İnşaat maliyetlerindeki artış, deprem nedeniyle bazı binaların kullanılmaz hale gelmesi gibi pek çok sebep nedeniyle Elazığ'da kiralık evlerin fiyatı son 4 yılda birkaç katına çıktı.
Ekonomik kriz, inşaat malzemelerindeki artış, döviz ve altın kurlarındaki yükselişle birlikte deprem nedeniyle hasarsız ya da yeni evlere olan talep kiraları artırdı.
Elazığ’da kira artışlarından nasibini aldı. Deprem nedeniyle hasarlı olan binalar boşaltılınca kendilerine yeni ev arayan depremzedeler, daha önceleri 4-5 bin TL bandında olan evler için 15-20 bin TL istenmesinden şikâyetçi.
Elazığ’da hizmet veren Gayrîmenkûl Uzmanları ise konuya ilişkin şunları söyledi; "İşçi maliyetlerinden, vergilere kadar her şey yükseldi. Mesela geçen yıl bir duvarcı ustası 300 TL'ye çalışırken bugün 2 bin TL’den aşağı çalışmıyor. Yeni imar planlarının açılmaması bölgeyi sıkıştırıyor, ister istemez konut yapı alanlarının olmaması, eldeki kısıtlı bölgelerin konut fiyatına yansıyor. Bunun üzerine bir de kredi faizlerinin yüzde 5 olması konut alım gücünü de düşürdü.”
Faiz oranlarına dikkat çeken Gayrîmenkûl Uzmanları, “İnsanlar ‘ben niye gidip bir daireye 2 milyon TL bağlayıp aylık 8-10 bin TL alayım. 2 milyon TL'yi koyarım bankaya aylık 35-40 bin TL alırım’ diyor. Bu da piyasaya çok kötü yansıdı.” Dedi.
İktidarın konut kredilerinde düşüş yapması gerektiğini söyleyen Gayrîmenkûl Uzmanları, “Basit bir örnek vereyim, 2 sene önce 250 TL olan betonun metre küp fiyatı şu an 2 bin 250 TL. Demir fiyatı 10 katına çıkmış. Son iki yılda en ucuz inşaat malzemesi 7 kat zamlanmış” İfadelerine yer verdi.
Elazığ Belediyesi’nin de Abdullahpaşa Mahallesi’nde yaptığı Kentsel Dönüşüm Projesi gibi daha çeşitli projeler üreterek sürece öncülük etmesini öneren Gayrîmenkûl Uzmanları, “Belediye, Konut Yapı A.Ş.’yi kurmalı. 8-9 kat imarlı devlet arazileri var. Bir konutun fiyatını en çok arsa fiyatı yükseltiyor. Kira öder gibi halkı ev sahibi yapabilirler. O zaman fiyatlar düşer." Diye konuştu.
Depremzede İsmail CEYLAN ise kiraların artışına ilişkin yaptığı açıklamada; “Şu anda piyasa durgun çünkü millet parasını faize yatırdı” dedi. Komşusunun dairesini satıp faize yatırdığını söyleyen CEYLAN, “Aylık 60 bin TL faiz alıyor, sonra o parayla lüks yerde ev kiralıyor. Böylece kira fiyatları artıyor, olan garibana oluyor.” Şeklinde konuştu.