Dünya ticaret hacmi 31 trilyon dolar civarındadır.
ABD 2 trilyon dolarlık ihracat yapmaktadır. En çok ihracat yaptığı ülkeler Kanada, Meksika, Çin (toplam ihracatın %7’si Çin ile) dir. Türkiye ile toplam ihracatın %0.7’si, yani 15 milyar dolarlık yapılmaktadır. Avrupa Birliği ile toplam ihracatının %15’ini yapmaktadır.
ABD ithalatı 3.172 trilyon dolardır. Meksika (%15), Çin (%14), Kanada (%13.6) ilk sıralardadır. ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ile %14 ithalat yapmaktadır. ABD, Türkiye ile toplam ithalatın %0.5’ini yapmaktadır, yani Türkiye’den 16,5 milyar dolarlık ithalat yapmaktadır.
ABD dünya ticaretinin yaklaşık %17’sini gerçekleştirmektedir.
Türkiye’nin son 1 yıllık toplam ticaret hacmi 601,8 milyar dolardır.
İthalat hacmi 340,3 milyar dolar, ihracat hacmi 261,5 milyar dolardır.
Türkiye sadece ABD’ye sattıkları; mücevherat ve ürünleri, halılar, gaz türbinleri, çimento ilk sıradadır.
ABD’nin Türkiye’ye sattıkları: demir çelik hurdaları, uçak ve helikopter, pamuk, petrol gazları, kuruyemiş ilk sıradakilerdir.
Avrupa Birliği’nin ihracatı 2,5 trilyon Euro, ithalatı ise 2,5 trilyon Euro’dur. Toplam ticaret hacmi 5 trilyon Euro’dur.
AB’nin ihracat yaptığı ülkeler: Çin (514 milyar Euro), ABD (344 milyar Euro), İngiltere, İsviçre, Norveç, Türkiye.
AB’nin ithalat yaptığı ülkeler: ABD (502 milyar Euro), İngiltere, Çin, İsviçre, Türkiye sıralamasındadır.
Avrupa Birliği ülkeleri de dünya ticaretinin yaklaşık %17’sini gerçekleştirmektedir.
Çin’in dünyadaki toplam ticaret hacmi 6 trilyon dolardır. Dünya ticaretinin %20’sini gerçekleştirmektedir.
Çin ile ABD arasında ticaret hacmi 920 milyar dolardır.
Çin’in ABD’ye ihracatı 650 milyar dolar, Çin’in ABD’den ithalatı 270 milyar dolardır.
Çin ticaret hacminin %15’ini ABD ile yapmaktadır.
2024 yılı içinde alınan tarife oranları ile ABD, Çin’den gelen çelik ve alüminyum ürünler ve bataryalar için %25, yarı iletkenler ve güneş pilleri için %50, elektrikli araçlar için %100 tarife oranlarını yükseltmişti.
20 Ocak 2025’te göreve başlayacak olan Donald Trump, 4 yıl ABD başkanlığını yapacak. Trump yönetiminin en çok tarife ve vergi uygulayabileceği ülkeler ve Türkiye’nin ticari verileri hakkında kısa bilgiler aktardım.
Son haftalar, bu ekonomilere gelecek vergi beklentileri ile ithalat ve ihracat hacimlerinde artışlar görülmeye başlandı bile. Göreve başladıktan sonra alınan kararlar ile etkilerine zamanla değineceğiz.
İbn-i Sina’nın korku ve stres deneylemesi vardı; iki kuzuyu aynı kafese koydu. Kuzular aynı yaşta, aynı kiloda ve aynı cinsteydiler. Üstelik kuzulara da aynı yem aynı miktarda verildi. Yani ikisi arasındaki tüm şartlar eşit olarak sağlandı.
Fakat yan kafese de bir kurt konuldu ve bu kurdu sadece kuzulardan bir tanesi görebiliyordu. Aylar sonra kafese gelen İbn-i Sina, kuzulardan birinin diğerine göre çok daha çelimsizleştiğini ve güçsüzleştiğini gördü. Hatta bu kuzu, bir süre sonra hastalanıp öldü.
İbn-i Sina, deneyle ilgili hazırladığı raporda, kuzunun ölüm nedeni olarak yaşadığı stres ve korkuyu gösterdi. Kurdu görmeyen diğer kuzu ise mutlu ve sağlıklı şekilde gelişimine devam etti.
Kim korkar hain kurttan!
Hayırlı haftalar dilerim.