aynı zamanda kamuya katkı sunulması anlamında Elazığ Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge projesine destek olacaktır. Böylece Elazığ İl sınırları içerisindeki tüm okul binaları ve eklentilerinin afet risk analizleri yapılmış olacaktır. Ayrıca eldeki veriler sayesinde ilerleyen tarihlerde meydana gelebilecek bir deprem sonrası tüm okul binalarının ön hasar tespiti 24 saatten daha kısa bir sürede gerçekleştirilebilecektir. Bu proje kapsamındaki çalışmaların sonuçları ilerleyen tarihlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.