ABD ve Avrupa Bölgesi’nde enflasyon hedefi %2 olarak gündemini koruduğu için bu bölgelerde faizlerde yine indirim yapılmadı.
   Ülkemizde ise tüketici fiyatları Nisan’da yıllık %69,80 olarak açıklandı.

     Bizde ise enflasyon halen canlılığını sürdürmektedir. Tasarruf ve tüketim alanında alınan tedbirler ve uygulamalar tesirsiz kaldığı için halen tüm ürünlerde fiyatlamalar artmaya devam etmektedir. Bu fiyatlamaların artış oranına engel koyulamayacağına göre, biz tüketiciler taleplerimizi o ürünün ikamesi var ise buna göre oluşturmalıyız veya zaruri ihtiyaç değil ise alımlarımızı ertelemeliyiz.

    Genel olarak gıda ürünleri en çok tüketime söz konusu olduğu için ve bu sektörün lokanta, kafe türü hizmet sunan iş yerlerinde oluşan fiyatlamalarına itiraz gelmektedir. Ödemeyi yaptıktan sonra fiş veya fatura almak ve KDV oranı doğrulamaktan başka bir itirazınız kabul görmez. Menü veya raf fiyatı ile döküm fiyatı aynı olmazsa itiraz edebilirsiniz.

   Diderot Tüketim Etki dürtüsü ile tüketim çılgınlığımız hızlanarak devam etmektedir. Yani bir ürünü alırken, yanına ihtiyacımız olmayan ürünleri de almamızdır. Diderot etkisi, yeni ekonomik ortamda tüketim alışkanlıklarımızı yenilememiz gerekmektedir. Bu süreç 2 yıl daha devam edecek, bu süreçte çok yenilenmek ve ortamı kabullenerek tedbir almak zorundayız.

   1 Mayıs 2024 Cumhurbaşkanı Kararı yayınlandı ve Gelir Vergisi Kanunu geçici 67. Maddesi’ndeki yer alan Tevkifat oranları şöyle değişti;

·        Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %7,5 (önceki oran %5)

·        1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %5 (önceki oran %3)

·        1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise %2,5 (önceki oran %0) Oranında stopaj oranları geçerli olacaktır.

    Para piyasalarımızda 2 Mayıs ile 31 Temmuz 2024 tarihlerinde alınacak dövizli fonlar dışındaki likit, para piyasası, tahvil vb. diğer fonlardan elde edilecek kazançlar için %7,5 vergilendirmeler geldi. 23 Aralık 2020 ile 30 Nisan 2024 tarihleri arasında alınan fon katılım paylarına eski stopaj oranları geçerli olacaktır. Hisse senetleri yoğun fonlara vergi muafiyeti devam etmektedir.

    Borsa İstanbul yabancı alımları ile birlikte 10.000 üzeri işlemlerine devam etmektedir. 2023 Yaz ayında yabancı payı %23 civarındaydı, bu hafta yabancıların pay oranı %38 oldu. BİST seyrinde yabancı payı en yüksek oran 2 Ocak 2008 tarihinde %72,37 ile zirve yapmışlardı.

    BİST, bir yatırım aracı olarak geleceğe yatırım yapılan bir tasarruf aracı olarak görülürse de birçok lüzumsuz tüketimimizden vazgeçip tasarrufumuzu artırabiliriz. Tüketim olarak sigaraya verdiğimiz harcamaları yatırıma dönüştürürsek hem sağlığımıza hem topluma faydamız olacak.

    Türkiye'de sigara alımı için yılda yaklaşık 25 milyar dolar harcandığını, sigarayla ilişkili hastalıkların tanı ve tedavisi için harcanan paranın ise yaklaşık 35 milyar dolar olduğu açıklanmıştır. Toplam 60 milyar dolarlık maddi kaybımız söz konusudur. Bunun yanında sağlık sorunu ve ölüm dolayısıyla toplumda oluşan manevi huzursuzluğun ise ölçütü bulunmamaktadır.

    Borsa İstanbul’da hisse Yabancı alımları ilkin Bankalar ve holdingler ile başlar, ardından ise o yıl umut vadeden sektörlerin öncü şirketleri ile devam eder. Şu an 315 dolar seviyesinde olan BİST halen 510 dolar hedefine 11 Senedir ulaşamadı. 

   BİST yatırımlarınızda mutlaka uzman temsilciniz ile iletişim içinde olmak zorundasınız ,o anın gündemini takip etmelisiniz ,hiçbir ürün fiyatlaması aşağı ve yukarıya sonsuz gitmez, arzın ve talebin etkilendiği faktörlerin şiddetine göre fiyat oluşacağı için bu faktörleri takip etmeli veya bilgilenmelisiniz. Örneğin; Ons altın fiyatlanması genel olarak Merkez Bankaları’nın alım ve satımından, ABD Merkez Bankası’nın faiz politikasından, üretim miktarlarından artış azalışından ve talebin seyrinden etkilenir. Petrol ise Üretici ülkelerin (OPEC gibi) arz artış ve kısıtlamalarından, tüketimi yüksek ülkelerin ekonomik politikalarından daha fazla etkilenir. Bunun gibi şirketlerin hisse fiyatlamaları da bu politikalardan, sektöre veya şirkete gelen haberlerden etkilenmektedir. Diğer ürünlere göre fiyatlanmalar agresif olduğu için her yatırımcı bu ortama uyum sağlamayabilir ve beklentileri karşılanmayabilir. BİST şirketleri 3 er aylık dilimlerde bilançolarını açıklarlar ve buna göre yorumlamalar başlar. Bu durumlar takip ederek uzun vadeli yatırım yapabilirsiniz.

Hayırlı haftalar dilerim…