''Elazığ’a yapılan enerji yatırımları, Türkiye’nin enerji alanındaki büyük dönüşümünün somut bir yansımasıdır'' diyen Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve AK Parti Grup Yönetim Kurulu Üyesi Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Elazığ’da 2003-2023 yılları arasında gerçekleştirilen enerji yatırımlarının detaylarını paylaştı. 

Açıkkapı, “AK Parti hükümetleri olarak Millî kaynaklarımızı önceleyen bir stratejimiz var ve biz bu stratejimiz ile sahip olduğumuz tüm enerji kaynaklarımızı ortaya çıkararak, kaynaklarımızı sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda milletimizin hizmetine sunmayı hedefledik. AK Parti hükümetleri olarak son 21 yılda “Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye” sloganıyla pek çok projeyi hayata geçirdik” dedi.  

Elazığ iline son 21 yılda toplamda 5 milyar 447 milyon TL enerji yatırımı gerçekleştirildiğini belirten Açıkkapı, bu yatırımların detaylarını şu şekilde açıkladı: 

15.546 km Elektrik Dağıtım Hattı Uzunluğu 

1.800 km’yi aşan Doğal Gaz Dağıtım Hattı Uzunluğu 

4,9 Milyar TL Elektrik Sektörü Yatırımları 

402 Milyon TL Petrol ve Doğal Gaz Sektörü Yatırımları 

56,9 Milyon TL Madencilik Sektörü Yatırımları 

 Açıkkapı, enerji sektöründe gerçekleştirilen yatırımların, Elazığ’ın ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolundaki önemli adımları olduğunu vurguladı. 

Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye  

Açıkkapı, Türkiye’nin enerji alanında büyük bir dönüşüm geçirdiğini, bu dönüşümün yerli ve milli enerji kaynaklarıyla sağlandığını ifade ederek şunları söyledi: “Ülkemizin artan enerji talebini dikkate alıyoruz. Gereksinim duyduğunuz enerji ihtiyacımızı karşılamak için, enerjide tam bağımsız bir Türkiye hedefimize ulaşmak için sabırla ve emin adımlarla yerli ve millî enerji çözümlerine yöneliyoruz. Ülkemizde cari açığın en büyük sebeplerinden olan ve enerji ihtiyacımızı karşılamak için doğalgaz ve petrol ithalatından kaynaklı olduğu bir gerçektir. Cari açığımızın minimuma inmesi için “yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına” önem veriyor, yurtiçi enerji üretimini artırıyoruz. Yer altı ve üstü kaynaklarımızı ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayacak şekilde değerlendiriyoruz. Enerji sektörünü büyüterek geleceğin Türkiye’sini teminat altına alıyoruz.”  

 Elazığ’da Elektrik Altyapısı Güçlendirildi 

Ejder Açıkkapı, Elazığ’da son 21 yılda yaklaşık 4,9 milyar TL tutarında elektrik sektörü yatırımı yapıldığını belirtti. “Elazığ’da 2002 yılında 7.791 km olan elektrik dağıtım hattı uzunluğu, 2023 yılında 15.546 km‘ye çıkarıldı. Bu yatırımlar sayesinde Elazığ’da 410.269 elektrik abonesinin aldığı hizmet kalitesi önemli ölçüde arttı” diye ekledi. 

Elektrik Dağıtım Hattı Uzunluğu: 

2002 yılında 7.791 km iken  

2023 yılında 15.546 km’ye yükselmiştir.  

 Enerji Yatırımları: 

2002 yılında sadece 2,5 Milyon TL iken  

2023 yılında ilimizin enerji yatırımları 5,4 Milyar TL’ye yükseltilmiştir.  

Yeni devreye giren santraller ve kapasite artışları sayesinde Elazığ iline 3 milyar TL tutarında, 922 MW kurulu güce sahip santral kazandırıldı. Bunun yanı sıra, Elazığ’da 5 MW kurulu güce sahip 2 santralin inşası devam etmektedir. 

Doğal Gaz Yatırımları İlçelere Kadar Ulaşıyor  

Açıkkapı, Elazığ’ın enerji altyapısının sadece şehir merkezinde değil, ilçelerde de güçlendirildiğini ifade ederek şunları söyledi: “2008 yılında doğal gaz ile tanıştırdığımız Elazığ’da, Akçakiraz, Baskil, Karakoçan, Kovancılar, Palu, Sarıcan ve Sivrice bölgelerine doğal gaz arzı sağladık. Son olarak Baskil ve Keban ilçelerine de doğal gaz ulaştırdık. Şu an ilimizde 165.738 doğal gaz abonesi bulunmaktadır ve ilimizin doğal gaz dağıtım hattı uzunluğu 1.800 km’yi aşmış durumdadır.” 

Açıkkapı, “Enerji alanındaki bu dev yatırımlar, sadece Elazığ’ın değil, Türkiye’nin de enerji bağımsızlığı ve ekonomik kalkınması için büyük bir adım olmuştur” diyerek sözlerini tamamladı. 

Editör: İzzet TUMAY