Yücel ÇAKMAK- Elazığ’ın sahip çıkmadığı heykeltıraş Nureddin Orhan’ın adı, Tunceli’deki Vecihi Timuruoğlu Kütüphanesi’nde yaşatılacak…
‘Çayda Çıra’, ‘Balakgazi’, ‘Değirmen Çekenler’ gibi önemli heykellere hayat veren Elazığlı heykeltıraş Nureddin Orhan’a adanan 40 eser, Tunceli’deki Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi’nde, heykeltıraş adına oluşturulan çalışma odasında sergilenecek.
NUREDDİN ORHAN’A ADANAN ESERLER SERGİLENİYOR!
Kendisi de heykeltıraş olan oğlu Uygur Orhan, kendi memleketleri olmasına rağmen Elazığ’ın babasına ve eserlerine sahip çıkmadığını belirterek, Tunceli'deki Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi yöneticilerine teşekkür etti. Uygur Orhan, babasına adanmış 40 civarında eserin sergileneceği Nureddin Orhan Çalışma Odası ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Babamın vefatından bir yıl sonra (2022), sanatçı dostları ile Elazığ’da bir çalıştay gerçekleştirildi. Sanatçılar kendilerine ait 40 eseri babama adadılar. O eserler ve babama ait eserlerle bir müze kurulması fikrine de varıldı. Ancak Elazığ bu müze fikrine sahip çıkmadı. İki yıl önce Sivrice’de meydana gelen depremde babamın atölyesi yıkılınca, tekrar Elazığ’da görüşmelere başladık ancak yine bir sonuca varamadık. Geçen yıl, İstanbul Büyükşehir Belediyesine, ‘Ben Bir Ceviz Ağacıyım’ adında bir heykel yapmıştım. O heykel depoda unutulunca, heykeli Tunceli’deki Vecihi Timur Kütüphanesi’ne armağan ettim. Babama adanan eserlerden bir çalışma odası fikri de, o görüşmelerimizde kararlaştırıldı. Şu anda 40 eserin bulunduğu Nureddin Orhan Çalışma Odası hem öğrencilerin ders çalıştığı hem de ziyaretçilerini ağırlayan bir mekâna dönüştü.”
“BABAMIN ELAZIĞ MEYDANINDAKİ HEYKELLERİNE DE SAHİP ÇIKILMADI”
Nureddin Orhan’ın Elazığ’daki meydanlarda bulunan iki heykeline daha ulaşamadıklarını hatırlatan Uygur Orhan, “Babamın 1968’de yaptığı Çayda Çıra Heykeli de daha önce Refah Yol Hükumeti döneminde Yıldız Bağlarında bir çöplüğe atılı halde bulundu. 10 yıl önce de, Değirmen Çekenler Heykelini, çevre düzenlemesi bahanesiyle kaldırdılar. Onunla ilgili de bilgi alamıyoruz.” dedi.
NUREDDİN ORHAN'IN KENDİ YAPITLARI DA SERGİLENECEK
Aynı zamanda etnografya müzesi olarak kullanan Vecihi Timuroğlu Kütüphanesinin kurucusu ve yöneticiliğini yürüten Mesut Özcan da, Nureddin Orhan Çalışma Odasına dair şunları söyledi:
“Uygur Orhan da, babası Nureddin Orhan da ülkemizin önemli heykeltıraşlarından. Biz de kütüphanemizin içerisinde bir çalışma odasını heykeltıraş Nureddin Orhan Çalışma Odası yaptık ve orada Nureddin Orhan’a bağışlanan çok sayıda tabloyu sergiliyoruz. Öğrencilerimiz sanat galerisinin içerisinde hem ders çalışıyor hem de Nureddin Orhan’ı tanımış oluyor. Ayrıca Nureddin Orhan’a ait birkaç eserle birlikte, baba-oğula ait eserleri de sergiliyoruz."
Mesut Özcan, yakın zamanda bizzat Nureddin Orhan'ın yaptığı eserlerin de müzelerinde sergileneceğini duyurdu.
VECİHİ TİMUROĞLU KÜTÜPHANESİ HAKKINDA
Tunceli Belediyesinin katkıları ve araştırmacı-yazar Mesut Özcan’ın girişimleri kurulan Vecihi Timuroğlu kütüphanesi, ülkenin önemli müze kütüphanelerinden biri.
Vecihi Timuroğlu, Cevat Geray, Abdullah Nefes gibi önemli şair ve yazarların bizzat kendi evlerinde kütüphane ve arşivlerinden oluşan müze kütüphane, bu yönüyle Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.
5 bin civarında orijinal mektubun da sergilendiği mekânda, Nazım Hikmet, Cemal Süreya, Ahmet Arif ve Adnan Gökçe gibi önemli isimlerin el yazması şiir ve mektupları da bulunuyor.
Öte yandan bölgeye ait bir etnografya müzesi olma özelliğini taşıyan Vecihi Timuroğlu Kütüphanesinde, 50 bine yakın el yazma eser, 200 bin civarında Alevi-Bektaşi geleneğine ait yazma eser de yer alıyor.
Yeni çerilere ait tabaklar, Ankara Sanat Tiyatrosunun eski zamanlarda kullandığı masa gibi ilginç bazı objelerin de sergilendiği müzede, dünyaca ünlü sanatçıların yapıtları da görülebiliyor.