ELAZIĞ’DA 'ÇAĞABOĞAN' ÇEKİRGESİ GÖRÜNTÜLENDİ ELAZIĞ’DA 'ÇAĞABOĞAN' ÇEKİRGESİ GÖRÜNTÜLENDİ

Elazığ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ümit Fırat TURAN, Elazığ dahil ülke genelinde hayvancılık sektöründe ciddi bir düşüşün yaşandığını ve buna paralel olarak ortaya kırmızı et krizinin başladığını söyledi.
Yurtdışından gelen hayvanlara Elazığ’da büyük bir talep olduğunu, bu talepte bulunan çok sayıda üreticinin bulunduğunu belirten Başkan TURAN, ‘’Ben bu durumu esefle takip ediyorum’’ diyerek sözlerine şöyle devam etti: ‘’Birlik başkanı olduğum 2011 yılından bu yana faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. O dönem üye sayımız 1200 civarındayken geldiğimiz durum itibariyle bu sayı 600’lere kadar düşmüş durumda. Bu da her geçen yıl üye sayımızın düştüğünü göstermektedir. Elazığ ile birlikle paralel olarak ülke hayvancılığında da bir düşüş söz konusu. Hem süt fiyatlarının insanları tatmin etmemesinden dolayı üreticiler bu sektörden çekilerek başka sektörlere geçtiler.  

‘ÜLKEMİZDE KIRMIZI ET KRİZİ ORTAYA ÇIKTI’

Dolayısıyla damızlık hayvanlarımız hep kesime gittiler. Bunun neticesinde süt açığımız ortaya çıktı. Anaç anne hayvanlar kesildiğinden dolayı erkek dana dünyaya gelmediği için ülkemizde bir ‘kırmızı et krizi’ ortaya çıktı ve Tarım Bakanlığı bugün 600 bin baş kasaplık et ithalatını serbest bıraktı. Bugün yurtdışından gelen hayvanlara büyük bir talep var, bu talepte bulunan çok sayıda üreticimiz var. Ben bu durumu esefle takip ediyorum. Kendilerine de şunu söylüyorum; hadi bugün dışarıdan gelen hayvanı ucuza aldınız, belki 3-5 kuruş daha fazla para kazanacaksınız fakat gelecek yıl nereden bulacaklar? Dışarıdan gelen bu hayvanların fiyatı gelecek yıl artırdığında ne yapacaklar? O yüzden bizim amacımız kendi ülkemizde üretimi arttırmak olmalı.’’

Editör: İzzet TUMAY