Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Yönetim kurulumuzda aldığımız kararla 18 Temmuz 2024’te yapacağımız mali genel kurulumuzu, seçimli genel kurul olarak yapmaya karar verdik” açıklamalarını yaptılar.
Herhangi bir değişiklik olmazsa, 18 Temmuz 2024 tarihinde TFF Yeni Başkanını seçecek…
Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu, “türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlığına aday olduğunu açıkladı…”
Devecioğlu bizlere, “Türk futbolu için çalıştığını…” akademik kariyerinde de, ‘Türk futbolunun geleceği hakkında projeler geliştirdiğini…’ ifade ettiler. Devecioğlu bizlere, yaptığı çalışmalarla kendilerinin futbol otoritesinde önemli yeri/ veya saygınlığı olduğunu belirttiler.
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu, ‘ülkemi seviyorum, insanımı seviyorum, futbolu seviyorum…’ Bu sevgi bizlerde köklü bir şekilde yer etmiş bulunuyor. Aklıselim bir duruşla, akademik kariyerimle/ veya bilgi ve yılların bizlere kazandırdığı birikimimle Türk Futboluna hizmet etmek istiyorum…
Türk Futbolunun içerisine düştüğü zorlukları yakından bildiğini ifade eden bir bilim adamına Türk Futbolunu teslim etmek yakışır kanaatindeyim.
Bu ifadelerden sonra, ‘sağduyu çağrımızı… Elâzığ’ımıza, gönül ehli insanımıza yapmak istiyorum; Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu’na; şehrimiz insanı olarak bilumum desteklerimizi gösterelim! Elâzığ Şehrinde, ‘güçlü bir basın otoritesi ve onunla sürekli içiçe olmuş basın camiasını biliyoruz… Türkiye’mizde, basın camiasında etkili/ veya yetkili isimleri de biliyoruz… Elâzığ insanının, her alanda sağduyu sahibi olduğunu cümle âlem bilir. Ve şunu da gayet iyi bilirler ki, Elâzığ insanı işine büyük bir sevdayla, yüreğiyle, vatan aşkıyla sarılır… Başarıya odaklanmasını da gayet iyi bilir.
Bir genel gözlemimizi de ifade etmeliyim; 780 bin km2 vatan coğrafyamızda yaşayan 85 milyon insanımızın genel arzusu elbette ki, Türk Futboluna yeni bir misyon ve vizyon kazandırmaktır…
Türkiye Futbol Federasyonu seçimlerini, ‘kendine özgü bir statüde…’ görmekteyiz.
TFF Genel Kurul Delegeleri, Süper Lig takımlarının, Birinci lig takımlarının, İkinci Lig takımlarının Amatör futbol takımlarının temsilcisi olmak üzere yüzde 87’sini kulüp yöneticileri oluşturuyor!”
Bir kimsenin başkan adayı olabilmesi için de, “genel kurul üyelerinin en az yüzde 15’inin yazılı teklifini içeren adaylık başvurularını Federasyona yapmaları gerekir!” Her üye de ancak bir başkan adayı için teklifte bulunabilir…
Kulüpler Birliğinde, Süper Lig Takımları Genel Kurula 7 üye verebiliyor. Bu sayı Birinci Lig Takımlarında 2 üyeye düşüyor…
TFF Başkanı ile birlikte Genel Kurulun seçeceği on dört üyeden oluşuyor… Görüleceği üzere, genel kurulda ağırlığı öncelikle Süper Lig takımları oluşturuyor… Bunu ikinci sırada Birinci Lig Takımları takip ediyor.
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu’nun, TFF seçimlerine Başkan Adayı olarak girebilmesi için çok güçlü bir performans göstermesi gerekiyor. Devecioğlu’nun güçlü bir lobi oluşturmaları yolunda kendilerini çok iyi anlatmaları/ veya öncelikle fikir ve düşüncelerinde Kulüp ve Yöneticilerini inandırması gerekiyor.
Sayın Devecioğlu’nun, TFF Başkanlığı için adaylığını açıklamaları/ veya bu özverili tren yolculuğunda ben de varım demesi büyük bir olgunluk ve yüreklilik işidir.
Bu bağlamda, Sayın Devecioğlu’nu çalışmalarında, ‘şehir vicdanı/ veya kamuoyu olarak da yalnız bırakmamalıyız…’ Elâzığspor Yönetimi, ASKF Yönetimi, Şehrimizin Spor Otoriteleri, Coşkun Kamaç Beyinde yönetiminde bulunduğu Türkiye Spor Yazarları Derneği, TFFHGD Elâzığ Şubesi vesaire topyekûn bir dayanışma örneğini göstermelidir. Bu konuda, Türkiye’deki, “Spor Bilimi Fakültelerinin Destekleri…” çok önemlidir.
Bizlerde, Prof. Dr. Sabahattin Devecioğlu’ndan, “Türkiye Futbol Federasyonunun Dünü, Bugünü ve Geleceği…” konularını içerisine alan bir sunum bekliyoruz. O sunumda, Türk Futbolunun Geleceğini, futbol otoritelerini etkileyecek bir üslubu da ortaya koymaları bugünler için oldukça önemlidir.
Türkiye Futbol Federasyonunun ilk kuruluşunun üzerinden, ‘bir asrı geride bırakmış bulunuyoruz’
TFF’nin ilk Başkanı, Yusuf Ziyaeddin Oniş (1892-1960) Türk futbolcu ve spor yöneticisidir. Galatasaray ve İsviçre’nin Servette FC takımlarında futbol oynayan Yusuf Ziyaeddin Öniş 1922 ila 1924 yılları arasında Galatasaray Kulüp Başkanlığını yapmışlardır. Rahmetli Oniş, 1922 tarihinde de Futbol Federasyonunun ilk başkanı olmuştur. Bir asrı aşan futbol federasyonunun son başkanı Mehmet Büyükekşi ve ekibi de, Temmuz ayı içerisinde genel kurulu seçimli kongreye götüreceklerdir.
Şunu da belirtmek isterim. Türkiye Futbol Federasyonu, “milli ve milletlerarası müsabakalar olmak üzere bütün faaliyet ve işlemleri spordan sorumlu Devlet Bakanlığının gözetim ve denetimine tabidir.” Günümüz Türkiye’sinde, “60’a yakın amatör spor federasyonu mevcuttur…”
Türkiye’de her türlü futbol teşkilatı TFF’ye bağlıdır ve bunların hak ve görevleri TFF Statüsü ve diğer talimatlarda tanımlanmıştır. TFF, FIFA ve UEFA üyesidir…
Şöyle düşünmeliyiz, Anadolu’da mevcut bulunan her amatör kulüp gerçekte bir spor atölyesi görevini üstlenmiştir. Bu atölyeden, genç ve dinamik beyinlerin/ veya ayakların yetişmesi, Türk Sporuna büyük katkılarda bulunmaları en büyük arzumuzdur.
Burada, Türkiye Futbol Federasyonuna çok büyük görevler düşmektedir. Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu, “Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlığına aday olduğunu açıkladı…” Hayırlı olsun diyoruz… Seçimlere büyük bir inanç, irade ortaya koyarak hazırlanmanın gereğine bir daha vurgu yapmak istiyorum. Selam ve Muhabbetle.