SAĞLIK

‘150.987 RANDEVULU GELMEDİ!’

Fethi SEKİN Şehir Hastanesi Başhekimi Prof Dr Erol KELEŞ, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ni gazeteniz TURAN’a anlattı…

Fethi SEKİN Şehir Hastanesi Başhekimi Prof Dr Erol KELEŞ, gazeteniz TURAN’a yaptığı özel açıklamada Merkezi Hekim Randevu Sistemi MHRS üzerinden 2022 Yılı’nda 593.015 hastanın randevu aldığını ancak 150.987 hastanın randevuya gelmediğini bildirdi…

Gazeteniz TURAN’ın geçen hafta “ELAZIĞ’DA ‘MHRS’ NE DURUMDA?” Başlıklı Özel Manşet Haberi’yle gündeme taşıdığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’nın “Merkezi Hekim Randevu Sistemi”ndeki tıkanma açıklamasının ilimizdeki etkileri konusunda bu hafta MHRS’ye yani Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ne dâhil olan Elazığ Fethi SEKİN Şehir Hastanesi’nin ne durumda olduğunu Hastanenin Başhekimi Prof Dr Erol KELEŞ’e sorduk…

 

BAKAN KOCA’DAN ÇAĞRI VE FÜ BAŞHEKİMİ KAYGUSUZ…

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’nın, 2022'nin 10 aylık döneminde MHRS’den 200 milyon randevu alındığını ve sayının COVID-19 salgını öncesine kıyasla % 40 artışla 945 bine ulaştığını duyurması ve kamuoyuna gidilemeyecek randevunun iptâli çağrısında bulunmasından sonra; Sağlık Bakanlığa bağlı olmayan ancak hasta yoğunluğu yaşayan Fırat Üniversitesi Hastanesi’nin Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ, Gazeteniz TURAN’a yaptığı açıklamada özel randevu sistemlerini oluşturduklarını, randevusuz hasta muayenesi de yaptıklarını söylerken ve MHRS üzerinden randevu alan ancak randevusuna gelmeyen hastaların randevularını iptâl ettirmediklerine dikkât çekerek sorunu doğrulamıştı…

“MHRS VATANDAŞLARA %99,6 ERİŞİLEBİLİRLİK SEVİYESİNDE HİZMET VEREBİLMEKTEDİR”
Elazığ Fethi SEKİN Şehir Hastanesi Başhekimi Prof Dr Erol KELEŞ, Merkezi Hekim Randevu Sistemi MHRS’nin tanımını yaparak başladığı açıklamasında şu ifâdelere yer verdi; ‘’MHRS, vatandaşların Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimlerine Alo 182’yi arayarak canlı operatörlerden, web üzerinden ya da MHRS mobil uygulamasından kendilerine istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilecekleri bir sistemdir. Türkiye'de uygulanmakta olan (MHRS), AB'nin kabul ettiği 20 temel kamu hizmetlerinden biridir. MHRS; kamu hastanelerinde ve bağlı sağlık kurumlarında dağınık halde uygulanan randevu sistemlerini merkezileştirmiştir. Aynı zamanda kamu hastanelerinin randevu sistemlerini bir merkezden yöneten dünyadaki ilk ve tek sistem olma iddiasını taşımaktadır. MHRS; Alo 182 Çağrı merkezi üzerinden, internetten, mobil uygulamalardan hastanelerimizden ve aile hekimlerimizden vatandaşlara %99,6 erişilebilirlik seviyesinde hizmet verebilmektedir.”
MHRS’NİN HAYATA GEÇİRİLME AMACI NEDİR, MHRS’DEN NASIL RANDEVU ALINIR?
‘’Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS); hastanelerdeki muayene öncesi bekleme süresinin ve poliklinik önlerindeki kalabalıkların azaltılması, vatandaşların kendi zamanlarını doğru yönetebilmeleri, hastanelerdeki hekim iş gücünün etkin kullanımının sağlanabilmesi amacıyla 2010 yılında hayata geçirilmiştir. MHRS randevu alma ana kanalları MHRS web sitesi (https://www.mhrs.gov.tr), MHRS mobil uygulaması ve ALO 182 Çağrı Merkezidir.
Web'den randevu almak için "Randevu Al" butonuna tıkladıktan sonra gelen ekranda daha önceden üyelik kaydınız yok ise "Üye Ol" seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz mevcut ise T.C. kimlik numaranız ve parolanızla giriş yaparak istediğiniz hastane, hekim veya bölümü seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz. MHRS Mobil uygulama üzerinden randevu almak için ise akıllı cihazınızın uygulama marketinden MHRS Mobil uygulamasını indirerek üyelik kaydınız yoksa oluşturabilir, varsa T.C. kimlik numaranız ve parolanız ile giriş yaparak randevunuzu alabilirsiniz. Ayrıca “e-Devlet ile Giriş” butonu kullanılarak ayrı bir parola gerekmeksizin web ve mobil uygulaması üzerinden sisteme giriş yaparak randevu işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
ALO 182 hattımızı arayarak da vatandaş temsilcilerimizden destek alabilirsiniz.”



