24 OCAK 2020           
SAAT 20.55                          
BÜYÜKLÜK 6.8                     
SÜRE 22 SANİYE...          


Kışın en şiddetli soğuklarının yaşandığı o günün akşamında çok derin ve şiddetli bir şekilde sarsılan Elazığ, ertesi güne yitirilen canlar ve yıkılan onlarca evin enkazıyla uyanmıştı...    
 

24 Ocak 2020 Akşamı saat 20.55’te meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin üzerinden 2 yıl geçti… Kışın en şiddetli soğuklarının yaşandığı o günün akşamında çok derin ve şiddetli bir şekilde sarsılan Elazığ, ertesi güne yitirilen canlar ve yıkılan onlarca evin enkazıyla uyanmıştı...

HİÇ BİTMEYECEKMİŞ GİBİ GELEN 22 SANİYE…
Bundan tam iki yıl önce, 24 Ocak Cuma günü; dışarıda kış mevsiminin en soğuk günlerinden biri. Kimimiz çayımızı demlemiştik, kimimiz eşimizle dostumuzla bir aradaydık, kimimiz o zamanlar henüz başımıza musallat olmamış koronavirüsü yabancı gözlerle televizyon haberlerinden izliyorduk…
Akşam 20.55’te önce bir uğultu ve hafif sarsıntıyla irkilirken, ardından yakalandığımız şiddetli sallanmalarla devam eden ve hiç bitmeyecekmiş gibi gelen 22 saniyenin hepimizi teslim aldığı bir korkuya hapsolduk. Hepimiz, apar topar, giysilerimizi, belki ayakkabılarımızı dahi giyemeden ani bir refleksle sokaklara döküldük. Kimi yakınlarını merak ediyordu, kimi depremin merkez üssünün neresi olduğunu. Acı haberler duyulmaya başlarken, ajanslar ile televizyonlar “Elazığ’da 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi” cümlesiyle başlayan ilk haberlerini geçiyorlardı…

ÜLKE TEK YÜREK, GÖZLER DE KALPLER DE ELAZIĞ’DA…  
İlk anların şokunu atlattıktan sonra gerçeklerle yüzleşmeye başlamıştık… Yıkılan binaların enkazlarına koşan insanlar, ülkenin dört bir yanından yıldırım hızıyla Elazığ’a yetişen ve enkaz altından gelecek en cılız seste bile hayat emaresi uman arama kurtarma ekipleri… Elazığ için Türkiye tek yürek olmuş, kurtarılacak tek bir hayatın umudunu içlerinde taşıyarak dualar ederken; Devlet erkânı, sivil toplum kuruluşları, yurdun dört yanında başlatılan kampanyalar ve yola çıkarılan yardım tırlarıyla birlikte millî birlik bilinciyle sergilenen dayanışma dünyaya örnekti…   
Hayatlarını, yakınları canlarını, evlerini, eşyalarını mallarını ve düzenlerini yitiren, çadırlarda yaşamak zorunda kalan insanlar. Acılarını, yaşama tutunma savaşının altına gizlemek zorunda kalanlar...
Deprem ülkemizin, şehrimizin bir gerçeği idi ve Elazığ bu gerçeği en acı şekilde hissetmiş, yaşamıştı sonunda…

ACI BİLANÇO; 41 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, BİN 466 YARALI…
Elazığ merkezli yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem; Ülkemizde Adıyaman, Adana, Batman, Bingöl, Çorum, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Osmaniye, Samsun, Sivas, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Tunceli gibi birçok ilde olduğu gibi ve Türkiye dışında da Irak, İran, İsrail, Lübnan ve Suriye gibi çok geniş bir coğrafyada hissedilmişti…
6.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında Elazığ’da 4 ve üzeri büyüklükte 24 olmak üzere toplam 2.795 artçı sarsıntı meydana gelmişti. O hiç bitmeyecekmiş gibi gelen 22 saniyenin yaşandığı akşamın bilançosu günler sonra ortaya çıktı. 41 canımız depremde hayatını kaybederken, bin 466 vatandaşımız da yaralanmıştı.
Yaraların en büyüğü ve derini ise kuşkusuz insanların deprem paniğiyle yaşadığı travmaydı.
Can kaybının yanı sıra; Elazığ'da ilk etapta 50 bina yıkılmış, 308 bina ağır hasar alırken, 150 binanın da orta hasarlı olduğu açıklanmıştı.

