SPOR

ELAZIĞ’DAN ŞIRNAK’A UZAYAN KÖPRÜ

Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü geçtiğimiz hafta sonu Şırnak’ın Cizre ilçesinde 7 şehirden katılımla “Engelliler için Savunuculuk Aracı ve Güçlenme Stratejisi Olarak Spor Çalıştayı” düzenledi.  

Engelli sporlarının gelişmesi ve engelli sporcuların güçlenmesi için 2007’den beri faaliyet gösteren Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da engellilerin spora erişiminde eşit fırsatlara sahip olması, kapsayıcı spor hizmetlerinin teşvik edilmesi ve hak savunuculuğunun yaygınlaşması için yeni bir çalışma başlattı. Bu kapsamda planlanan çalıştayların ilki Cizre’de 24-25 Ağustos tarihlerinde yapıldı.  

Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü yönetim kurulu başkanı Ahmet Yıldırım şöyle dedi: “Engelli sporcularla ilgili ilk kez bölgesel bir sivil toplum buluşmasına ev sahipliği yapan Cizre’de Elazığ, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Ankara ve İstanbul’dan spor kulüplerini, engelli aktivistleri ve uzmanları bir araya getirdik. Hak temelli çalışmalarla engelli spor kulüpleri arasında sürdürülebilir diyalog ve işbirliği hedefliyoruz.”

Yıldırım, bu çalışma için Cizre’yi tercih etmelerinin nedenini şöyle açıkladı: “Çeşitli engel durumlarından ve yaşlardan kadın ve erkeklerin spora eşit erişimi, fırsatlardan ve kaynaklardan yararlanması için savunuculuk ve iletişim kapasitesinin güçlenmesi amacıyla düzenlediğimiz Cizre çalıştayı Şırnak’ta bir ilk! Kentler arasında engelli sporcular kanalıyla köprü kurarak deneyim alışverişi ihtiyacımız var. Sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinde ilçeler ihmal ediliyor, genellikle büyük ve belli başlı kentlerde böyle toplantılar düzenleniyor.  Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü olarak ilçelerde yürüteceğimiz çalıştaylarla, aramızda bilgiyi eşitlemek, bölgesel özgün koşulların engelli hakları ve spora erişimi nasıl etkilediğini yerinde görmek, iyi uygulama örneklerini bu diyalog vasıtasıyla görünür hale getirmek istiyoruz. Cizre’deki engelli örgütleri ve spor kulüplerinin deneyimlerinden yararlanmak ve birlikte çalışma zemini yaratmak için ilk durağımız orası oldu. Bu çalıştayları bölgemizde başka ilçelerle sürdüreceğiz.” 

İki gün süren çalıştayda ilk olarak mevcut durum analizi yapılarak illerde engelli sporcuların ihtiyaçları ve öncelikleri belirlendi. Kolaylaştırıcılığını bu çalıştayın destekçisi Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın kıdemli kısa dönem uzmanlarından Selen Doğan’ın yaptığı toplantı şu oturumlarla devam etti:   

•Türkiye Hentbol Federasyonu’ndan gazeteci Şirin Mine Kılıç: “Spor Yoluyla Hak Savunuculuğu, Hak Temelli Yaklaşım ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “Engelli Sporcuların Medyada Temsili ve Haberlerde Ayrımcılık Dili” 

•Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü’nden Ahmet Yıldırım: “Engelli Spor Kulüplerinde Engelli Hakları Savunuculuğu Nasıl Yapılmalı?” 

•Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nden Cansın Kuvvet: “Paralimpik Hareket” 

•Engelli hakları uzmanı Sinan Ok: “Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ve Spora Katılım Hakkı” 

•Türkiye Sağırlar Milli Fedarasyonu’ndan Bülent Tekin: “Herkes için Erişilebilir ve Kapsayıcı Spor Ortamı Nasıl Sağlanır?” 

  

Çalıştaya ayrıca; Cizre Engelliler Derneği’nden Necmettin Özen ve Muazzez Keleş, Şırnak Engelliler Derneği’nden Tayyip Uğur, Van İşitme Engelliler Spor Kulübü’nden Aydın Türk, Diyarbakır Görme Engelliler Spor Kulübü’nden Emin Baran ve Abdülhakim Aslan, Batman’dan sporcu Ercihan Kural, Cizre İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Abdülhakim Selimoğlu ve Cizre Otizm Derneği’nden Ramazan Kızılgül katıldı.  

  

Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü’nden Ahmet Yıldırım çalıştayı şöyle değerlendirdi: ‘’“Engellilerin spora erişimi, tipik gelişim gösteren kişilerde olduğundan daha karmaşık bir süreci ifade ediyor. Spor faaliyetlerine katılabilen engelliler tesislerden spor giysilerine, spor mekanlarına ulaşımdan spor medyasında yanlış temsil edilmeye kadar pek çok zorlukla mücadele ediyor. Bu zorluklara çoğu zaman, müsabakalara katılma durumunda kadın sporcuların şehir dışına çıkmasına aile engeli ve takımların maddi güçlükleri gibi faktörler eşlik ediyor. Engelli spor kulüpleri olarak hak temelli çalışmalarla kendimizi güçlendirirken bu alandaki sorunlara kalıcı çözümler üretme gayretimiz de var. Bunun için Cizre’de güçlü bir adım attık. Sporun rekabetçi yanını değil, gelişmeye ve dayanışmaya etkisini ön planda tutan, sporu bir insan hakkı olarak ele alan bir çalışma yaptık.”

Elazığ Özel Sporcular Spor Kulübü 17. yaşını hak temelli çalışma alanını genişleten, savunuculuk ve iletişim kapasitesini güçlendiren yeni bir vizyonla kutluyor. Sporu, engellilerin yalnızca hareketliliğini ve bedensel/ruhsal iyi olma halini destekleyen bir etkinlikler dizisi değil, aynı zamanda ‘engellilerin insan hakları’ bakış açısıyla geliştirilmesi gereken bir savunuculuk aracı olarak görüyor.