“AYNI GÜN EN FAZLA 2 RANDEVU, EN ERKEN 2 SAAT, EN GEÇ 15 GÜN SONRAYA RANDEVU!”
“T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler, Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezlerine aynı gün en erken 2 saat sonrasına, en geç 15 gün sonrasına muayene randevusu oluşturabilirsiniz. Aynı şekilde aile hekimliklerine de aynı gün en erken 2 saat sonrasına, en geç 15 gün sonrasına muayene randevusu oluşturabilirsiniz. MHRS’den aynı kurumdan aynı günde kaç randevu alınabilir? Saat ve poliklinikler farklı olmak kaydıyla aynı günde, aynı kuruma en fazla 2 muayene randevusu alınabilmektedir.
Randevu süresi her poliklinik ve hekime bağlı olarak, MHRS tarafından oluşturulan minimum 10 dakika, maksimum 75 dakika kuralına göre farklılık gösterebilmektedir. 10 ile 75 dakika arasında olacak şekilde çalışma planlarının oluşturulması işlemi kurumlara aittir. Hastane kayıt işlemlerinizin yapılabilmesi için randevunuzdan 15 dakika önce hasta kayıt biriminde olmanız gerekmektedir. Herhangi bir nedenle almış olduğunuz randevunuza gidememeniz durumunda diğer vatandaşlarımızın muayene haklarına engel olmamak adına lütfen gidemeyeceğiniz randevularınızı iptal ediniz.”

“BAKANIMIZIN YAPTIĞI ÇALIŞMA VE RANDEVUYA GELMEYEN HASTAYA CEZA!..”
“Tabii sistemin bazı sıkıntıları mutlaka oluyor. Aslında mükemmel bir sistem, bu sistem sayesinde vatandaşlarımız çok kısa sürede hastaneye gelip, muayenesini olup evine dönüyor. Bizim bahsettiğimiz sıkıntılar randevuya gelmeme sıkıntıları. Mesela, randevuya gelmeyecek hastamız, randevusunu iptal etmeyince vatandaşlarımızın hakkına girmiş oluyor.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde bizler her ayın ilk 15 günü randevu veriyoruz. Yani 15 günlük randevu veriyoruz, sonraki 15 günde ise yeni randevular açılıyor. Tabi randevuları gelmemeleri konusunda Sağlık Bakanımız Fahrettin KOCA’nın ciddi anlamda bir çalışması var. Hatta geçen gün sosyal medya da gördüğümüz bir paylaşım vardı. Bakanımızın yaptığı çalışmada randevuya gelmeyen hastaya ceza verileceğini söyleniyor. Şöyle örnek vereyim. Mesela bir hasta poliklinikten randevu aldı fakat randevusuna gelmedi, Sağlık Bakanımız Fahrettin KOCA’nın yaptığı çalışmada bu randevu alıp da gelmeyen hasta 15 gün içinde aynı poliklinikten randevu alamayacak. Böyle bir ceza getirilmesi ülkemizde şu anda gündemde. Bu şekilde randevu alıp da muayene gelmeyen hasta sayısında ciddi bir azalma olacağını düşünüyorum. Bu çok ciddi bir çalışma, bu çalışma hayata geçince, randevu alamayan hasta da randevu alıp muayene olabilecek.”
 