ELAZIĞ DEPREMİ’NİN SİMGE İSİMLERİ…
Depremden hemen sonra arama kurtarma çalışmalarına başlayan AFAD ile çevre illerden, daha sonra da Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri’nin arama kurtarma ekiplerine varıncaya kadar ülkenin dört bir yanından yardıma koşanların sergilediği dayanışma takdirle ve gururla karşılandı. Özellikle  depremin ardından henüz ilk saatlerde arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü odak noktalarından biri haline gelen Sürsürü Mahallesi'ndeki Dilek Apartmanı'nın enkazı başta olmak üzere yıkılan tüm binaların enkazından yaralı ya da hayatını kaybeden vatandaşları çıkarabilmek için büyük fedakârlıklar gösterildi, mücadeleler verildi.
Deprem sonrasında yapılan arama, kurtarma çalışmalarında 45 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı bilgileri verilirken, 41 kişinin de cansız bedenlerine ulaşıldığı açıklandı. Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde Acil Tıp Teknisyeni Emine KUŞTEPE'nin telefonla irtibat kurmasıyla 20 saat sonra enkaz altından kurtarılan Azize ÇELİK ile deprem sonrası babası ile kardeşinin hayatını kaybettiği enkazdan 24 saat sonra annesiyle birlikte kurtarılan Yüsra YILDIZ (2.5) bebek depremin simge isimleri olarak akıllarda kaldı. 27 Ocak 2020 ‘de tamamlanan kurtarma çalışmalarından sonra enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı…

BAKANLAR İLE SİYASÎLER’DEN ELAZIĞ’A TAM DESTEK!
Deprem sonrasında Acun ILICALI’nın Televizyonu’nda başlattığı kampanyadan en büyük meblağ olmak üzere, ülkenin örnek bir seferberlikle desteğe koştuğu Elazığ’a birçok ilden çeşitli yardımlar ulaştırıldı. AFAD ile Kızılay’ın işbirliğinde evsiz kalan ya da evleri hasarlı olan depremzede vatandaşlar kurulan çadır kentlere yerleştirdiler.
Ayrıca deprem sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, İçişleri Bakanı, Sağlık Bakanı âdeta Elazığ’a karargâh kurarlarken, Cumhurbaşkanı, Siyasi Partiler’in Liderleri, Büyükşehirlerin Belediye Başkanları, çeşitli partilere mensup milletvekilleri ile Elazığ Milletvekilleri, ilgili kurum ve kuruluş yetkilileri de Elazığ’a gelerek, depremzedeleri ziyâret ettiler ve depremde yıkılan binalarda sürdürülmekte olan arama kurtarma çalışmalarını takip ettiler…

ÇADIRDAN, KONTEYNER KENTLERE…     
Depremden sonraki süreçte özellikle dondurucu soğuklarda çadırda mağdur olan vatandaşların, daha korunaklı alanlarda barınmalarını temin etmek amacıyla hızla konteyner kentlerin kurulması için çalışmalara başlandı. İlk olarak Doğukent Mahallesi’nde kurulan konteyner kent olmak üzere depremzede vatandaşlardan 1'i ilçede 3'ü kent merkezinde olmak üzere kurulan konteyner evlerden oluşan geçici barınma merkezlerine yaklaşık 5 bin kişi yerleştirildi...

YIKIM ÇALIŞMALARI VE ŞİKÂYETLER!..
Yıkım çalışmalarının başlaması ile Elazığ şantiye alanına dönüştü. Hasarlı binaların yıkım işleminin Elazığ dışından firmalara verilmesiyle birlikte, önce koronavirüs pandemisi nedeniyle Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’nın, bir süre sonra da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KURUM ile İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU’nun Elazığ’dan ayrılmaları üzerine vatandaşların şikâyetleri de her geçen gün biraz daha arttı. Bu arada hasarlı binaların yıkımı esnasında bitişik nizam konutların zarar görmesi, yıkım işlerinin usûlsüz dağıtımı, yıkıma hazırlanan metruk binalardan malzeme hırsızlığı benzeri birçok sorun yaşanmaya başladı ve bu durumda mağdur olan depremzedeler zararlı çıktı…

1. YIL SONUNDA 8 BİN KONUT TESLİM EDİLDİ…
Konteyner Kentlerde yaşamaya çalışan vatandaşlar çeşitli sorunlarla baş başa kalırken, TOKİ tarafından yıkılan evlerin yerine şehrin muhtelif yerlerinde toplu konutlar yapılmaya başlandı. Elazığ'da, depremzedelerin konut ihtiyacını karşılamak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde TOKİ tarafından 19 farklı yerde yapımına başlanan 20 bin 118 konuttan 8 bini tamamlanarak 1 yıl içinde hak sahiplerine teslim edildi.

