“Başta Hazar Gölü çevresi olmak üzere tüm bölgede o dönemin projesi uyarınca kurulmuş olan Elazığ Orman Fidanlık Müdürlüğü önderliğinde çalışma başlatılmalı”
“Cumhuriyetimize yakışır bir ağaçlandırma çalışması başlatmak ve ülkemizin akciğerlerini oksijen ile buluşturmak, biz Cumhuriyet çocukları için bir görev niteliğindedir”
“Elazığımız gölleri, nehirleri ve barajları ile Mavi Vatan’ımızın önemli bir vilayeti olduğu kadar, Yeşil Vatan’ımızın da önemli bir parçası olmalı. Elazığlı olmak bir ayrıcalıktır”
Gazeteniz TURAN’ın ‘ELAZIĞ’A TARİHÎ ÇAĞRI!” Başlıklı manşet haberiyle ülkemizde Orman Yangınlarıyla gündemde olan ağaçlandırma konusunda temin ettiği; Gazi Mustafa Kemâl ATATÜRK’ün 14 Temmuz 1938 tarihli ‘’Hazar Gölü Çevresi’nin Ağaçlandırılması’’na dâir Bakanlar Kurulu imzalı Tarihî Kararnamesi’ni kamuoyuna sunması ve güncellenerek uygulanması için yaptığı öneri büyük yankı buldu…
SOSYAL MEDYA VE YAYCI’DAN BÜYÜK DESTEK
TURAN’ın, “TC Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi”nden temin ettiği, bilinmeyen ve bugüne dek gün yüzüne çıkmamış olan büyük ve tarihî öneme sahip söz konusu kararname, özellikle sosyal medyada büyük ilgi görürken, TURAN’ı manşet haberini okuyan Mavi Vatan’ Projesi’nin mûcidi, TÜRK Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (DEGS) Başkanı Elazığlı müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat YAYCI, konunun önemine dikkât çekerek Gazeteniz TURAN’ın ‘Tarihî Çağrı’sına destek verdi…
“ATATÜRK’ün 1938’de Cumhurbaşkanı olarak imzaladığı kararnamenin gereği Elazığ olarak 2023 hedefimiz olabilir ve Hazar’a ‘’100. YIL ORMANI’’ yakışır diyoruz.” Şeklindeki önerimize karşılık, Doç. Dr. Cihat YAYCI; “Cumhuriyetimize yakışır bir ağaçlandırma çalışması başlatmak ve ülkemizin akciğerlerini oksijen ile buluşturmak, biz Cumhuriyet çocukları için bir görev niteliğindedir. Elazığımız gölleri, nehirleri ve barajları ile Mavi Vatan’ımızın önemli bir vilayeti olduğu kadar, Yeşil Vatan’ımızın da önemli bir parçası olmalı” diye konuştu…
AĞAÇ, ORMAN VE ATATÜRK…
Hemşehrimiz Doç. Dr. Cihat YAYCI, Hazar Gölü Çevresi Ağaçlandırma Projesi’ne ilişkin olarak TURAN’a yaptığı özel açıklamada, ağacın ve ormanın önemine değinirken, ATATÜRK için ağaç ve ormanın ne anlam taşıdığına da vurgu yaptı. YAYCI; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1925’te Orman Çiftliği açılışında ‘Ağaç, çiçek ve yeşillik medeniyet demektir. Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur.’ Demiştir. Ormanlar, insanlık boyunca büyük önem arz etmiştir. Su ve hava insanoğlu için en önemli iki gereksinimdir. Ağaçlar da biz insanların sürdürülebilir su ve hava kaynaklarına ulaşabilmemizde son derece kritik rol oynar. Ağacın ve ormanın öneminin son derece farkında olan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 1937 yılında 3116 sayılı Orman Kanunu’nu çıkartmıştır. Kanunun hedefi tüm ormanların devlet mülkiyetine geçirilmesini sağlamayı amaçlamaktır. Kanun gerekçesi de “kamu malı olan ormanların kâr amacı güden yükleniciler elinden kurtarılması gerektiği” şeklinde ifade edilmektedir” dedi…
PKK, DOĞA TERÖRÜ VE YEŞİL VATAN…