“RANDEVU İPTALİ İÇİN NE YAPMALI?..’’
‘’https://www.mhrs.gov.tr adresinden “Randevu Al’’ butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan T.C. kimlik numaranız ve parolanız ile giriş yaptıktan sonra ana menüde bulunan "Randevu Bilgileri" menünün altındaki “Randevu Geçmişi” kısmında aktif randevularınızı “Randevularım” sekmesinde görüntüleyebilirsiniz. İptal etmek istediğiniz randevu bilgisinin sağ tarafında bulunan “İptal Et” butonuna tıklayarak randevunuzu iptal edebilirsiniz.
MHRS Mobil uygulamaya giriş yaptıktan sonra açılan ekranda "Randevularım” menüsünde “Randevularım” sekmesinde aktif randevularınızı görebilir, iptal etmek istediğiniz randevunun alt kısmındaki "İptal" butonuna basarak randevunuzu iptal edebilirsiniz.

ALO 182 Çağrı Merkezimizi arayarak da bilgi güvenliği kapsamında sorulan sorulara doğru cevap vermeniz halinde randevu iptal işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.’’-

RANDEVU ALANLAR, RANDEVU ALIP MUAYENEYE GELMEYEN VE İPTAL ETTİRMEYENLER
“Mesela Elazığ Fethi SEKİN Şehir Hastanesi’nden örnek verecek olursak, 2022 Yılı’nda, 22 Aralık gününe kadar 593 bin 15 hastamız Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden randevu almış, 150 bin 987 hastamız randevu almış fakat gelmemiş. Bu çok ciddi bir rakam. Randevuya gelmeyen hastamız olabilir, insanların işi çıkabilir ya da iyileşmiş olabilir ama randevu alıp da gelmeyen tüm hastaların randevularını iptal etmesi gerekiyor. İptal işlemi çok basit ve kolay bir işlem. Böylece kimsenin hakkına girilmemiş olur ve daha kaliteli, herkesin ulaşabileceği bir sistem oluşturabiliriz. 19 Aralık geçtiğimiz Pazartesi günü, bizim bir günde yani 24 saatte 9 bin 987 hasta müracaatı almışız, muayene etmişiz. Pazartesi günü randevu alıp gelen 2 bin 981 hastamız mevcut. Bu istatistik şu anlama geliyor, randevu almadan gelen kişilerde hastanemize geldiği zaman eli boş dönmüyor. Biz mutlaka her hastamıza hizmet ediyoruz. Randevu almadan gelen yaklaşık 7000 hastamız 19 Aralık Pazartesi günü muayene edilip, doktorlar ile görüşüp evine dönmüştür. Şehrimizde Merkezi Hekim Randevu Sistemini tam bilmeyenler, internete giremeyenler oluyor. Köylerden, ilçelerden ve çevre illerden gelen randevu almamış hastalarımıza da biz mutlaka yardımcı oluyoruz. Kimseyi eli boş göndermiyoruz. Biz hem yönetim olarak hem de hekim arkadaşlarımız ile gerekli bilgileri konuştuk. Randevusuz gelen de, randevulu gelen de tüm hastalarımızı muayene ediyoruz. Randevu alıp fakat iptal etmeyen hastalarımızın için Sağlık Bakanlığımızın yaptığı yeni sistemle bu sistem daha da işler duruma gelecektir.’’


2022 YILI ELAZIĞ ŞEHİR HASTANESİ MHRS BİLGİLERİ -(22.12.2022 TARİHİNE KADAR)
Elazığ Fethi SEKİN Şehir Hastanesi Başhekimi Prof Dr Erol KELEŞ, gazeteniz TURAN’a yaptığı özel açıklamayı hastanenin 2022 Yılı istatistiki verilerini dile getirerek şöyle sonlandırdı.
2022 Yılı Toplam Poliklinik Sayısı: 1.800.319
2022 Yılı Toplam Randevu Sayısı: 593.015
2022 Yılı Toplam Randevuya Gelmeyen Sayısı:150.987
Kasım Ayı Toplam Poliklinik Sayısı: 171.719
Kasım Ayı Randevu Sayısı: 61.216
Kasım Ayı Randevuya Gelmeyen Sayısı:13.018
19.12.2022 Toplam Poliklinik Sayısı: 9.887
19.12.2022 Toplam MHRS Muayene Sayısı: 2.981
19.12.2022 Toplam MHRS Dışı Muayene Sayısı: 6.825
19.12.2022 Konsültasyon Sayısı: 381