POLİTİKA

CHP MİLLETVEKİLİ EROL'DAN "BAKAN ŞİMŞEK'E SORU ÖNERGESI" 

EROL, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede, “Elazığ’daki ekonomik kriz nedeniyle KOBİ ve esnaflarımızın kira, stopaj, vergi, elektrik, su, doğalgaz ve iş gücü gibi temel girdi maliyetlerini arttırmıştır. Yüksek maliyet ve düşük kazanç ve ekonomik kriz sonucu esnafımız kepenk kapatmış, bankalara ve toptancılara olan borçlarını ödeyemez hale getirmiştir" ifadelerini kullandı.  

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede, “Elazığ’daki ekonomik kriz nedeniyle KOBİ ve esnaflarımızın kira, stopaj, vergi, elektrik, su, doğalgaz ve iş gücü gibi temel girdi maliyetlerini arttırmıştır. Yüksek maliyet ve düşük kazanç ve ekonomik kriz sonucu esnafımız kepenk kapatmış, bankalara ve toptancılara olan borçlarını ödeyemez hale getirmiştir" ifadelerini kullandı.  

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı; "Covid-19 pandemisi, küresel ekonomide yaşanan sıkıntılar ve resesyon eğilimi, Ukrayna-Rusya savaşı gibi dış faktörler ve son yıllarda ülkemizde yaşanan depremler sonrası ulusal ekonomimizde kriz yaşamaktayız. Yaşanan bu kriz, ülkemizde toplumun tüm kesimlerini ciddi anlamda etkilemiştir. Ekonomik kriz; kira, stopaj, vergi, elektrik, su, doğalgaz ve iş gücü gibi esnafımızın temel girdi maliyetlerini arttırmıştır. Yüksek maliyet ve düşük kazanç sonucu esnafımız kepenk kapatmış, bankalara ve toptancılara olan borçlarını ödeyemez hale getirmiştir. Türkiye'de 2023 yılın ilk 8 ayında kepenk indiren esnaf sayısı 71.500'ü bulmuştur. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre; Türkiye'de 2022 yılının ilk 8 ayında 59.900 esnaf işyerine kilit vururken, bu sayı 2023 yılın ilk 8 ayında %20 artarak 71.500'e yükselmiştir.Bununla birlikte Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin (KOBI) borç yükü artmakta ve varlıklarını sürdürebilmek için borca sanılan binlerce işletme borcunu döndüremediği için batmaktadır. Haziran 2023 itibarıyla takipteki (batik) toplam kredi büyüklüğü 52.2 milyar lirayı bulmuştur.Buna göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Ağustos 2022'de KOBİ'lerin kullandığı kredi yaklaşık 1 Trilyon 608 milyar TL civarındayken 2023 yılının aynı döneminde bu miktar 2 trilyon 910 milyar TL'ye çıkmıştır. 

Bu hususta; 

1. 2018-2023 yılları arasında Elazığ il merkezi ve ilçelerinde ayrı ayrı belirtmek üzere iflas edip faaliyetlerini sonlandıran esnaf sayısı kaçtır? 

2. Elazığ genelinde 2018-2023 yılları arasında faaliyetlerini sonlandıran işletmelerde çalışan kişi sayısı nedir? 

3. Bakanlığınız 2020 yılında ve 2023 yılında yaşanan deprem felaketlerinden sonra Elazığ il merkezi ve ilçelerinde esnafa hangi destekler de bulunmuştur? Verilen maddi destek tutarı ne kadardır? 

4. 2018-2023 yılları arasında Elazığ il ve ilçelerindeki KOBİ'lerin kaçı kredi kullanmıştır? Kaçına kredisini ödeyemediği için icra takibi yapılmıştır? 

5. Eylül 2023 itibariyle Elazığ genelinde devlete ve özel bankalara borcu olan KOBİ sayısı kaçtır Toplam borç ne kadardır? 

6. Ekonominin belkemiği olan KOBİ'leri iflastan korumak, varlıklarını 

sürdürebilmeleri için Bakanlığınız, hangi önlemleri almıştır?" dedi.