Elazığ’ın unutulan ozanları konusunda son 2 yıldır üzerinde titizlikle çalışan Araştırmacı Yazar aynı zamanda Elazığ Baskilliler Derneği Başkanı Aygün ÇAM, “Türk Halk Müziği Çatısı Altında Elazığlı Ozanlar” adlı eserini yayımladı. Bu eserini Musiki kültürünün başkenti Elazığ’a hediye ettiğini ifade eden Aygün Çam, “Uzun bir süredir üzerinde çalıştığım “Elazığlı Ozanlar” adlı eserimizde sona gelmiş bulunuyoruz.

Baskil Şeyh Hasan’lı Teslim Abdal'dan, Keban’lı Nimri Dede'ye, Sün köylü Sadık Dede'den Mornik’li Pir Perişah'a uzanan ozanlar silsilesini geniş bir şekilde anlatmaya çalıştık. Aziz şehir Elazığ'ın Aşıklık geleneğindeki yeri ve önemini bir kez daha vurgulamış olduk.

Çalışmamızda tarihsel süreç içerisinde Elâzığ’da doğmuş, bu topraklarda yaşamış 48 ozanın hayatına ve eserlerine yer vermiş olduk.” dedi.

Aygün Çam daha önce yayınlanmış, ‘Tarihi ve Kültürel Varlıklar Açısından Baskil’, ‘Nefes ve Semahlarla Elazığ (Baskil-Keban)’ ve ‘Türklerde Aşıklık Geleneği Elazığ Sün Köyü Nefesleri’ adlı derleme eserleri bulunuyor.

 Aygün çam

AYGÜN ÇAM KİMDİR?

1990 yılında Elazığ'ın Baskil ilçesinde dünyaya geldi. İlk orta ve lise eğitimini Elazığ'da tamamladı. 2012 yılında Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuarını kazandı. 2013 yılında TRT bünyesinde yer alan müzik programlarına katılmaya başladı. 2016 yılında söz ve müzikleri kendine ait olan bir halk müziği albümü çıkarttı. Ardından aynı yıl halk müziği derlemelerine başladı. 2019 yılında ‘Nefes ve semahlar ile Elazığ’ adlı akademik kitabı yayınladı. Aynı yıl Elazığ Belediye Konservatuarı Türk Halk müziği bölümü kurucu koro şefi olarak göreve başladı.  2020 yılında “Tarihin İzinde Elazığ ve Bizim Memleket” adlı belgeselleri Kanal 23 ekranlarında yayınlanmaya başlandı.  2021 yılında ise ‘Türklerde Aşıklık Geleneği Elazığ Sün köyü Nefesleri’ adlı akademik kitabı yayınladı. Yaklaşık 4 yıldır yukarı Fırat Kültür Sanat ve Arkeoloji Derneği başkanlık görevini de yürütmektedir.  Geleneksel Anadolu Türkmen sazları ile ilgili çalışmalar bünyesinde RUZBA, CURA, KOPUZ, TEMBUR gibi enstrümanları tanıtmaya devam ediyor.

 

ELAZIĞ’DA KUŞAKTAN KUŞAĞA RESİM SERGİSİ ELAZIĞ’DA KUŞAKTAN KUŞAĞA RESİM SERGİSİ

Editör: Haber Merkezi