ELAZIĞ 5.3’LE BİR KEZ DAHA SARSILDI!..
6.8’lik Depremin üzerinden yaklaşık 11 ay geçtikten sonra takvimler 27 Aralık 2020 tarihini gösterdiğinde Elazığ bir kez daha sarsıldı. Bu kez 5.3 şiddetinde yaşanan depremle insanlar ikinci bir kâbusu yaşadılar. Herhangi bir can kaybının olmayışı sevindirirken, binaların hasar oranları değişti ve orta hasar kavramından şikâyetçi olan depremzedeler ikinci bir tespit imkânından yararlanırlarken, hasar tespitinin ardından riskli yapılarda oturan vatandaşlar da konteyner kente yerleştirildi…

1. YILDÖNÜMÜ VE ERDOĞAN ELAZIĞ’DA   
Takvimler 24 Ocak 2021 tarihini gösterdiğinde Elazığ’da depremde canlarını yitiren vatandaşlarımız için anma törenleri gerçekleştirildi. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL ile vatandaşlar Sürsürü Mahallesi’ndeki Dilek Apartmanı’nın önünde gelerek hayatını kaybedenlerin anısına karanfil bıraktı. 25 Ocak Günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN depremin yıldönümünde anma törenlerinde bulunmak için Elazığ’a geldi. Yazıkonak’ta yapımı tamamlanan evlerin anahtar teslim törenine katılan ERDOĞAN; "Gakgoşlara yakışan binaları yaptık. Gelirken sordum kaç oda dedim, 3+1 dediler şu anda hepsi dua ediyor. Deprem bölgesinde dikey mimari bizim için bir intihardır. Elazığ ve Malatya'daki projelerimiz bu emsalde oldu. Bundan sonraki projelerimiz de İnşallah böyle olacak” diye konuştu…

2 YIL SONRA KONTEYNER KENTLER’DE MAĞDUR DEPREMZEDELER?
Depremden bu yana tamamlanan evler belli dönemlerde çekilen kuralarla hak sahibi vatandaşlara teslim edilmeye devam ediyor. Depremin üzerinden iki koca yıl geçti ve toplamda 24 bin 83 konut inşa edildiği açıklandı. 24 bin 83 konuttan 17 bin 95'i ile 243 iş yeri için kura çekimi yapıldı. Fakat hâlâ anahtar teslimini bekleyen ve konteynerlerde yaşayan yüzlerce vatandaş var. 24 bin 83 yapının henüz tamamı kura aşamasına gelmediği için binlerce vatandaş evlerine yerleşemedi ya da hak sahibi olduğu için kura sonuçlarını beklemek ya da bir kış daha yaşamlarına konteynerlerde devam etmek zorunda kaldı. Vatandaşların tepkilerine yol açan diğer bir durum da konteyner kentte kalan kiracıların akıbetinin ne olacağı sorusu oldu. Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala konteynerlerde yaşayan kiracı depremzedeler, hak sahibi olmak istediklerini dile getirerek bir çıkış yolu için yetkililerden yardım bekliyorlar…

YAŞANAN SORUNLAR VE ŞİKÂYETLER!..
Genelde yaşanan sorunlar ile şikâyet konularına bakıldığında; Karma usulde çekilen kur’alar neticesinde evlerinin yeri ve semti değişen, evlerinin metrekaresinin küçüldüğünü, 3+1 evlerinin yerine 2+1 ev verildiğini, ara katta oturduğu hâlde bodrum kata taşınmak zorunda kaldığını, yıkılan evlerinin yerine henüz konut yapımının başlamadığını belirtip şikâyet eden vatandaşlar hayli fazla.  Özellikle Abdullahpaşa Mahallesi’nde orta hasarlı evlerini boşaltan ve belediyeden evlerinin yakınındaki hazine arazilerini sembolik bir rakama alabilecekleri konusunda söz almalarına rağmen şimdi belediyenin kendilerinden fahiş fiyatlar talep ettiğini dile getiren vatandaşlar mağdur ve oldukça dertliler. Depremzedelerden, dolar kurunun yükselişi sonrası, demir ve çimento gibi inşaat malzemelerindeki ciddi fiyat artışları nedeni ile evlerini yaptıramayanların yanı sıra, mahkemelik olan Elazığ Belediyesi İmar Plânı’nın revize edilerek yürürlüğe girmesini, yıkılan evlerinin yerine yenisinin yaptırılması için gerekli şartların oluşmasını bekleyen mağdurlar da var.

Editör: Haber Merkezi