İzzet TUMAY - Ağır ekonomik kriz, yem ve saman fiyatlarındaki artış, yaşanan kuraklık tehdidi, artan maliyetler nedeniyle Elazığ’da hayvancılık sektöründe ciddi sorun ve sıkıntılar yaşanırken besiciler zor günler geçiriyor.

Hayvanlarını satarak yem ve saman almaya çalışan besiciler, bir torba yemin 400’ye dayandığını, 1 ton arpa fiyatının ise 7 bin lirayı bulduğunu, sıkıntıların devam etmesi durumunda Elazığ’da hayvancılığın bitme noktasına geleceği belirttiler.

KARLIKAYA: SATTIĞIM HAYVANIN YERİNİ DOLDURAMIYORUM

Elazığ merkez Hicret Mahallesi Kırk gözeler mevkiinde geçimini hayvancıkla sağlayan Orhan Karlıkaya, gazetemize yaptığı özel açıklamada, hem büyük hem de küçükbaş havan yetiştiriciliği yaptığını, son zamanlarda özellikle yem fiyatlar ve diğer giderlerin artmasıyla büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.  

Sattıkları hayvanın yerini dolduramadıklarını ifade eden Karlıkaya, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Hayvancılık bize babadan kalma bir meslek, uzun yıllardır bu işle uğraşıyorum. Bizler bu işin büyük cefasını çeken insanlarız. Çok zor ve zahmetli şartlarda hayvan yetiştiriyoruz. Ben kendimi bildim bileli bu işle uğraşıyorum, maalesef hayvancılık sektöründe artan maliyet ve giderler biz üreticileri çok fena zorlamaktadır. Ben hem küçük hem de büyükbaş hayvan yetiştiriyorum’’dedi.

GİDER  ÇOK, GELİR  AZ..!

Besici Orhan Karlıkaya, hayvancılık sektörünün zor bir sektör olduğuna dikkat çekerek, giderlerinin çok fazla gelirlerinin ise az olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:  ‘’Giderlerimizin artışı, gelir oranımızın azalışı bizleri ciddi şekilde ekonomik sıkıntıya sürükledi. Bugün bir torba yem olmuş 375-400 Lira. Bunun yanında 1 ton Arpa’nın fiyatı olmuş 7 Bin Lira. Biz hayvanlarımızı sağma makinesiyle sağmak zorundayız, buda elektrik maliyetini arttırıyor. Bana aylık 1300 TL elektrik faturası geliyor. Yani giderimiz her geçen gün artarken gelirimiz maalesef azalıyor. Kısacası halk tabirinde  ‘besici ölmüş’ ağlayanı yok. Bizler Elazığ’da hayvancılığın bitmemesi ve ekmeği için mücadele eden çok az sayıda besiciyiz. Bizlere yani üreticilere destek olunmasını istiyoruz.’’

AKPOLAT: EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ

Ellerinde kalan hayvanları beslemenin zorlaşması nedeniyle bazı besicilerin hayvanlarını satıp ellerinden çıkarma duruma geldiklerini, kendisinin ise çoban,mera gibi büyük sorunlara rağmen ayakta kalmaya çalıştığını belirten besici Şaban Akpolat ise, büyük emek vererek yaptıkları hayvancılığın her geçen gün zorlaşarak bitme noktasına geldiğini söyledi.

Yaptıkları işte emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Akpolat, şöyle konuştu: “Hepimiz büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Hayvan satarak, hayvan bakıyoruz. Sattığımız hayvanın yerine yenisini koyamıyoruz. Eskiden cebimizde para kalıyordu ama şu an şu şartlarda hayvancılık yaparak geçinebilmemiz mümkün olmayacak bir hale geldi.  Artan maliyetler hayvancılığı bitme noktasına getirdi.

‘’ÇOBAN VE MERA SIKINTIMIZ VAR’’

Bunun yanında besiciler olarak bir ciddi sorunumuz ise çoban ve mera sorunu. Sorunlarımız maalesef bitmek bilmiyor. Birde ‘kışlak’  sorunumuz var. Elazığ’da yüzde 20’lik bir alanda hayvancılık yapılıyor. Yani eskisi gibi Elazığ’ın dağı taşı hayvan kaynamıyor.

15 BİN TL MAAŞA ÇOBAN BULMAMIYORUZ

Elazığ’ın mera alanları yaza değil kışa uygun. Ama maalesef mera komisyonunda bunun tam tersi bir karar alınmış. Zaten mera alanları biz Elazığlı üreticilere yetmiyor birde dışarıda bu meralara hayvan getirilmesine izin veriliyor. Zaten çoban bulma konusu ise başlı başına bir sorun. 15 lira maaşla çoban bulamıyoruz.  Zaten tüm masrafları sürü sahibine ait ama buna rağmen çoban bulamıyoruz.

DAYI:  SAHİBİMİZ YOK

Hayvan alım satımı ile uğraşan Fethi Dayı, kendisinin kuzu alıp beslediğini ve büyüttüğü bu kuzuları satarak geçimini sağladığını belirterek, Elazığ’da hayvancılık yapmanın çok zor bir hale geldiğini ve hayvan üreticilerine ciddi manada sahip çıkılmadığını iddia etti.

Elazığ’ın Fatmalı köyünde hayvanlar için mera bulunmadığını belirten Dayı, bunun da hayvan üreticileri için ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Hayvancılık sektörünün yaşadığı kriz ve üreticilerin alım gücünde meydana gelen azalma dikkate alınmalı, besiciler sahipsiz bırakılmamalıdır.

‘HAYVANCILIK BİTME NOKTASINDA’

Üreticiler olarak yem, arpa fiyatlarında ki fahiş artıştan dolayı birçoğumuz hayvanımızı satmak zorunda kalmakta olup, bazı üreticiler ise hayvan azaltma yoluna gitmektedir. Unutulmamalıdır ki hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntılı süreç sadece biz üreticileri etkilememekte, tarım ve gıda sektörünü de etkilemektedir. Zaten yöremizde yaşanan kuraklıktan dolayı ciddi sıkıntılar yaşadık.

Editör: Haber Merkezi