EKONOMİ

ELAZIĞ’A ENDÜSTRİ GEREK!

MTA’nın çalışmaları doğrultusunda son dönemlerde “ham maden ihalesi” ile anılan şehrimizin asıl talebi üretim olmalı…

TURAN Gazetesi olarak, ETSO’da STK Temsilcileri ve Meslek Odaları’nın katılımıyla yapılan basın açıklamalarında yer alan “aceleyle ihaleye çıkılmasına” karşılık,  hâlâ resmî itirazda bulunulmaması ve hedef olarak endüstri yerine sadece ‘’izabe tesisi’’ ile yetinilmiş olmasını büyük eksiklik olarak görüyoruz… 

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO Meclis Toplantı Salonunda bir araya gelen Elazığ Sivil Toplum Kuruluşu ve Meslek Odaları Temsilcileri’nin, Elazığ’ın Maden İlçesi’nde MTA tarafından tespit edilen, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından ihaleye çıkarılan sahanın işletilmesiyle ilgili olarak düzenledikleri basın toplantısında yapılan açıklamalar, Elazığ İş Dünyası olarak söz konusu maden sahasının işletilmesine hazırlıklı olunduğuna dâir beyanatlara rağmen, yaşanan çelişkilerin ve eksikliklerin ortaya çıkmasına sebep oldu…

RESMÎ BAŞVURUDA BULUNULMAMASI HATA!

Elazığ’ın Maden İlçesi’nde “dünyanın ender zenginlikteki alanı” diye nitelenen bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir bakımından zengin olan rezerv sahasının, zaten Maden yöremizin normal jeolojik özelliği olduğu bilinen bir gerçektir.
Maden’de bulunan yeni maden alanı ile ilgili sürecin hızlı bir şekilde işletilmesi neticesinde sondaj çalışmaları ve raporlama tamamlanmadan acele ihaleye çıkılmasına tepki gösterilirken, bu konuda hâlâ resmî itiraz başvurusunda bulunulmaması büyük bir hata ve eksiklik olarak dikkât çekiyor…

UZUN SÜREDİR TAKİPTEYSEK HAMLE NEDEN GECİKTİ?

ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN’ın; “İlimizin Maden İlçesi yakınlarındaki çok değerli bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir maden sahası ile ilgili MTA tarafından yapılan çalışmaları uzun bir süredir takip etmekteydik.” İfâdesiyle bulunduğu itiraf, her ne kadar acele edildi denilse de, Elazığ İş Dünyası’nın uzun süredir devam eden bu süreçte hamle yapmakta neden geç kaldığı sorularının sorulmasına sebep olmaktadır.

ŞARTLAR VE TEMİNAT BEDELİ AĞIR İSE ÜYELER İHALEYE NASIL GİRECEK?

İhale şartnamesindeki şartların ağırlığından ve teminat bedeli olarak 2 Milyar gibi yüksek bir rakam belirlenmesinden şikâyet edilerek, enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na tepki gösterilirken, hiçbir garantisi olmayan riskli bir alanda yapılacak olan ihaleye; “şehrimizde madencilikle iştigal eden çok sayıda üye işletmemiz bulunmaktadır, bu işletmelerimizin de ihaleye giren taraflar olmasını bekliyoruz” diye çağrıda bulunmak çelişki değil midir?    

BÜTÇE, PLÂNLAMA VE HEDEF’TEKİ EKSİKLİKLER?
Tüm bu çelişkiler düşünüldüğünde her ne kadar “dersimize çalıştık, hazırlıklıyız” diye beyanatlar olsa da Elazığ İş Dünyası’nın iyi bir bütçeye ve planlamaya ihtiyaç duyduğu bir gerçek. Öncelikle bu işi hangi tüzel kişiliğin teşebbüs edeceği belirlenmelidir. Bu da iyi bir fizibilite ile ne kadar bir sermayeye ihtiyacın olduğunu ortaya koyarak olur. Sonuç olarak MTA’nın çalışmaları doğrultusunda son dönemlerde “ham maden ihalesi” ile anılan şehrimizin asıl talebi üretim olmalı. Bu noktadan hareketle Elazığlı girişimcilerin deklarasyonunda hedef olarak endüstri yerine sadece ‘’izabe tesisi’’ ile yetinilmiş olmasını büyük bir eksiklik olarak görüyoruz zirâ; şehrimizin gerçek talebi üretim, yani hammaddeyi mamul eşya haline getirme; yani endüstridir!

Çünkü bakırdan kablo, kobalttan lityum pil, demirden ise özellikle tarım alanında kullanılan mesela pulluk ve kültivatör gibi aletlerin üretim plânlaması yapıldığı taktirde “izabe tesisi”  anlam kazanacaktır...

SON 30 YIL’DA ENDÜSTRİ’DEKİ KAYIPLARIMIZ!..

1992 Elazığ İl Yıllığı’na bakıldığında Elazığ’ın 30 yılda endüstri hedefinde yaşadığı kaybı açıkça görmek mümkündür. Endüstri hedefinde küçük ve büyük ölçekli plânlama yapılmadığından dolayı Elazığ’ın 30 yılda kaybettiği önemli endüstri tesislerinin 1992 yıllığındaki mevcudu şöyledir: