Elazığ’ın eski yerleşim yeri olan Harput’ta yüzyıllardır Türk ve Ermenilerin bir arada yaşadığı, kültürel ve sosyal olarak her iki toplumun da karşılıklı etkileşim içerisinde olduğu bilinen bir gerçek.
Ermeni bir kızın Türk genciyle olan zor sevdasını konu alan Ahçik de işte bu kültürel etkileşim ve zaman zaman da ayrımların ürünü bir Elazığ türküsü…
Harput’ta 1915’li yıllarda yaşayan Türk genci Mustafa ile Ermeni kızı Ahçik arasında yaşanan gerçek bir aşkı konu eden; savaşa, ayrımcılığa, düşmanlığa karşı aşkın direnişini anlatan Ahçik türküsünün hikâyesi film oluyor.
BAŞKAN AK İLE FİLM EKİBİ ELAZIĞ’DA
Ege Elazığ Dernekler Federasyonu (EGE ELDERFED) ile Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı iş birliğinde hayata geçirilecek olan proje için, TV dizileri ve uzun metrajlı filmleri başlatan yönetmen olarak bilinen ünlü senarist, yönetmen ve reklamcı Osman SINAV ve Sinegram Film Şirketi ile senaryo sözleşmesi imzalanarak, film için ilk adım atılmış oldu. Filmin konusunun geçtiği Harput ve Elazığ’da yörenin özelliklerini yerinde inceleyerek senaryonun zenginleştirilmesi ve olgunlaştırılması amacıyla EGE ELDERFED Başkanı Nejat AK ile Film yapım ekibi Elazığ’a geldi.
AK; “FİLME AKTARILMASI GEREK”
Ermenice ‘’kız’’ anlamına gelen Ahçik, önce film olarak hayata geçirilecek. Daha sonra da Elazığlı ünlü yapımcı Ertuğrul KARSLIOĞLU tarafından belgesel olarak çekimi yapılacak.
Filmin yapılması için önayak olan Ege Elazığ Dernekler Federasyonu Başkanı Nejat AK, Gazetemiz TURAN’a konuştu. 2017 Yılı’nda Yücel ÇAKMAK’ın “Ahçik; Ermeni Tehcirinde Bir Aşk Öyküsü” adlı romanından çok etkilendiğini, böyle bir eserin filme aktarılması gerektiğine inandığını söyleyen AK, filmin 1850-1915’li yıllara kadar Elazığ’da yaşamış insanların hikâyesinden yola çıkılarak çekileceğini ifâde etti. Başkan Nejat AK sözlerine şöyle devam etti; ‘’Konu Elazığ’da 1900’lerde geçen bir aşk hikâyesi. Bugün Elazığ’da buluştuk. Ahçik konulu türkümüzün ve bu türküyü konu alan Yücel ÇAKMAK’ın kitabını filme alma konusunu hayata geçirmek istiyoruz. Osman SINAV, Ertuğrul KARSLIOĞLU ve Elazığ’dan değerli hocamız Ahmet AKSIN ile görüşerek, bu türküden kitaba konu olan hikâyeyi filme dönüştürme konusunda çalışmak istedik.”
SENARYO’YU GÖZLEMLE ZENGİNLEŞTİRECEĞİZ
2017’de fikrini oluşturarak, ilerleyen zamanlarda 20 kişilik bir grupla toplantı yaptık. Elazığ’daki değerli tarihçiler ve kanaat önderleri ile görüştük, fikirlerini aldık. Daha sonra Osman SINAV’la, Sinegram Filmcilik ile senaryo sözleşmesi yaptık. Senaryo sözleşmesi imzalandıktan sonra Osman SINAV ve Sinegram Film şirketiyle birlikte Elazığ’a gelerek buradaki değerli hocalarımız ile yerel dinamiklerle, tarihçilerle bir araya gelerek, senaryonun olgunlaştırılması ve tamamlanması için harekete geçtik...
Senaryonun ana teması nasıl olsun, nasıl ilerlesin konusunda karara varabilmek için bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunmak ve filme konu olacak Harput’u ve Elazığ’ı gezdirerek senaryoyu zenginleştirebilmek adına gözlemlerde bulunacağız. Tabii film 1900’lerin Harput’unu anlatıyor. Film yapım ekibini, Harput’un kıyafetiyle, yemeğiyle, kültürüyle, değerleriyle, eğlencesiyle insanlarıyla, diyaloglarıyla tanıştıracağız. Yerinde ve bilen kişilerle görüşünce, film senaryosu olgunlaşacaktır. Senaryo aşamasından sonra ilerleyen zamanlarda film çekim aşamasına geçeceğiz. Çok emek isteyen ve kaliteli bir yapıma imza atacağımıza inanıyorum.”
ÇELİKEZER; “30- 35 ÜLKEYE PAZARLAYABİLİRİZ!”
Filmin senaryolaştırılmasını gerçekleştirecek olan Raşit ÇELİKEZER ise açıklamasında; “Biz bu filmin senaryosunu yazarken çok araştırma yaptık. Harput ile ilgili çok belge okudum. Filmi aşk üzerinden örecek ancak o gün yaşananları da filmin içine yansıtacağız. Çalışmalarımızı 2022 yılı yazına kadar tamamlamayı ön görüyoruz. Burada önemli olan Harput’ta filmi çekeceğimiz mekânların oluşturulması. O günü yaşatacak sokaklar, gerekirse yeni bir kilise, okullar ve diğer mekânlar oluşmalı. Bunların yapılması ile birlikte, biz firma olarak filmi tamamladığımızda çok rahatlıkla 30- 35 ülkeye pazarlayabiliriz. Bu durumda hem ülkemizin, hem Elazığ ve Harput’un tanıtımı noktasında önemli olacaktır. ‘’ dedi.
KARSLIOĞLU; “DAĞARCIĞIMLA KATKIDA BULUNACAĞIM”
Filmin senaryo ve yapım aşamasında bir Elazığlı ve bir yönetmen olarak Elazığ ve filmin anlatılacağı döneme ilişkin dağarcığını kattığını, bilgi birikim ve gözlemleri ile filmin yapımında katkısı olacağını belirten yönetmen Ertuğrul KARSLIOĞLU her yönüyle bir dönemi yansıtacak bir film olması için çabaladıklarını ifade etti. KARSLIOĞLU romandan aktarılarak ve filme hikâyenin aslına sadık kalarak özgün bir senaryo oluşturulacağını belirtirken, yaklaşık bir yıl sürecek bir senaryo çalışmasının ardından filmin çekimlerine başlanacağını bildirdi. KARSLIOĞLU, açıklamasında şu ifâdelere yer verdi: ‘’Film, koca bir dönemi yansıtacak, 1800’lü yılların sonlarından 1915 yıllarında yaşanan tehcir dönemine kadar olan zaman diliminde yaşanmış, günümüzde de türkü ve kitaplara konu olmuş bir aşk hikayesi anlatılacak. Altyapısı o günkü toplumun yaşadığı değerleri yansıtacak şekilde düzenlenecek. Bir aşk hikayesinin etrafında gelişen ama aslında o dönemde yaşanan Türk-Ermeni birlikteliği, arkadaşlık, dostluk ve komşuluk ilişkileri yansıtılacak. Ben mekanları, Elazığ’da geçen bu hikâyenin yaşandığı yerleri, kültürel dokusunu bilen birisi olarak dağarcığımla katkıda bulunacağım”
KARSLIOĞLU filmin bitiminden sonra filmin hazırlık aşamasından başlayarak çekim aşaması ve sonrasında her evresinin anlatılacağı bir belgesel film de çekeceğini söyledi.
AHÇİK ELAZIĞ’DAN YOLA KOYULDU
Ege Elazığ Dernekler Federasyonu ile Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı işbirliğinde “Türkü’den kitaba, kitaptan filme, bir aşk hikâyesi” tanımıyla hayata geçirilecek olan proje için kollar sıvandı…
Bunlar da ilginizi çekebilir