Türkiye istatistik Kurumu verilerine göre Kasım’da aylık enflasyon 2,88 artış ile yıllık %84,39 oldu. Enflasyonda 47 aydır aralıksız yükseliş devam ediyor…
Üretici fiyatlarında ise enflasyon aylık 0,74 artarak yıllık %136,02 oldu. Ekim ayında %157 artan üretici enflasyon fiyatları Kasım ayında sert yavaşlama gösterdi. Yavaşlamaya ise enerji grubundaki gerileme etkili oldu.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarında, Enflasyonda zirveyi geride bırakarak düşüş trendine girdiğimizi belirtmişti. Bu gelişmelerde, uluslararası emtia fiyatlarının nispeten sakin seyri ile küresel koşullardaki bazı iyileştirmelerin etkili olduğu gibi kur korumalı mevduatı devreye aldığımız gibi diğer pek çok önlemin Türk lirasında sağladığı istikrarlı duruş etkili oldu. Şunu söyleyebilirim ki petrol varil fiyatlarının düşüşü ve enerji piyasasındaki sakin seyir önümüzdeki aylarda enflasyon oranlarının düşüşüne katkı yapacaktır ve 2023 yılı içerisinde enflasyon oranlarındaki düşüşü daha da hissetmeye başlayacağız.
ABD’de açıklanan ÜFE fiyatlarının beklentilerde yüksek gelmesi moralleri bozmuş olsa da 13 Aralık’ta açıklanacak TÜFE fiyatlarının ve 14 Aralık’ta FED Faiz oranlarının açıklanacağı beklentisi ve faiz artış hızının yavaşlayacağı beklentileri Altın’ın ONS’una alım yönünde katkı yapacağını söyleyebiliriz. ABD’de açıklanacak TÜFE oranlarının beklentilerin altında kalması halinde özellikle Altın’ın ONS fiyatının 1840 seviyelerine yükselmesine sebep olacaktır aksi takdirde 1750-1780 bant aralığına kadar düşüşleri beraberinde getirebilir.
Teknik olarak Altın’ın ONS’unun 1800 seviyelerinin üzerinde kalması halinde yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz.
Çarşamba günü FED’in faiz oranlarını beklentiler dahilin de 0,50 baz puan artırması ve önümüzdeki aylarda faiz artış hızının yavaşlayacağı sinyallerini vermesi Altın’ın ONS fiyatını ve Euro/Dolar paritesinin yükselişini beraberinde getirebilir.
Gram altındaki yükselişlerin ONS’un hareketine bağlı olduğunu ve ONS’un yükselişi ile beraber Gram/TL’de 1075-1100 TL bant aralığının yukarı yönde kırılacağını söyleyebiliriz.
Dolar/TL kurunun 18,55-18,70 TL arasında sıkıştığını ve yılsonuna kadar bu seviyelerde kapatacağını tahmin ediyorum.
Yurt içi yerleşiklerin mevduatındaki çözülmelerin son iki haftada yaklaşık olarak 6 Milyar Dolar’ı bulduğunu ve Dolar’a olan talebin azaldığını belirtmek isterim. Euro/Dolar paritesinin 1,0550 seviyelerinin üzerinde işlem görmesi ve ABD’den gelecek açıklamaların olumlu olması paritenin 1,0750 seviyesine yükselmesini beraberinde getirebilir.
Euro/TL’de pariteye bağlı hareketler ile 19,40 19,80 seviyesinde hareketini sürdürüyor açıklamalar ile beraber 19,90-20 TL seviyelerini yakında görebiliriz. Gecen hafta açıklanan Kur Koruma Hesapları’ndaki miktarın 8 Milyar TL’ye düşmesi, ‘’Kur Korumalı Mevduat Hesapların acaba çözülmeye mi başladı?’’ Sorusunu akıllara getiriyor.
Dolar olarak Kur Koruma’ya geçen yatırımcıların Dolar Kurunun sabit kalması sadece faiz farkını alan vatandaşı memnun etmediğini görüyoruz. Kur Korumayı Altın veya Euro cinsinden yatıran vatandaşın bir miktar kar ettiğini söyleyebiliriz. Döviz ve Altın fiyatlarının sabit kalması halinde Kur Koruma’daki miktarın yavaşlatabileceğini tahmin ediyorum.
Son haftalarda borsa İstanbul’a gelen yabancı yatırımcıların yaklaşık olarak 574 milyon dolarlık hisse senedi aldığını söyleyebiliriz. Yılbaşından beri yaklaşık olarak 3 milyar dolarlık satış yapan yabancıların tekrardan alış yapmaları halinde yükselişin devam etmesini bekleyebiliriz…
YASAL UYARI!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.