Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri üzerinden bir yıl geçti Deprem sadece 11 ilimizi değil, tüm Türkiye’yi sarstı. Tek yürek olup, acıları paylaşırken, yaraları sarmaya çalıştık! 330 bin metrekare alanda 5 milyon 649 bin 317 konut vardı. Çoğu yerle bir oldu. 53 bin 537 kişi yaralandı. 2 milyonun üzerinde vatandaş bölgelerinden göç etmek zorunda kaldı. (*) 38’i çocuk olmak üzere 145 depremzededen hala haber alınamıyor. İşin en acısı, onlarca aile “Çocuklarımız kayboldu. Yaşıyorlar mı, öldüler mi, bilmiyoruz? Ne olur bulun onları” diye ağlaşırken, kayıp çocuklar nedeniyle TBMM’de “Meclis Araştırması” yapılması için verilen önerge işleme alınmadı.
İnsanlar çaresiz, çocuklar yetim ve öksüz, anne ve babalar çocuksuz kaldı. Yüksek binalar, evler, plazalar ve hava alanları yıkıldı. Daha önce “yıkılır, güçlendirilmesi gerekir” raporu verilen hastane de çöktü ve birçok hastaya mezar oldu. Yaklaşık 14 milyon vatandaş derinden etkilendi. O günden beri depremzedeler hala konteyner kentlerde ve derme çatma çadırlarda yaşıyor. Yağmur yağınca içeriye sular dolan çadırlarda ve konteynerlerde sürdürülen yoksul bir hayat hala devam ediyor.
Daha önce “Yüzyılın Felaketi” başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi; geriye baktığımızda deprem günlerinden hatırladığımız; telefon operatörü firmaların iletişimin güçlendirilmesi için hiçbir çaba göstermemeleri ve mobil operatörlerin adeta çökmesi nedeniyle telefonların çalmadığı, AFAD’ın yardıma çok geç kaldığı ve özellikle Kızılay’ın ortalıkta olmadığı ve yaşanan felaketlerin ilk acısını paylaşan, kaynayan çorbaları ile ilk yardım elini uzatan Kızılay’ın deprem günlerinde “çadır ticareti” yaptığının ortaya çıkması idi.
Depremden sonra bağış kampanyaları düzenlendi. “Türkiye Tek Yürek” sloganı ile organize edilen bir programla TV ekranlarından 115 milyar 146 milyon lira bağış sözü alındı. Büyük çoğunluğu kamu bankalarından taahhüt edilen bağışlardan ancak 74 milyar lira tahsil edilebildi. Birçok insan bağış yapacağım diye şov yaptı.
Depremin ardından bir yıl içinde yıkılan her binanın yerine yeni konut verileceği vaad edildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın raporlarına ve TOKİ’nin resmi internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre, 11 il kapsamında yıkılan veya yıkılacak olan konut toplamı 674 bin olarak açıklanmıştı. Bunun 319 binin bir yıl içerisinde teslim edileceği söylendi. Son rakamlara göre yalnızca 25.119 konutun yapılabildiğini, verilen söz ve vaatlerin gerçekleştirilmediğini görüyoruz. Bölgede henüz enkaz kaldırma çalışmalarında bile sona gelinemedi. Antakya’da bir binanın enkazında Kasım ayında iki cenaze çıkarıldığı açıklandı. Enkazın hala yüzde 9’unun kaldırılmadığı belirtiliyor. Depremzedeler hala olumsuz koşullarda ve konteyner kentlerde hayatlarını sürdürmeye çalışırken, yağmur, sel, kar ve çamurla mücadele ediyorlar. Sonuç olarak; 6 Şubat depreminden 12 ay geçti ama, o günlerden bugüne hiçbir şey değişmedi. Hala acı, hüzün, yoksulluk ve mutsuzluk var.
Kaynakça:
* Deniz AYHAN