Elazığ CHP Milletvekili Gürsel EROL, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  tarafından Türkiye'nin nüfus yapısında son yıllarda meydana gelen değişimler sonucunda ortaya çıkan yeni duruma göre güncellenen ve illerin nüfus projeksiyonlarına göre Elazığ’ın nüfusunda önümüzdeki yıllarda düşüş göstermesi öngörüsüne dikkat çekerek bu konuda önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
TÜİK’in 30 Temmuz 2024 tarihinde yayımladığı nüfus projeksiyonlarına göre 2023 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 604.411 olan Elazığ’ın nüfusunun 2030 yılında binde -0,1 düşüşle 604. 068 olarak gerçekleşmesi tahmin edildiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürsel Erol, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“TÜİK verilerine göre Elazığ’ın nüfusunda 2030 projeksiyonlarına göre bir düşüş öngörülmesine rağmen komşu illerimiz olan Malatya, Bingöl, Tunceli, Adıyaman ve Erzincan’ın nüfusunda artış olacağı öngörülmektedir. Komşu illerimiz arasında nüfusunun azalmasının öngörüldüğü tek il Elazığ’dır. Elazığ ile benzer bir nüfusa sahip olan Adıyaman’ın nüfusu 2023 yılında 604.978 iken 2030 yılında 611 738’e yükselmesi tahmin edilmektedir. 
Elazığ’ın geleceği açısından temel bir sorun olan nüfusumuzun azalış eğiliminde olması şehrin; kentin ekonomik, ticari ve sosyal gelişimini de olumsuz olarak etkileyecek ciddi bir tehdittir.  Bu nedenle şehrimizin nüfusunun azalmasını önleyecek politikaları kentin tüm paydaşları ile birlikte üretmek ve hayata geçirmek şehrin geleceği açısından bugünkü yöneticilerin ve siyasilerin sorumluluğu altındadır.
1973 yılında hazırlanan Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda 1985 yılına kadar Büyükşehir Statüsüne kavuşması öngörülen Elazığ’ın bugün içinde bulunduğu durum, geçen sürede uygulanan hatalı kalkınma planları ve öngörüsüzlüğün bir sonucudur. İl yöneticilerimiz ve siyasiler olarak şehrin geleceği adına bir araya gelerek bu olumsuz gidişatı tersine çevirebiliriz.” 
Kentin yerel yöneticileri, siyasal aktörleri, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarıyla birlikte yeniden büyüyen, gelişen ve kalkınan Elazığ’ı hayata geçirecek adımları gecikmeden atılması gerektiğine dikkat çeken Milletvekili Erol, “Bunun için  öncelikle ilimizden  farklı illere olan nitelikli  göçün önüne geçebilecek tedbirleri almak daha sonra ise Elazığ’ı göç veren değil göç alan bir şehir konumuna yükseltmek için  hep birlikte çalışmalıyız.  Nüfus değişimlerinin,  demografik değişimlerle birlikte sosyo-ekonomik gelişmelere de etki ettiği gerçeğinden hareketle Elazığ’da sürdürülebilir bir kalkınma planı oluşturarak işe başlamak artık yok sayamayacağımız ve sırtımızı dönemeyeceğimiz bir gerçeklik haline gelmiştir. 
Kentin mülki amiri olarak Elazığ Valiliği’nin koordinasyonunda şehrimizin yeniden büyüyen ve gelişen bir şehir hüviyetine kavuşması için gerekli çalışmaların başlatılmasının yararlı olacağını düşünmekteyiz. Elazığ Milletvekili olarak, bu şehre vefa borcu olan biri olarak bu konuda yapılacak her türlü çalışmaya katkı vermeye hazırız. Bilinmelidir ki şehirler,  günübirlik yapılan işler ve rutindeki faaliyetlerle değil, yıllara sari yapılan yakın-orta ve uzun vadeli projelerle kalkınır. Bu önemli konuda tüm il yöneticilerimizin ve siyasilerimizin harekete geçeceğine  inanıyorum,” dedi.

Editör: İzzet TUMAY