2632. SOKAK

    Elazığ ilinde merkeze bağlı 43 mahalle ve bu mahalleler içerisinde birçok cadde ve sokak bulunmaktadır. Bunların da farklı isimleri bulunmasının yanında vatandaşlarımızda ne anlam ifade ettiği merak konusudur.

    Yer isimlerinin nereden geldiğini bilmek biz ve bizden sonra gelecek olan nesillerin kültürlerini yaşaması ve sahip çıkması açısından önem arz etmektedir. Elazığ ili geçmişten itibaren farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış verimli topraklar üzerinde kuruludur.

    Elazığ merkezinde mahalle, cadde ve sokak isimlerinin nereden geldiğini hep merak etmişimdir. Elazığ belediyesinin özellikle 2632. SOKAK. Bu isimlerin kaynağı olarak belli bir hikayeye dayanması halinde buna ilişkin bir kitabe oluşturmasının ve mahallenin belirli bir yerinde sergilenmesinin uygun olacağını değerlendirmekteyim.

    Diğer yandan bazı sokak isimlerinin sayılarla ifade edilmesini, Elazığ gibi tarihi bir yerleşim yeri olması ve Türk milletinin de bünyesinden sayısız değerli isimleri çıkarmış olmasına rağmen bu isimlere ve tarihi isimlere yer verilmemiş olmasının yanında akıl tutulması olarak görmekteyim.

    Şehirlerin bünyesinde yer alan mahalle, cadde, bulvar ve sokak isimleri toplumsal belleğin ifadesini yansıtmaktadır. Şehrin hafızasında birçok hususun nedensel olarak izlerini taşırken, Elazığ ilinde isimlendirmede böyle bir sistematiğin kırıntısı dahi bulunmadığı aşikardır.

    Mesela Elazığ Belediyesi’nin protokol girişindeki sokağın ismi 2632. Sokak olarak isimlendirilmiştir. Bu yakışıksız kalan sokak ismi yerine, Elazığ ilimizin ilk belediye başkanının isminin burada yaşatılabilmesi daha anlamlı olacaktır. Veya Elazığ’ın belirli nirengi noktalarında heykelleriyle şehrin siluetine katkısı olan Nurettin ORHAN’ın herhangi bir yerde ismi yaşatılacak mı?

    Fırat Üniversitesi’nde özellikle tarih bölümünde ilimizin bilinmeyen değerlerinin isimlerinin veya bilinip de tam olarak tanınmayan isimlerinin tanıtımına fayda sağlayan yayınlar var mıdır? Yine ilimizde mevcut mahalle, bulvar, cadde ve sokak isimlerinin kaynağı nedir? Bu isimlerin mahalle sakinleri tarafından tanınmasına yarayışlı kitabe türü çalışmalar var mıdır? Mahallelinin aidiyetine etki edecek bu durumu gözden kaçırmamak gerekir.

    Esasen bu isimlendirme, bir toplumun aidiyetini ve nihayetinde de millet olma bilincini pekiştirecek unsurları ihtiva etmelidir. Subjektif millet anlayışına göre; insanları birbirine bağlayan unsurlar arasında; mazi, hatıra, amaç, ideal, istikbal, ülkü birliği gibi bağlayıcı hususlar bulunmaktadır. Geçmişte yaşanılan ortak acılar veya birlikte kazanılan başarılar, ortak amaca varmak için mücadeleler, ortak tehlikelere karşı birlikte karşı koyma isteği gibi hususlar insanları birbirine bağlar ve milleti oluşturur. 

    Öyleyse her mahallemizde gerek sanat, spor, siyaset, kültür alanında şehrimize, ülkemize katkıda bulunan ve diğer yandan dünyada özellikle diğer Türk coğrafyasında benzer şekilde faydası olan isimlerle beraber gerekse bağımsızlık mücadelesini her daim sürdürdüğümüz ve şu anda yaşamaya devam ettiğimiz sürece kadar Elazığ ilimizde ve ülkemizde isimleri yaşatılacak nice şehidimizin isminin bulunması gerekmektedir.

    Böylelikle, milleti, ortak bir maziye sahip olan ve gelecekte de birlikte yaşama arzusuna sahip olan insanlar topluluğu olarak bir araya getirebiliriz.