ATATÜRK’ün, 1937 yılında Orman Kanunu’nu çıkartıp, ormanlarımızın korunma ve işletilmesini devlet güvencesi altına aldıktan sonra; Orman Genel Müdürlüğü’nün kurulmasıyla, ağaçlandırma ve orman çalışmalarının tüm yurda yayılmasını da sağladığını anlatan Doç. Dr. Cihat YAYCI, sözü günümüze getirerek, şu ifâdelerde bulundu; “Bugün ülkemiz maalesef doğa terörü ile karşı karşıyadır. Biz, tam olarak farkında olmasak da doğa terörü bizlerin yalnızca bugününü değil esas yarınımızı tehdit etmektedir. Yanan yalnızca ormanlarımız değil, aynı zamanda su kaynaklarımız, doğamız, biyolojik çeşitliliğimiz ve hayvanlarımızdır. PKK vatana, cana, doğaya kasteden insanlık dışı bir terör örgütüdür. Varoluş amacı vatanı her katmanından yaralamaktır. Geçmişte olduğu gibi bugün de hedefinde yine masum canlar ve vatanımız vardır. Yeşil Vatan’ımızı doğa teröründen korumanın tek yolu çıkan yangınları söndürmek değil aynı zamanda var olan yeşil alanlarımıza yenilerini eklemektir. Doğa biz ona sahip çıktıkça bizi destekler. Yeşil Vatan’ımızı da aynı Mavi Vatan’ımıza sahip çıktığımız gibi korumamız gerekmektedir.”
BU MÜTHİŞ PROJE TEKRAR CANLANDIRILMALI…
Doç. Dr. YAYCI, Ortaya çıkarılan kararnamenin müthiş bir projenin parçası olduğuna dikkât çekerek, şunları söyledi; “Bugün çeşitli kurum ve kuruluşlar, yanan ormanlarımızın olduğu bölgeleri tekrar ağaçlandırmak, doğayı tekrar canlandırmak için ciddi bir çaba içine girdiler. Bununla birlikte, Elazığ’da Atamızın talimatıyla Ziraat Vekaleti tarafından Hazar Gölü çevresinin ağaçlandırılmasına dair 14 Temmuz 1938 tarihli 2/9241 sayılı bir Kararname ortaya çıkartıldı. Bu kararname uyarınca kendisinin Doğu’nun Yalova’sı olarak adlandırdığı Hazar Gölü çevresinin ağaçlandırılması amacıyla Elazığ Orman Fidanlık Müdürlüğü kurulmuştu. Bu kurumun yalnızca Elazığ’ın değil Altınova, Hazar, Malatya, Bingöl ve Tunceli’de de fidanlıkları bulunmaktadır. Hazin bir şekilde 10 Kasım 1938’de Atatürk’ün ölümü ile sekteye uğrayan bu müthiş proje tekrar canlandırılmalı, başta Hazar Gölü çevresi olmak üzere tüm bölgede o dönemin projesi uyarınca kurulmuş olan Elazığ Orman Fidanlık Müdürlüğü önderliğinde Cumhuriyetimize yakışır bir ağaçlandırma çalışması başlatmak ve ülkemizin akciğerlerini tekrar oksijen ile buluşturmak, biz Cumhuriyet çocukları için bir görev niteliğindedir.”
ELAZIĞ, MAVİ VATAN’IMIZIN ÖNEMLİ BİR VİLAYETİ
Mavi Vatan’ Projesi’nin mûcidi, TÜRK Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (DEGS) Başkanı Elazığlı hemşehrimiz müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat YAYCI, Elazığ’ın Yeşil Vatanla, Mavi Vatan’ı buluşturan bir güzide vilayet olması gerektiğini ifâde ederken, açıklamasını, ‘Elazığlı olmak bir ayrıcalıktır’ vurgusuyla şöyle tamamladı; “Ağaçlarımız nefesimizdir. Onlara sahip çıkmalı, Yeşil Vatan’ımızı doğa teröründen, çıkar mücadelesine kadar tüm kötülüklerden kati suretle korumalıyız.
Elazığ’ımız gölleri, nehirleri ve barajları ile Mavi Vatan’ımızın önemli bir vilayeti olduğu kadar, Yeşil Vatan’ımızın da önemli bir parçası olmalı ve Yeşil Vatan’la Mavi Vatan’ı buluşturan bir güzide vilayet olma özelliğini kazanmalıdır. Elazığ’lı olmak bir ayrıcalıktır.”